Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finance-metodichkaGIPO4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

Процплат(ставка;период;кпер;пс),

обчисліть суму відсотків по кредиту за даними, які наведені в таблиці 2, за умов, коли відсотки нараховуються раз на рік, раз у квартал, раз на місяць.

Таблиця 2.

Орієнтовні дані для обчислення процентної плати за кредит

Процентна ставка

Термін надання кредиту (років)

Поточний період (рік)

Сума кредиту

(грн.)

3%

10

2

1560

7%

4

4

13000

2%

8

1

10900

9%

3,5

3

27000

1%

7

7

13000

0,7%

0,25

0

87000

12%

9

4

9500

8%

7

5

300000

10%

1

1

1200000

2,6%

5

2

23000

Індивідуальне завдання оформлюється на основі розв'язання практичних задач та виконання лабораторної роботи і повинно містити в собі:

  1. Титульний лист (зразок наведений в додатку);

  2. Завдання (задачі 1.3, 1.4, 1.6-1.8 та до лабораторної работи);

  3. Розв'язання задач 1.3, 1.4, 1.6-1.8;

  4. Виконання лабораторної роботи (діаграми, таблиці).

МОДУЛЬ 2.

ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ, БЮДЖЕТНА ТА ПОДАТКОВА СИСТЕМИ

Зміст лекцій

Тема № 4

Державні фінанси

Державні фінанси – система грошових фондів, зосереджених у руках держави і призначених для виконання властивих їй функцій, а також сукупність форм і методів, за допомогою яких ці функції реалізуються. До державних фінансів мобілізуються значні обсяги ресурсів. Наприклад, в Україні частка ВВП, яка розподіляється за участю держави, складає 40%. Державні фінанси складають основу суверинитету України і забезпечують її економічний і соціальний розвиток.

Державні фінанси розглядаються як:

• центральна підсистема фінансової системи країни, через яку здійснюється вплив держави на економічний та соціальний розвиток країни;

• сукупність економічних відносин, пов’язаних з первинним та вторинним розподілом ВВП з метою утворення грошових фондів, необхідних для виконання державою, властивих їй функцій;

• сукупність фінансових інститутів, за допомогою яких держава здійснює свою фінансову діяльність.

Складові державних фінансів україни:

Зведений бюджет України – сукупність показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави. Він включає державний бюджет України, зведений бюджет Автономної Республіки (АР) Крим, зведені бюджети областей і міст Києва та Севастополя.

Фінанси державних підприємств характеризують систему економічних відносин щодо формування, розподілу і використання фінансових ресурсів на підприємствах з державним капіталом для забезпечення ефективного розвитку їх на всіх стадіях життєвого циклу.

Державні цільові фонди – це сукупність фондів грошових коштів, які знаходяться у розпорядженні центральних і місцевих органів влади і використовуються на певні цілі, що мають першорядне значення для країни.

Державний кредит – це сукупність кредитних відносин, в яких позичальником виступає держава (в особі Міністерства фінансів, республіканських і місцевих органів влади), а кредиторами – юридичні або фізичні особи. Державний кредит здійснюється з метою мобілізації додаткових грошових ресурсів для покриття бюджетного дефіциту без проведення грошової емісії.

Державні фінанси України формуються із фінансових ресурсів, що знаходяться в загальнодержавній, АР Крим і комунальній власності. Склад фінансових ресурсів держави показаний на рисунку 5.

Управління державними фінансами – форми та методи цілеспрямованого впливу держави на формування і використання централізованих і децентралізованих фондів державних фінансових ресурсів. Здійснюється Міністерством фінансів, місцевими фінансовими органами, Державною податковою інспекцією, іншими фінансовими інститутами.

Методи управління державними фінансами:

- прогнозування;

- планування;

- регулювання;

- стимулювання;

- облік;

- контроль.

Тема № 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]