Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word-1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
159.71 Кб
Скачать

27. Грошові реформи. Гроші, ціна та інфляція

Найважливішою метою грошової реформи є надання національній валюті характеру справді єдиного законного платіжного засобу та суттєвого підвищення її купівельної спроможності і конвертованості. Залежно від мети проведення та глибини перебудови державою наявної грошової системи реформи можна класифікувати таким чином: 1) становлення нової грошової системи. 2) часткова зміна грошової системи, коли реформуються окремі її елементи: назва і величина грошової одиниці, види грошових знаків, порядок їх емісії та характер забезпечення. 3) проведення спеціальних стабілізаційних заходів з метою гальмування інфляції чи подолання її наслідків.

Інфляція  процес знецінення грошей внаслідок надмірної емісії та пероповнення каналів обігу грошовою масою. Повзуча інфляція настає тоді, коли темпи зростання цін не перевищують 10% на рік. Галопуюча інфляція настає тоді, коли темпи зростання цін досягають 10-100% на рік. інфляція переходить у гіперстадію коли темпи приросту цін складають 50% за місяць. основні причини інфляції це: зростання надмірного попиту над пропозицією  “інфляція попиту” та зростання грошових витрат виробництва  “інфляція витрат”. Гро́ші — особливий товар, що є загальною еквівалентною формою вартості інших товарів.!!26ВОПРОС!!!

Ціна́ — фундаментальна економічна категорія, яка означає кількість грошей, за яку продавець згоден продати, а покупець готовий купити одиницю товару. Ціна певної кількості товару складає його вартість, тому правомірно говорити про ціну як грошову вартість одиниці товару. Роздрібними прийнято називати ціни, за якими товари продаються в так званій роздрібній торговій мережі, тобто в умовах їх продажу інди-відуальним покупцям при відносно невеликому обсязі кожного продажу. Оптовими називають ціни, за якими продукція реалізується великими партіями в умовах так званих оптових торговельно-збутових операцій між підприємствами, а також при реалізації продукції через спеціалізовані магазини і збутові контори оптової торгівлі, на товарних біржах і в будь-яких інших торгових організаціях, що продають товари оптом. закупівельні ціни, за якими державні торговельно-закупівельні організації закуповують сільськогосподарську продукцію в її виробників.

28. Виникнення і розвиток грошових відносин

Гроші виникли на певному етапі розвитку товарного обігу як товар,який став посередником при обміні всіх інших товарів.Теорії походження грошей:1)еволюційна концепція(матеріальною основою теорії є розвиток і загострення суперечностей товарного в-ва й обміну,що й визначило виникнення специфічного товару, загального еквівалента-грошей)2)раціоналістична 3)функціональна.Причини виникнення грошей:1) виникнення товарного в-ва2)перетворення продукту праці в товар3)виникнення суперечностей товару на підставі двоїстого характеру праці4)загострення суперечностей товарного обміну з розвитком товарного в-ва

29. Інституціональні основи ринкової економіки. Визначення ринку. Функції ринку

Ринкова економіка за своїм соціально-економічним змістом є капіталістичною економікою; вона базується на капіталістичному способі виробництва. Капіталістична економічна формація охоплює такі інститути і принципи: приватну власність;клас капіталістів, власників засобів виробництва;клас найманих працівників — робітників, інженерів і техніків, менеджерів, науковців;свободу підприємництва і вибору; особистий інтерес як головний мотив вибору; конкуренцію;опору на систему цін або ринкову систему;обмежену роль держави. Ринкова економіка чітко виявляє значення свободи, підприємництва і вибору. Споживачі вільні купляти те, що їм подобається; підприємства — виробляти і продавати те, що вони вважають доцільним; постачальники ресурсів можуть за власним вибором знаходити місце застосування матеріальних і людських ресурсів. умови нормального функціонування ринку:1)реальний плюралізм форм вланості і форм господарювання; 2)здатність субєктів підприємницької діяльності впливати на рівень цін;3)розвинене антимонопольне законодавство і наявність достатніх механізмів його реалізації;4) конкурентність між підприємствами,розвинутий розгалужений комплекс об’єктів власності,що можуть стати об’єктами купівлі-продажу;5) наявність ринкової інфраструктури. ринок - це організована структура, де "зустрічаються" виробники і споживачі, продавці і покупці, де в результаті взаємодії попиту споживачів і пропозиції виробників встановлюються і ціни товарів, і обсяги продажів. Функціями ринку являються :1).Здійснення остаточного визначень вартості товарів і послуг та іх реалізації, перетворення продукту праці на товар;2).Забезпечення безперевності процесу суспільного відтворень,формування цілісної національної економічної системи та її зв’язку з іншими національними економіками в маштабі світового ринку;3).Спонукання виробників товарів і послуг знижувати індивідуальні витрати порівняно із суспільно необхідними , підвищення суспільної корисності товарів і послуг, їх якості та споживних властивостей;4).Регулюючий вплив на економіку в цілому, на пропорції між різними сферами та галузями економіки, проведення у відповідність платоспроможного попиту і пропозиції, нагромадженнь і споживань та інших пропозицій;

5).Сприяння контролю споживачів за виробництвом, вирівнювання цін;6).Посилення конкуренції між виробниками товаріві послуг у межах як окремих країн, так і світового господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]