Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!Все-в-одному.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
8.35 Mб
Скачать

17. Зв’язок енергії електростатичного поля з пондеромоторними силами

Причиною виникнення пондеромоторних (тобто механічних) сил є електричні заряди, які надаються тілам. Але це надання заряду ускладнюється виникненням поляризаційних зарядів та пружних деформацій у провідниках і діелектриках.

Візьмемо плаский конденсатор з пластинами площею , які знаходяться на відстані . Між пластинами діє сила притягання . Припустимо, що внаслідок дії сили притягання одна з пластин відносно другої змістилась на відстань . При цьому буде виконана робота .

З іншого боку, за першим началом термодинаміки (або законом збереження енергії) виконана робота дорівнює зміні енергії із протилежним знаком, тобто .

При зміні відстані між пластинами при фіксованій напрузі на конденсаторі зміниться його ємність. Тоді виберемо вигляд для енергії плаского конденсатора у вигляді

.Ємність плаского конденсатора . Оскільки змінною величиною є відстань між пластинами, то .Отже, вираз для роботи набуває вигляду .

Порівнявши вирази для роботи через силу та через енергію, маємо вираз для пондеромоторної сили (сили взаємодії пластин)

.Сила залежить від розмірів конденсатору (площа пластин, відстань між ними) і прямо пропорційна квадрату прикладеної до пластин напруги.Для однорідного електростатичного поля в конденсаторі , і перейдемо до поля у виразі для сили : . = , Тоді силу можна виразити як .

Абсолютний вольтметр

В

икористовуючи отриману формулу зв’язку між силою і напругою, можна запропонувати конструкцію абсолютного вольтметра, тобто такого, який не потребує градуювання. (До речі, можна створити і абсолютний амперметр, що використовує протікання струму через електроліт.)

Абсолютний вольтметр являє собою важільні терези, на одну чашу яких можна покласти вантаж масою , а друга чаша замінена пласким конденсатором. Конструкція такого вольтметру наведена на рисунку. Щоб крайові ефекти не впливали на виміри, одна з пластин складається з центральної частини з площею і охоронного кільця, яке жорстко закріплене і має електричний зв’язок із центром. Такий пристрій забезпечує однорідне поле у центрі конденсатору.

Подавши на конденсатор вимірювану різницю потенціалів і врівноваживши терези, маємо

,

звідки знаходимо напругу

.Красива ідея ? Чому ж ми її не використовуємо ? Тому, що конструкція абсолютного вольтметру дозволяє проілюструвати ще одну особливість електростатичного поля. Легко переконатись, що рівновага, яку можна отримати в цьому вольтметрі, не є стійкою: достатньо пластинам конденсатору зблизитись за рахунок малих коливань або флуктуації , як внаслідок зменшення сила притягання зростає , і система стає неврівноваженою. Те ж саме відбувається і при зростанні : сила зменшується, і відстань продовжуватиме збільшуватись.

18. Теорема Ірншоу

Теорема стверджує: в системі статичних зарядів, тобто при наявності лише електростатичних сил стійка рівновага неможлива. Для доведення цього твердження розглянемо систему точкових зарядів , оточивши один із них, наприклад, q замкненою поверхнею.

Теорема легко доводиться способом "від протилежного". Із загальних міркувань випливає, що в системі може існувати лише стійка, або лише нестійка рівновага. Третій варіант – індиферентна рівновага означає відсутність електричного поля, тобто й відсутність зарядів. Отже, відповідно до прийнятого способу доведення припускаємо, що стійка рівновага існує. Якщо результат аналізу суперечитиме цьому припущенню, то істинним виявиться альтернативне твердження, що стійка рівновага відсутня.

Нехай заряд знаходиться в рівновазі, тобто в точці його розміщення сумарне поле інших зарядів дорівнює нулю. Така ситуація цілком можлива. Наприклад, поле в точці, розміщеній посередині відрізка прямої, який з'єднує два однакові заряди, відсутнє. Помістивши в цю точку вчетверо менший заряд протилежного знаку, можна переконатись, що й на крайні заряди не діятиме електрична сила.

Якщо рівновага стійка, то при зміщенні q у довільну точку, що знаходиться всередині S, виникає повертаюча сила , спрямована в бік положення рівноваги, де – поле зарядів, розміщених зовні поверхні. Наявність повертаючої електричної сили у всіх точках біля поверхні S означає, що потік од зовнішніх відмінний від нуля і в даному випадку має від'ємний знак. Однак, цей висновок суперечить теоремі Остроградського-Гауса, за якою потік напруженості поля від зовнішних зарядів дорівнює нулю. Таким чином, наше припущення щодо існування стійкої рівноваги в системі точкових зарядів виявилось помилковим, тобто, якщо рівновага й існує, то вона нестійка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]