Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_byudzhetna.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать

48.Фінансування дитячих дошкільних закладів

Дошкільний навчальний заклад -це заклад що забезпечує реалізацію права дитини на здобуття дошкільної освіти, її фізичний, розумовий і духовний розвиток, соціальну адаптацію та готовність продовжувати освіту.

Типи дошкільних закладів за бюджетною класифікацією:

-         дошкільний навчальний заклад (ясла); (від двох місяців до трьох років), де забезпечується догляд за ними, а також їх розвиток і виховання відповідно до вимог дошкільної освіти;

-         дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) для дітей від двох місяців до шести семи років.;

-         дошкільний навчальний заклад (дитячий садок) для дітей віком від трьох до шести(семи) років;

-         дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) компенсую чого типу для дітей віком від двох до семи років, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку, тривалого лікування та реабілітації. Дошкільні навчальні заклади компенсую чого типу поділяються на спеціальні та санаторні;

-         будинок-дитини - дошкільний навчальний заклад системи охорони здоров’я для медико-соціального захисту дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування. Та інш.

Дошкільний навчальний заклад є юридичною особою з дня реєстрації його статуту. Положення про дошкільні навчальні заклади затверджується КМУ.

Джерелами фінансування дошкільного навчального закладу є кошти:

Засновника;

Відповідних бюджетів (для державних і комунальних дошкільних навчальних закладів);

Батьків або осіб, які їх замінюють;

Добровільні пожертвування і цільові внески фізичних і юридичних осіб.

49. Бюджетне фінансування вищої освіти

В Україні діють такі ВНЗ освіти 3-4 рівнів акредитації:

- університет;

- академія;

- інститут.

До ВНЗ 1 і 2 рівнів акредитації належать :

  • коледж;

  • технікум (училище).

Джерела фінансування витрат на підготовку кадрів є кошти державних і місцевих бюджетів, галузевих міністерств, відомств, організацій. Платні послуги у ВНЗ впроваджені на підставі ЗУ «Про освіту».ВНЗ самостійно використовують бюджетні та позабюджетні кошти відповідно до кошторису доходіві витрат.

Для планування видатків ВНЗ розраховують к-сть студентів та аспірантів, а відповідно до цього і розраховують професорсько – викладацький склад.

Фінансування вищих навчальних закладів державної форми власності здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, призначених для фінансування спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі освіти і науки, інших центральних органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад можуть фінансувати вищі навчальні заклади державної форми власності відповідно до програм соціально-економічного розвитку регіонів.

Фінансування вищих навчальних закладів, що перебувають у власності Автономної Республіки Крим, та вищих навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів. Фінансування вищих навчальних закладів приватної форми власності здійснюється їх власниками.

50 Бюджетне фінансування закладів культури.. Основним джерелом фінансування витрат на освіту, науку і культуру є Державний бюджет. Фінансування культурно-освітніх закладів здійс­нюється як на основі кошторисного фінансуван­ня, так і комерційного розрахунку.

Кошторисному фінансуванню підлягають ті заклади, які не мають реальних можливостей самостійно заробляти гроші і послуги яких повинні мати доступний характер, бібліо­теки, музеї, виставки, заповідники, палаци і будинки культури, школи естетичного вихован­ня дітей.

Комерційний розрахунок у культурно-освіт­ніх закладах передбачає повне або часткове по­криття витрат за рахунок надання платних послуг.

Установи культури, які фінансуються за раху­нок Державного та місцевого бюджетів, склада­ють єдиний кошторис доходів і видатків, який затверджує вищестояща організація.

За основу фінансування музеїв береться нор­матив музейних фондів на одного працівника.

Клуби, палаци і будинки культури фінансу­ються в змішаному порядку як за рахунок бюд­жету, так і за рахунок доходів, отриманих від платних послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]