Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word-1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
159.71 Кб
Скачать

34. Позичковий капітал. Банки їх роль та функції.

Позичковий капітал — грошовий капітал, який надається в позику та приносить власнику дохід у вигляді процентів від позики. Джерела утворення позичкових капіталів:грошові капітали;капітали рантьє (грошові капіталісти);грошові заощадження і прибутки різних класів капіталістичного суспільства.Банки-фінансова установа,яка акумулює тимчасово вільні грошові кошти,надає їх у тимчасове користування у формі кредиту,виступає посередником у взаємних платежах і розрахунках між підприємствами,установами,регулює грошовий обіг у країні,випускає нові гроші.Функції банку:1)емісія готових грошей;2)регулювання кредитної емісії;3)збереження касових резервів інших кредитних установ;4)надання кредитів і виконання розрахункових операцій;5) грошово-кредитне регулювання економіки;6)контроль за діяльністю кредитних установ;7)надання комерційним банкам ліцензії на проведення банківських операцій;8)обслуговування державного боргу країни.

35Суть кредиту та його форми. Банківський прибуток

кредит — це суспільні відносини, що виникають між економічними суб 'єктами у зв 'язку з передачею один одному в тимчасове користування вільних коштів на засадах зворотності, платності та добровільності. Основними ознаками відносин, що становлять сутність кредиту, є такі:— учасники кредитних відносин повинні бути економічно самостійними: бути власниками певної маси вартості і вільно нею розпоряджатися; функціонувати на основі самодостатності та самоокупності; нести економічну відповідальність за своїми зобов'язаннями. — кредитні відносини є добровільними та рівноправними. — кредитні відносини не змінюють власника цінностей, з приводу яких вони виникають. — кредитні відносини є вартісними, оскільки виникають у зв'язку з рухом вартості. в залежності від об'єкту кредитування розрізняють грошову і товарну форми кредиту.В товарній формі кредитні відносини виникають між продавцями і покупцями за умов отримання товару чи послуги покупцем з відстроченням платежу. Дана форма кредиту охоплює комерційний кредит, який товаровиробники надають один одному у формі продажу товарів і наданні послуг з відстрочкою платежу. Грошова форма кредиту виникає тоді, коли кошти використовуються не як простий посередник в обміні, а як гроші за для отримання прибутку, що набуває форми позичкового капіталу. Споживчий кредит- кредит, який надається тільки в національній валюті для фізичних осіб-резидентів на придбання споживчих товарів та послуг і який повертається в розстрочку.

Специфічним різновидом кредитних відносин є державний кредит, при якому позичальником виступає держава, а кредиторами- юридичні та фізичні особи. Міжнародний кредит- це надання позичкових капіталів одних країн іншим у тимчасове користування на засадах повернення, платності та строковості.Прибуток банку складають:- прибуток від основної діяльності; - валовий прибуток, до якого, крім прибутку від основної діяльності, входять небанківські операційні доходи і витрати, відрахування в резерви, непередбачені доходи і витрати; - чистий прибуток, який залишається у розпорядженні банку після сплати податку на прибуток.Прибуток розподіляється таким чином: -сплата податку на прибуток;- відрахування до резервного фонду банку;- відрахування до фонду матеріального заохочення;- відрахування у фонд виробничого та соціального розвитку; - відрахування в інші фонди банку;- сплата дивідендів акціонерам.Прибутковість банку залежить від ефективності використання його власних і залучених коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]