Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word-1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
159.71 Кб
Скачать

47. Економічне зростання і економічний розвиток. Типи економічного зростання

Економі́чне зроста́ння — зміна результатів функціонування економіки. Розрізняють екстенсивне й інтенсивне економічне зростання. Екстенсивний тип зростання, здійснюється шляхом збільшення обсягів залучених до процесу виробництва ресурсів. Інтенсивний тип — це такий, який здійснюється шляхом ефективнішого використання ресурсів на основі науково-технічного прогресу та кращих форм організації виробництва. Чинники економічного зростання поділяють умовно на три групи:Чинники попиту Чинники пропозиції,Чинники розподілу Макроекономічні фактори економічного зростання можуть бути поділені на три групи: фактори пропозиції, фактори попиту і фактори розподілу.

Фактори пропозиції включають:кількість і якість природних ресурсів;кількість і якість трудових ресурсів;обсяг основного капіталу ;Саме ці фактори визначають спроможність до економічного зростання. Але слід розрізняти здатність до зростання і реальне зростання по суті, для чого важливим є два наступних фактори.Фактори попиту: для реалізації зростаючого виробництва потенціалу в економіці треба забезпечити повне використання збільшених обсягів всіх ресурсів. А це потребує рівня сукупних витрат, тобто сукупного попиту.Фактори розподілу: здатність до нарощування виробництва недостатня для розширення загального випуску продукції. Необхідним є також розподіл зростаючих обсягів ресурсів з метою отримання максимальної кількості корисної продукції.Зауважимо, що фактори пропозиції і попиту взаємопов'язані.

48. Матеріальні фактори економічного зростання

Макроекономічні фактори економічного зростання можуть бути поділені на три групи: фактори пропозиції, фактори попиту і фактори розподілу.

І. Фактори пропозиції:1.Кількість та якість природних ресурсів. 2. Кількість та якість трудових ресурсів. 3. Обсяг основного капіталу або основних фондів. 4. Нові технології. II. Фактори попиту. Фактори попиту: споживчий, інвестиційний попит, попит держави та закордону. Також сюди можна віднести непрямі фактори - податковий тиск, ефективність кредитно-банківської системи тощо.

III. Фактори розподілу. До факторів, які негативно впливають на економічне зростання, належать:• злочинність та корупція;• недобросовісне ставлення до праці;• припинення роботи під час страйків, трудових конфліктів;• несприятливі погодні умови, тобто все те, що стримує зростання продуктивності праці.

49. Економічне зростання(47,48) та економічні цикли. Теорії циклів

Економічний цикл — періодичне повторення протягом років піднесення і спаду в економіці. Складається з таких фаз: криза, депресія, пожвавлення, піднесення.Криза— завершує попередній періодичний цикл і є початком наступного. Характеризується: труднощами збуту виробленої продукції, скороченням виробництва, зростанням попиту на ліквідність, збільшенням ставки позичкового відсотка. Депресія — фаза циклу, якій властивий застій виробництва. Пожвавлення — спостерігається ріст ділової активності, що супроводжується зростанням промислового виробництва та інвестицій, помітного скорочення безробіття, підвищенням особистих доходів і прибутків корпорацій; Піднесення— фаза циклу, коли обсяг виробництва перевищує обсяг найбільшого піднесення попереднього циклу і зростає найвищими темпами. Економічні цикли поділяються:на функціональні цикли (у процесі яких економіка змінює свої параметри, не виходячи на іншу траєкторію розвитку);цикли розвитку (у процесі руху яких відбувається глибока якісна зміна структури і функціонування економіки, перехід на нову траєкторію розвитку). 1) За тривалістю перебігу розрізняють такі основні види економічних циклів:• однорічні, обумовлені сезонними коливаннями;• 3 - 5-річні цикли Кітчина-Крума • 7 - 11-річні цикли Жуглара, або класичні чи інвестиційні цикли •17 - 18-річний будівельний цикл •45 - 60-річні цикли Кондратьєва. • вікові логістичні цикли, що охоплюють період від 150 до 350 років.2) цикл вільної конкуренції, чистої монополії, монополістичної конкуренції.Теорія циклів Маркса: в основі циклів лежить економічна криза перевиробництва товарів,як одна з закономірностей капіталістичної економіки.При цьому мета капіталістичного виробництва полягає не в задоволенні потреб людей,а в збагаченні,виробництві прибавочної вартості. Теорія циклів Кейнса:в основі неї покладено споживання як об’єктивну стійку величину,яка є єдиною метою будь-якої господарської діяльності. Головвні фактори-цінність капіталу,ставка відсотку та податки.Теорія Кондратьєва:причинами цих циклів є НТР,що викликають підняття інноваційної діяльності.В основі теорії лежить процес якісних змін базисних поколінь машин та технологій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]