Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!Все-в-одному.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
8.35 Mб
Скачать

92. Діаграма направленості. Залежність потужності випромінювання від частоти. Повна енергія випромінювання.Для диполя Герца

Діаграма направленості

Розглянемо енергію електромагнітної хвилі, яка випромінюється диполем Герца. Вектор Пойнтінга

дає кількість енергії, що проходить за 1 с через одиничну площадку на сфері. Напрямок цього вектора співпадає з векторами швидкості розповсюдження хвилі і радіус-вектору , тобто з нормаллю до поверхні сфери. Величина вектору Пойнтінгадорівнює

. . Це дозволяє зобразити діаграму направленості диполя Герца. Для цього під кутом відкладемо значення .

Фігура, яку одержуємо за рахунок обертання навколо осі диполя (азимутальний кут ), дає тороїд без “дірки”, зображений в перерізі на рисунку. Диполь Герца нічого не випромінює вздовж своєї осі , максимальне випромінювання відбувається в площині, яка проходить перпендикулярно до цієї осі через диполь .

Залежність потужності випромінювання від частоти

Нехай момент диполя змінюється в часі за гармонічним законом

,

де амплітудне значення дипольного моменту. Тоді

.

Звідси

.

Підставимо похідну у вираз для вектору Пойнтінга

.

Бачимо, що енергія, яку випромінює диполь в деякому напрямку, пропорційна четвертому ступеню частоти

.

Оскільки , то

.

Повна енергія випромінювання

Розрахуємо повну енергію, яка випромінюється диполем Герца по всіх напрямках за 1 с, тобто потужність випромінювання . Очевидно, що ,(інтегрування ведеться по поверхні сфери радіуса ) і

Продовження 92

.

Оскільки напрямки векторів Пойнтінга і нормалі співпадають , то

.

Візьмемо окремо інтеграл

.

Тоді

.Якщо момент диполя змінюється в часі за гармонічним законом

,то .

Середня за часом потужність випромінювання дорівнює

. Середнє значення можна визначати для будь-якого проміжку часу, визначимо для періоду

.

Цей інтеграл є табличним .

Тоді

,

оскільки , і другий доданок дорівнює нулю при обох межах інтегрування.

Остаточно, середнє значення енергії, що випромінюється у всіх напрямках,

.Як і очікувалось, .

93. Стоячі електромагнітні хвилі.

Стоячі електромагнітні хвилі виникають у хвилеводах, резонаторах, які застосовуються в НВЧ діапазоні. В оптичному діапазоні з цими хвилями мають справу у волоконній оптиці, лазерах і т.д

Розглянемо утворення стоячої хвилі при інтерференції пласких електромагнітних хвиль, що падає, та відбитої.

Н

ехай на поверхні плаского провідника – металу з коефіцієнтом відбиття вздовж осі падає пласка ж електромагнітна хвиля, яка характеризується трійкою ортогональних векторів . Середовище, де розповсюджується хвиля, характеризується постійними коефіцієнтами діелектричної проникності і магнітної проникності .

Під дією вектору в металі відбудеться зміщення зарядів, яке створить електричне поле, що компенсує поле хвилі, що падає. Це поле, яке виникло, слугуватиме початком відбитої хвилі, в якій вектор у поверхні буде направлений проти поля у хвилі, що падає. На поверхні металу в точці О сумарне поле .

У відбитій хвилі вектор швидкості направлений у від’ємний бік осі . Якщо тепер побудувати трійку векторів для відбитої хвилі, то вектор в ній співпадає за напрямком з тим же вектором у хвилі, що падає. Таким чином, у хвилі, що падає, і у відбитій хвилі біля поверхні вектори знаходяться у протифазі, а вектори співпадають по фазі. Обидві хвилі інтерферують, створюючи стоячу хвилю.

Для хвилі, що падає, запишемо напруженість електричного поля

де відповідно амплітуда, частота, період та довжина хвилі. Останнє перетворення у формулі зручне, щоб мати справу з безрозмірними відносними величинами.

Для цієї ж хвилі запишемо напруженість магнітного поля, врахувавши, що

.

Відповідно для відбитих хвиль

; .

Амплітуда напруженості електричного поля відбитої хвилі повинна дорівнювати амплітуді хвилі, що падає, оскільки у точці відбиття сумарна напруженість повинна перетворюватись на нуль.

Для стоячої хвилі

;

.

Для перетворення скористаємось формулами тригонометрії

; .

Тоді

; .

Ми одержали дві стоячі хвилі. Проаналізуємо отримані формули.

З

мінні координата і час “розділилися”. Вектор напруженості електричного поля має змінну вздовж осі амплітуду , а напруженості магнітного поля  амплітуду .

На поверхні металу лежить вузол вектору і пучність вектору , далі вздовж осі ці вузли і пучності чергуються з просторовим періодом між вузлом і пучністю. Перший вузол вектору лежить на відстані від металу, перша пучність на тій же відстані .

Вузол співпадає з пучністю і навпаки. Якщо взяти фіксовану точку , то в ній коливання векторів і в стоячій хвилі зсунуті в часі по фазі на . В біжучій хвилі цей зсув дорівнює нулю, вектори і синфазні.

Вектор Пойнтінга для стоячої хвилі

,

звідки

.

Частота зміни вектору Пойнтінга в два рази більше, ніж частота векторів і , а просторове чергування вузлів та пучностей відбувається в два рази частіше. Вузол вектору співпадає з вузлами і , і .

Енергія у стоячій хвилі не тече, оскільки існують точки з . Між двома вузлами вектору Пойнтінга енергія перетворюється з енергії магнітного поля в енергію електричного поля і навпаки, в довільний момент часу можуть бути представлені обидві енергії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]