Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_byudzhetna.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать

28 Видатки бюджету та їх роль у фінансовому забезпеченні потреб соціально- економічного розвитку.

Видатки бюджету- це кошти, що спрямовуються на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом,за винятком коштів на погашення основної суми боргу та повернення надміру сплачених до бюджету сум.

За економічною сутністю видатки бюджетів відображають роз­подільні і перерозподільні процеси централізованого фонду грошових коштів держави та їх цільове використання для забезпечення суспіль­них потреб. Вони спрямовуються на задоволення найважливіших по­треб суспільства у розвитку економіки і соціальної сфери, державного управління, оборони, забезпечення громадського порядку, безпеки держави та судової влади тощо. Видатки бюджетів значною мірою ха­рактеризують рівень забезпечення потреб діяльності держави.

Видатки бюджетів відображають кількісну і якісну характеристи­ки. Кількісна характеристика зумовлюється обсягом фінансових ре­сурсів, що забезпечує рівень задоволення потреб суспільства відповідно до визначеної економічної політики. Якісна характеристи­ка дає можливість виявити суспільне призначення кожного виду бю­джетних видатків та рівень ефективності їх спрямування. Конкретні види бюджетних видатків та їх величина зумовлюють ту роль держави, яку вона виконує у функціонуванні економіки суспільства та здій­сненні соціальних перетворень.

Структура видатків бюджетів та їх частка у ВВП значною мірою відображає основні напрямки діяльності держави. Головне спряму­вання цієї діяльності має соціальний характер. Саме видатки бюд­жетів на соціальні заходи, які включають соціальний захист і соціальне забезпечення, освіту, охорону здоров´я, духовний та фізичний роз­виток, є пріоритетними в Україні.

29 Склад і структура державних видатків

Видатки бюджету обумовлюються насамперед їхнім сусп. призначенням.Екон. функцію держави забезпечують видатки на екон. діяльність та науку, соціальну — видатки на соц.. захист населення, соц. Забезп. та соціальну сферу, оборонну — на оборону, управлінську — на утримання управлінських структур та на міжн. діяльність. Окремо в бюджеті виділяються видатки, пов'язані з системою державного кредиту, — на обслуговування вн. і зовн. державного боргу.

Видатки бюджету на ек. діяльність в Україні охоплюють державні капітальні вкладення, бюджетні кредити підприємствам, державні субсидії й дотації, операційні витрати .Вони спрямовуються в галузі економічного комплексу.

Видатки бюджету на соц. захист — це державні субсидії і допомоги окремим громадянам, які внаслідок об'єктивних, незалежних від них причин не можуть самостійно забезпечити себе. Видатки на соц. сферу структуруються за галузевими ознаками: на освіту, охорону здоров'я, духовне і фізичне виховання.Видатки бюджету на науку відбивають фінансування держ. і міжд.науково-техн. програм, фундаментальних досліджень. Видатки бюджету на оборону охоплюють витрати на закупівлю озброєнь і військової техніки та на утримання військових частин. Крім того, до них також належать витрати на наукові дослідження у сфері оборони і на виплату пенсій військовослужбовцям.

Видатки у сфері міжн. діяльності — це сплата внесків до міжн. організацій, членом яких є Україна, утримання дипломатичних представництв за кордоном, відрядження за кордон представників органів державної влади.

Видатки на обслуговування держ. боргу — це витрати на погашення заборгованості та виплату процентів за державними позиками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]