Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_byudzhetna.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать
  1. Методи та джерела формування доходів бюджету.

Дох. бюдж. можуть формуватися на основі 4-х методів централізації грош. коштів:

  1. пряме вилучення доходів з держ. сектору;

  2. отримання дох. від держ. угідь,майна,послуг;

  3. перерозподіл дох. між юр. та фіз. особами за допомогою податків

  4. залучення позик

Джерела формування дох. бюдж. поділ. на: внутрішні та зовнішні.

Зовнішні характеризують міжнар. перерозподіл фін. ресурсів і можуть формуватись на основі таких методів: прямий перерозподіл; міжнар. кредит; оподаткування експортно-імпортної д-ті; валютне регулювання; ціновий механізм (перерозподіл ресурсів)

Внутрішніми джерелами визначаються: податкові надходження; неподаткові надх.; надходження від операцій з капіталом; офіційні трансферти

22. Склад і структура доходів бюджету.

Склад і структура доходів бюджету характеризують фінансову політику та фінансовий стан держави.

Доходи бюджетів різних рівнів — це частина централізованих фінансових ресурсів, що вилучаються у фізичних і юридичних осіб та акумулюються державою для виконання властивих їй функцій. Вони відображають ек. відносини між державою та юр. і фіз..особами в процесі формування доходів фін. ресурсів, які надходять у розпорядження органів держ. влади і держ. управління.

Податкові надходження:

прямі податки - податок на прибуток підприємств;прибутковий податок з громадян; земельний податок (плата за землю);податок з власників транспортних засобів;податок на промисел

непрямі податки – ПДВ;АЗ; мито;платежі за спеціальне використання природних ресурсів; плата за державні послуги, рентні та компенсаційні доходи.

Неподаткові надходження є важливим джерелом доходів бюджетів різних рівнів. Водночас їх обсяг значно менший від податкових надходжень.

Неподаткові надходження: доходи від власності та підпр. діяльності (рентна плата) адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу; надх. від штрафів та фінансових санкцій; інші неподак. надх.

Важливою складовою доходів бюдж. є доходи від операцій з капіталом. До них належать три групи надходжень:

Надходження від продажу основного капіталу; Надходження від реалізації державних запасів товарів; Надходження від продажу землі і нематеріальних активів.

Офіційні трансферти означають виділення бюджетам нижчого територіального рівня грошових коштів з фонду фінансової підтримки місцевого самоврядування на нормативній основі.

23. Бюджетна класифікація.

Бюдж. класиф. – це єдине систематизоване згрупування доходів,видатків (у т.ч. кредитування за вирахуванням погашення) та формування бюдж. за ознаками організаційного устрою, ек. сутності, функціональної д-ті та ін. ознаками відповідно до законодавства Укр. та міжнар. стандартів.

Міністр фінансів затверджує бюдж. класиф., а також зміни до неї, та в обов’язковому порядку інформує про це ВРУ.

Бюдж. класиф. України є єдиною для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, її використовують у бюджетному плануванні в процесі складання проектів бюджетів різних рівнів, розробці індивідуальних і зведених кошторисів витрат для бюджетних установ. Бюдж. класиф. використовується на всіх стадіях бюджетного процесу. Вона дозволяє враховувати надходження доходів і фінансування витрат згідно з затвердженим бюдж. розписом. На підставі бюдж. класиф. складається звітність про виконання бюдж. України.

Складові бюдж. класиф.:

  • класифікація доходів бюдж.;

  • класиф. видатків бюджету;

  • класиф. формування бюджету

  • класиф. боргу

Класиф. доходів бюдж. класифікується за такими розділами: податк. надх, неподатк. надх., дох. від операцій з капіталом, операційні трансферти.

Податковими надх. визнаються передбачені законами Укр. загальнодерж. податки,збори та ін. обов’язкові платежі.

Неподатк. надх. визнаються: дох. від власності та підприємницької д-ті; адміністративні збори та платежі, дох. від некомерц. д-ті та побічного продажу; ін. неподатк. надх.

Видатки з бюдж. класифікуються: ф-ціями з виконанням яких пов’язані видатки (функціональна класиф. видатків); ек. характеристика операцій при проведенні яких здійсн. ці видатки (ек. класифікація видатків); за ознакою гол. Розпорядника бюдж. коштів (відомча класиф. видатків); за бюдж. програмами (програмна класиф. видатків).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]