Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word-1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
159.71 Кб
Скачать

60. Міжнародна міграція робочої сили

Міграцією робочої сили називається переміщення працездатного населення із одних країн в інші терміном більше ніж на один рік, викликане причинами економічного, політичного чи іншого характеру. Міграція робочої сили проявляється в двох основних різновидах: еміграції та імміграції.

Еміграцією називається переселення громадян в іншу країну на постійне або довготривале тимчасове проживання. Імміграція – в'їзд в країну громадянина іншої країни на постійне чи довготривале проживання. Явище, коли іммігранти виїжджають з країни, в яку вони іммігрували, або емігранти повертаються на батьківщину називають рееміграцією.Різниця між імміграцією з країни та еміграцією в країну називається міграційне сальдо.

У результаті міграції робочої сили був сформований світовий ринок праці. Пропозиція на цьому ринку керується ситуаціями на внутрішніх ринках праці країн-експортерів та країн-імпортерів робочої сили.Ринок робочої сили виконує низку функцій: здійснює визначення вартості робочої сили, регулює попит і пропозицію робочої сили, зводить продавців робочої сили з покупцями, забезпечує конкуренцію між найманими працівниками, прискорює міграційні процеси в національному та інтернаціональному масштабах, сприяє виявленню шляхів та розробці заходів соціального захисту робочої сили та інші. Необхідність міграції робочої сили зумовлена нерівномірністю нагромадження капіталу, існуванням відносного перенаселення як постійного джерела надлишкових робочих рук в одних країнах і недостача дешевої робочої сили в інших.Характерною рисою міжнародної міграції робочої сили в сучасних умовах є рух двох різних типів мігрантів з відсталих країн у розвинуті. Один тип – це наукові кадри та спеціалісти (так звана "втеча розуму", інший тип – це некваліфікована або малокваліфікована робоча сила, основною сферою зайнятості якої є галузі, де переважає важка ручна праця.Для визначення масштабів міграційних процесів використовують три основні кількісні показники: трудовий дохід , переміщення мігрантів та перекази робітників; котрі, через незручність обрахування, виражаються переважно у платіжному балансі.

61. Ефективність зовнішньоекономічних відносин

Для того, щоб визначити ефективність зовнішньоекономічних відносин, потрібно визначити ступінь інтернаціоналізації господар-ської діяльності тієї чи іншої країни, а також міру участі національного господарства вміжнародному поділі праці. Ефективність зовнішньоекономічних відно-син знаходить безпосередній вираз в балансах міжнародних розрахунків, який є співвідношенням грошових вимог та зобов'язань, надходжень та платежів однієї країни по відношенню до інших кра-їн за певний проміжок часу. Розрізняють два основних види балансів — платіжний та розрахунковий. Регулювання зовнішньоекономічних відносин є цілеспрямованим впливом держави на економічні процеси у сфері експортно-імпортної діяльності з метою підвищення ефективності функціону-вання національної економіки. 62. Регулювання зовнішньоекономічних зв’язків

Регулювання зовнішньоекономічних зв’язків розглядається як створення умов досягнення пріоритетів і перспективних напрямків зовнішньоекономічного розвитку регіону з урахуванням орієнтації на загальнодержавні цілі при забезпеченні необхідної децентралізації. Виявлено, що процес реалізації зовнішньоекономічних зв’язків забезпечується за допомогою визначених економічних методів регулювання, представлених у системі тарифного (митний тариф, ставки митного тарифу) і нетарифного регулювання (платежі і збори, до яких відносяться податок на додаткову вартість, акцизний збір, митні збори, антидемпінгові і компенсаційні мита на товари).

1.Акціонерна власність — одна з форм власності, що означає абсолютне, захищене законом право громадянина чи юридичної особи на конкретне майно , яка полягає в тому, що ці об'єкти власності належать приватним особам, сім'ям, групі осіб.

2. Аукціон - Спеціально організований і періодично діючий ринок продажу товарів, майна з публічного торгу покупцеві, який запропонував найвищу ціну.

3.Банк — кредитно-фінансова установа, яка зберігає кошти і капіталовкладення, надає кредити та здійснює послуги по фінансовим операціям.

4.Валюта — грошова одиниця, що використовується для вимірювання величини вартості товарів.

5.валю́тна систе́ма — це сукупність грошових відносин, пов'язаних із формуванням і розподілом валютно-фінансових та кредитних фондів, використанням розрахункових і платіжних засобів у сфері міждержавних господарських зв'язків.

6.Валю́тний курс – вираз ціни грошової одиниці однієї країни в грошових одиницях іншої.

7.Ва́ртість — втілена й уречевлена в продукті суспільна праця; економічна категорія, яка виражає відносини між суб'єктами господарської діяльності, що пов'язані суспільним поділом праці і обміном товарами та послугами.

8.ВВП — один з найважливіших показників розвитку економіки, який характеризує кінцевий результат виробничої діяльності економічних одиниць-резидентів у сфері матеріального і нематеріального виробництва.

9.Виробіток — це кількість виробленої продукції за одиницю часу або кількість продукції, яка припадає на одного середньооблікового працівника або робітника за рік, квартал, місяць.

10.Виробни́цтво — процес створення матеріальних і cycпільних благ необхідних для існування і розвитку.

11Відрядна оплата праці - система заробітної плати, при якій заробіток залежить від обсягів виконаної роботи, потребує якості.

12Власність — володіння речами; речі, рухомі й нерухомі, що комусь належать.

13Власність економічна — це виробничі відносини між суб'єктами відносин з приводу об'єктів

14Власність означає повний контроль над послугами, які надає якесь майно

15ВНП — сукупність усіх вироблених у країні товарів та наданих послуг за рік незалежно від розташування національних підприємств.

16Господарський механізм — це сукупність організаційних структур і конкретних форм господарювання, методів управління та правових норм, за допомогою яких суспільство додержується об’єктивних вимог економічних законів з урахуванням конкретної ситуації в народному господарстві.

17Гро́ші — особливий товар, що є загальною еквівалентною формою вартості інших товарів.

18Дедукція — процес виведення висновку, що гарантовано слідує, якщо вихідні припущення істинні та висновок на їх підставі є чинним

19Депре́сія — період економічної кризи, який характеризується спадом виробництва, ділової активності, високим рівнем безробіття.

20 діалектичний метод є гносеологічним і логічним відображенням всієї діалектики.

21Додатковий продукт - це частина чистого продукту,що створюється понад необхідний продукт

22Домогосподарство — це економічна одиниця, що складається з однієї людини або кількох людей, які ведуть спільне господарство, що забезпечує економіку факторами виробництва і використовує зароблені кошти для поточного споживання та оплати послуг і заощадження з метою задоволення своїх потреб.

23Економі́чна систе́ма — сукупність усіх видів економічної діяльності людей у процесі їх взаємодії,

24Економі́чне зроста́ння — зміна результатів функціонування економіки.

25Економі́чний ана́ліз — взаємопов’язані й взаємозумовлені методи вивчення і наукового дослідження певних явищ, процесів, дій, результатів.

26Економічний цикл — періодичне повторення протягом років піднесення і спаду в економіці.

27Економічні відносини — відносини, що об'єктивно складаються між людьми, що беруть участь в суспільному виробництві з приводу виробництва, розподілу, обміну і споживання засобів і результатів праці.

28Економі́чний зако́н — об'єктивний закон розвитку суспільства, що відображає виробничі відносини людей в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ або послуг.

29Економічний інтерес - це реальний, зумовлений відносинами власності та принципом економічної вигоди мотив і стимул соціальних дій щодо задоволення динамічних систем індивідуальних потреб.

30Економі́чна катего́рія — узагальнююче поняття, яке виражає істотні сторони економічних явищ і процесів, відбиває глибинні процеси економічного розвитку.

31Економічні принципи — це узагальнення, які, як це випливає із самого терміна, мають у собі деякі неточні кількісні визначення.

32Еластичність — це міра реагування однієї економічної змінної на зміни, що відбулися в іншій економічній змінній.

33Електро́нні гро́ші — означення грошей чи фінансових зобов'язань, обмін та взаєморозрахунки з яких проводяться за допомогою інформаційних технологій

34Заоща́дження — грошові вклади фізичних осіб, населення в ощадні банки з метою отримання процентів.

35Заробі́тна пла́та — винагорода, обчислена, зазвичай, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

36За́соби виробни́цтва — сукупність предметів та засобів праці, які використовуються людьми в процесі виробництва матеріальних благ і послуг.

37За́соби пра́ці — речі або їх комплекс, за допомогою яких людина виробляє життєві блага, тобто це інструменти і обладнання, машини і устаткування, земля і дороги, виробничі будівлі і споруди.

38Змішана економіка — Економіка, у якій ряд рішень з розподілу ресурсів приймається приватними компаніями та господарствами,— а деякі приймаються урядом країни.

39Індукцією називається умовивід, у якому на основі знання частини предметів класу робиться висновок про всі предмети класу, про клас у цілому.

40Інтенсивний тип економічного зростання — це розширення виробництва шляхом якісного вдосконалення всіх функціонуючих факторів на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, сучасних засобів виробництва, підвищення кваліфікації працівників.

41інтернаціоналізація економіки - це міжнародне усуспільнення економіки

42Інфраструктура ринку – сукупність інститутів ринку, які

обслуговують і забезпечують рух матеріальних і нематеріальних цінностей.

43Капіта́л — за визначенням класичної економіки один із факторів виробництва, усе те, що використовується для виробництва, але безпосередньо не споживається в ньому

44Капіталі́зм — раціоналізоване, ефективне виробництво товарів, що супроводжується гонитвою за прибутком і засноване на приватній власності та індивідуальних підприємницьких зусиллях

45Класична політична економія - одне з найбільших напрямів економічної думки. У його рамках було розроблено ряд економічних теорій і виведений ряд економічних законів.

46КОЛЕКТИВНА ВЛАСНІСТЬ — привласнення об’єктів власності колективом фізичних або юридичних осіб.

47Кома́ндно-адміністрати́вна систе́ма — спосіб організації суспільних відносин, для якого характерні:жорсткий централізм господарського життя на базі державної власності;використання позаекономічних, ідеологічних методів управління;

панування партійно-державної бюрократії за відсутності реальної свободи і справжньої демократії.

48Комерціалізація підприємств це процес поступового пристосування підприємств до ринкових умов господарювання шляхом розширення їх господарської самостійності та посилення бюджетних обмежень.

49Конвертованість валюти - це здатність національної валюти до вільного обміну на валюти інших країн по діючому валютному курсу.

50Конкуре́нція — економічний процес взаємодії і боротьби товаровиробників за найвигідніші умови виробництва і збуту товарів, за отримання найбільших прибутків.

51Конце́рни — статутні об'єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залежності від одного чи групи підприємців.

52корисність продуктів виробництва - це їх спроможність задовольняти ті чи інші потреби людей.

53Котирування - це визначення курсів цінних паперів, яке здійснюється

шляхом зосередження попиту та пропозиції, співставлення лімітів цін замовлень на купівлю і продаж цінних паперів та встановлення оптимальної ціни , при якій виконується найбільша кількість замовлень, здійснюється найбільший обіг цінних паперів.

54Креди́т — кошти й матеріальні цінності, що надаються резидентами або нерезидентами у користування юридичним або фізичним особам на визначений строк та під відсоток.

55Крива виробничих можливостей — залежність, що графічно ілюструє можливості одночасного виробництва двох продуктів з урахуванням обмеженості ресурсів, що витрачаються на виробництво цих продуктів.

56Кри́за — розклад, занепад, загострення протиріч, а також переломний момент хвороби, коли стан хворого поліпшується чи погіршується.[

57Лібералізм — філософська, політична та економічна теорія, а також ідеологія, яка виходить з положення про те, що індивідуальні свободи людини є правовим базисом суспільства та економічного ладу.

58Макроекономіка — галузь економічної науки, що вивчає поведінку економіки як єдиного цілого з метою забезпечення умов сталого економічного зростання, повної зайнятості ресурсів, мінімізації рівня інфляції і рівноваги платіжного балансу.

59Масштаб цін — це засіб та спосіб вимірювання вартості товару в грошових одиницях.

60Метод ПЕ-комплекс способів,прийомів,засобів і принципів дослідження її предмету.

61Міжнародна економічна інтеграція — це вищий рівень розвитку міжнародних економічних відносин, коли інтер­націоналізація господарського життя проявляється у пе­реплетінні національних господарств двох або кількох країн та проведенні ними узгодженої міждержавної тор­говельно-економічної політики.

62Міжнародна міграція робочої сили - це переміщення робочої сили з однієї країни в іншу на строк більший ніж один рік.

63Міжнародні економічні відносини — відносини, які виникають та існують між людьми з різних країн із приводу виробництва, обміну і споживання товарів, послуг та ідей на основі міжнародного поділу праці, в умовах безмежності людських потреб і обмеженості ресурсів.

64Мікроекономіка - розділ економічної науки, пов'язаний з вивченням відносно маломасштабних економічних процесів, суб'єктів, явищ, в основному підприємств, фірм, підприємців, їх господарської діяльності, економічних відносин між ними.

65Мініма́льна заробі́тна пла́та — законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці

66Мінова́ ва́ртість — видиме кількісне співвідношення, в якому споживні вартості одного роду обмінюються на споживні вартості іншого.

67Монетари́зм — економічна теорія, за якою кількість грошей в обігу є визначальним фактором формування господарської кон'юнктури та існує прямий зв'язок між зміною маси грошей в обігу та величиною валового й національного продуктів.

68Монополістичний капіталізм- Період в історії, коли у виробництві починають панувати монополістичні об'єднання, які тримають під контролем ринок країни.

69Монополія — виключне право , що належить одній особі, групі осіб чи державі.

70Націона́льний дохі́д — це сукупність усіх доходів в економіці домашніх господарств і підприємців незалежно від того, де вони використовують ресурси – у своїй країні чи за кордоном

71Необхідний продукт - це частина, чистого продукту, яка використовується для відтворення і розвитку робочої сили, зайнятої у сфері матеріального виробництва, тобто для підтримання працездатності, включаючи і підготовку нового покоління працівників, які заміщують тих, хто втратив працездатність.

72Нетарифні бар’єри – це будь-які заходи або дії, незалежно від походження, ефект яких полягає в ускладненні доступу товарів іноземного походження на відповідний національний ринок при ввезенні або торговому обігу.

73Номінальна заробітна плата – це грошова сума, яку отримує робітник за продаж капіталістові своєї робочої сили.

74Номінальний ВВП – це обсяг виробництва, який вимірюється в поточних цінах, тобто в цінах, що існують на момент виробництва

75Обмін – це відносини, завдяки яким товари та послуги рухаються від виробників до споживачів, і цей рух обслуговують гроші, ціни, торгівля.

76Олігопо́лія - структура ринку, при якій в одній галузі домінує невелика кількість конкуруючих фірм, при цьому хоча б одна або дві з них, виробляють значну долю продукції даної галузі, а поява нових продавців ускладнена чи неможлива.

77Організаційно-економічні відносини — відносини між людьми з приводу організації виробництва матеріальних благ і послуг, вивчення ринку, обміну досвідом та ін.

78Первинне виробництво грунтується на безпосередньому привласненні того, що дає людині природа. До первинного виробництва належить сільське господарство, гірничо-добувна промисловість, лісництво, рибільство.

79Перерозподіл національного доходу між галузями, об’єднаннями, фірмами через державний бюджет обумовлено головним чином необхідністю передачі частини чистого доходу із однієї галузі суспільного виробництва в іншу у відповідності з планами економічного та соціального розвитку країни, з програмами радикальних економічних перетворень суспільства, для проведення перебудови структури суспільного виробництва і т.д.

80ПІДНЕСЕННЯ - стан економіки кра-їни, що характеризується ростом виробниц-тва, підвищенням його ефективності, зрос-танням життєвого рівня різних категорій населення, пожвавленням економічної ді-яльності у різних галузях, сферах.

81Підпри́ємництво, — самостійна ініціатива, систематична, на власний ризик діяльність із виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг та заняття торгівлею з метою одержання прибутку.

82Підприє́мство — самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торгівельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому Господарським кодексом України та іншими законами.

83Платіжний баланс - співвідношення між валютними надходженнями в країну і платежами держави за кордон протягом певного часу; статистичний звіт про результати зовнішньоекономічної діяльності країни за певний період, зазвичай за рік.

84Повна зайнятість — стан економіки, за якого кількість вакансій відповідає чисельності безробітних або перевищує його, тобто такий стан, за якого немає незайнятих, які бажають працювати.

85По́діл пра́ці, — об'єктивний процес розчленування окремих видів праці, одночасне співіснування їх у суспільному виробництві.

86Пожвавлення — це фаза відновлення, яка розпочинається з незначного зростання обсягу виробництва і помітного скорочення безробіття.

87 Політична економія – це суспільна наука,яка вивчає і досліджує проблему такого використання чи переміщення рідкісних ресурсів,при якому досягається максимальне задоволення безмежних потреб суспільства

88Попит — економічна модель, що описує процес ціноутворення на ринку

89 Потре́би — це необхідність для людини таких умов, що забезпечують її існування і самозабезпечення.

90 ПОЧАСОВА ОПЛАТА ПРАЦІ - форма оплати праці, в основі якої лежить принцип залежності величини заробітної плати від кількості робочого часу, відпрацьованих годин.

91Пра́ця — діяльність людини для задоволення власних потреб і благ шляхом використання засобів праці.

92Предме́ти пра́ці — речі, на які спрямована праця і засоби праці з метою створення життєвих благ, тобто йдеться про речовину природи, сировину, напівфабрикати.

93Приватиза́ція — політика чи процес продажу або передачі державної чи суспільної власності (особливо націоналізованої промисловості) у руки приватних інвесторів.

94Приватна власність — одна з форм власності, що означає абсолютне, захищене законом право громадянина чи юридичної особи на конкретне майно , яка полягає в тому, що ці об'єкти власності належать приватним особам, сім'ям, групі осіб.

95Продукти́вність пра́ці— це показник трудової діяльності працівників.

96Прожитко́вий мі́німум — вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

97Пропози́ция - семантический инвариант, общий для всех членов модальной и коммуникативной парадигм предложения и производных от предложения конструкций.

98Протекціоні́зм — економічна політика держави, спрямована на обмеження міжнародної торгівлі.

99Реальний ВВП — це показник загального обсягу виробництва, який обчислюється в постійних цінах, тобто в цінах року, який приймається за базу.

100Реекспорт - це продаж та вивезення за кордон раніше ввезеного товару, який не піддавався в реекспортуючій країні ніякій обробці.

101Реімпорт — ввезення раніше вивезених за кордон товарів, які не піддавались обробці, тобто це експортні операції, що не відбулись.

102Ри́нкова еконо́міка — вид організації економіки, за якого продукт, що виробляється, стає товаром, тобто виробляється з метою продажу на ринку.

103Ри́нкова рівнова́га — це така ситуація, коли плани покупців і продавців на ринку збігаються і за даної ціни величина пропозиції дорівнює величині попиту.

104Ринок - це підприємство сфери торгівлі, функціональними обов'язками якого є надання послуг із забезпечення необхідних умов організації продажу і купування продовольчих і непродовольчих товарів за цінами, які складаються залежно від попиту і пропозиції.

105Робо́ча си́ла — здатність людини до праці, сукупність фізичних і духовних здібностей, що людина використовує у своїй діяльності

106Роздержавлення – передача майна державного підприємства у володіння, розпорядження та використання трудовому колективу роздержавлюваного підприємства за збереження незалежності цього майна суспільству, державі.

107 Світова торгівля - це торгівля, яка передбачає переміщення товарів та послуг за межі державних кордонів.

108Світови́й ри́нок — це сукупність національних ринків, поєднаних між собою всесвітніми господарськими зв'язками на підставі міжнародного поділу праці, спеціалізації, кооперування, інтеграцїї виробництва збуту товарів послуг.

109 Синтез - це метод пізнання явищ, предметів і процесів через об'єднання їх складових в єдине ціле.

110Соціальна політика держави — один з напрямків діяльності з регулювання соціально-економічних умов життя суспільства.

111Соціально-економічні відносини – це ті відносини, які виникають між людьми з приводу виробництва, розподілу, обміну й споживання матеріальних і духовних благ, їхню основу, ядро становлять відносини власності на засоби виробництва і виготовлений продукт.

112Спеціаліза́ція — конкретизація, деталізація фаху, набуття особою здатностей виконувати окремі завдання та обов'язки, які мають особливості, в межах спеціальності.

113Споживання - це процес, при якому товари або послуги використовуються споживачами для задоволення власних потреб та бажань.

114Споживча вартість — це здатність товару задовольняти певну потребу людини.

115Споживчий кредит – це кошти, що надаються кредитодавцем споживачеві на придбання продукції

116Суспі́льна вла́сність — вид власності, майно і нерухомість, які на противагу до приватної власності належать групі осіб або державі.

117Тариф — система ставок оплати за виробничі і невиробничі послуги, які надаються населенню, компаніям, організаціям, фірмам і установам.

118Технологічний спосіб виробництва - це історично визначений спосіб поєднання різних компонентів у системі продуктивних сил, насамцеред людини та технічних засобів праці.

119 тимчасова міграція робочої силивиїзд в іншу країну на певний період часу

120Товар —продукт праці, що виробляється не для власного споживання, а на продаж;

121Това́рна бі́ржа — організація, що об'єднує юридичних і фізичних осіб, які провадять виробничу і комерційну діяльність, і має на меті надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов'язаних з ним торговельних операцій.

122Товарне виробництво — така система організаційно-економічних відносин, за якої корисні продукти створюються для їхнього продажу на ринку.

123Торговельний баланс - це співвідношення між вартістю експорту й імпорту протягом даного року незалежно від термінів їх оплати.

124Традиційна економіка - нерозвинена економіка, в якій економічні суб'єкти зосереджені переважно на виробництві товарів для власного споживання, а економічні відносини та рішення регулюються традицією.

125Транснаціональна компанія — компанія , що володіє виробничими підрозділами в декількох країнах.

126Трансферти — це кошти, одержані від інших органів державної

влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.

127Управлíння-Перетворення інформації про стан об'єкта в командну інформацію від суб'єкта.

128Фондова біржа - організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами; акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства, статуту і правил фондової біржі.

129Фритредерство -Економічна політика промислової буржуазії, яка полягала у вимозі свободи торгівлі та невтручання держави у підприємницьку діяльність.

130Центра́льний банк — установа , яка відповідає за монетарну та валютну політику держави або спільноти держав

Тести

1.Політична економія – це суспільна наука,яка вивчає і досліджує проблему такого використання чи переміщення рідкісних ресурсів,при якому досягається максимальне задоволення безмежних потреб суспільства

2.Що вивчає наука політична економія? виробничі відносини між людьми в їх взаємозв'язку з продуктивними силами. Вона з'ясовує закони, які керують виробництвом, розподілом, обміном і споживанням матеріальних благ на різних ступенях розвитку людського суспільства.

3. Термін «політична економія» першим використав в назві своєї книги Антуан де Монкретьєн "Трактат політичної економії"

4. Хто із вчених вперше використав термін “економікс”? Термін вперше використано британським економістом У. С. Джевонсом (1835-1882) в книзі “Принципи економікс”, пізніше широко введено в науковий обіг А. Маршаллом в монографії з такою ж назвою “Принципи економікс” (1890)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]