Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finance-metodichkaGIPO4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

Фінанси підприємницьких структур

Визначальне місце у структурі фінансових відносин суспільства займають фінанси підприємств. Тобто фінанси підприємницьких структур – одна з основних підсистем фінансової системи держави. Це відносно самостійна й особлива сфера функціонування фінансів, яка має свою специфіку організації та принципи реалізації притаманних їй функцій.

Фінанси підприємства являють собою систему грошових відносин, що виражають формування і використання грошових фондів у процесі кругообігу ресурсів підприємства, формування його грошових прибутків та накопичень. Форми прояву цих відносин наведені на рис. 4.

Рис.4. Форми вияву фінансів підприємств

Специфіка фінансів підприємств і організацій полягає в тому, що за їхньою допомогою мобілізуються кошти і створюються фонди фінансових ресурсів не для подальшого перерозподілу, як це має місце в підсистемі державних фінансів, а для обслуговування процесу виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг. При цьому бюджетні асигнування і надходження з цільових фондів виконують допоміжну роль, а збалансування потреб у фінансових ресурсах здійснюється за допомогою кредиту.

Основою фінансів підприємств є фінансові ресурси – кошти, що знаходяться в розпорядженні підприємств і призначені для виконання ними певних фінансових зобов’язань. До фінансових ресурсів належать грошові фонди підприємства, а також частини грошових коштів, які не входять до складу фодів.

Складовими фінансових ресурсів підприємства є:

  1. статутний капітал;

  2. додатково вкладений капітал;

  3. резервний капітал;

  4. нерозподілений прибуток;

  5. амортизаційні відрахування;

  6. забезпечення подальших витрат і платежів;

  7. довготермінові і короткотермінові кредити банків;

  8. відтерміновані податкові зобов’язання;

  9. кредиторська заборгованість усіх видів.

Організація та функціонування фінансів підприємницьких структур ґрунтується на відповідних принципах. До них належать: комерційний розрахунок, господарська та фінансова незалежність, фінансова відповідальність, матеріальна зацікавленість.

Комерційний розрахунок потребує покриття усіх витрат за рахунок власних доходів і одержання прибутку. Його метою є отримання максимального прибутку за мінімальних витрат капіталу та мінімально можливого ризику. Саме це й відображає матеріальну зацікавленність діяльності підприємств.

Господарська та фінансова незалежність. Суб'єкт господарювання має справжню фінансову незалежність, тобто право самостійно вирішувати, що і як виробити, кому реалізувати продукцію, як розподілити виручку від реалізації продукції, як розпорядитися прибутком, які фінансові ресурси формувати та як їх використовувати. Повна самостійність підприємств не означає, однак, відсутності будь-яких правил їхньої поведінки. Ці правила розроблено та законодавче закріплено у відповідних нормативних актах.

Кожне підприємство несе реальну економічну відповідальність за результати діяльності та своєчасне виконання своїх зобов'язань перед постачальниками, споживачами, державою, банками. За своїми зобов'язаннями відповідає власним майном і доходами. За невиконання зобов'язань застосовується система фінансових санкцій. Неефективне господарювання та неспроможність відповісти за своїми зобов'язаннями може привести підприємство до банкрутства.

Практичне завдання та лабораторна робота №1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]