Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pechat_Yek_pr.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
724.99 Кб
Скачать

15. Взаємодія попиту і пропозиції на ринку праці. Механізм дії ринку праці.

Попит може бути індивідуальний і сукупний.

-Сукупний попит на робочу силу- це ринковий попит усіх фірм , організацій , що діють на ринку

-Індивідуальний попит на робочу силу – це попит окремого роботодавця (підприємця , фірми).Він залежить від:

1.Попиту на продукцію фірми, тому що робоча сила необхідна як ресурс для виробництва інших товарів і послуг 2.Стану виробництва , зокрема особливостей технологічного процесу , розмірів та ефективності капіталу 3.Якості праці , що визначається рівнем освіти , професійністю , продуктивністю працівника 4.Фонду заробітної плати

Регулювання попиту на робочу силу потребує аналізу факторів , які впливають на нього . Збільшення попиту можна досягти з допомогою його стимулювання через створення нових постійних або тимчасових робочих місць. Зростанню попиту сприяє також: Упровадження пільгового оподаткування і кредитування тих галузей і регіонів в яких доцільно збільшити кількість робочих місць. Формування попиту на робочу силу здійснюється під впливом таких факторів:приросту величини трудових ресурсів , співвідношення зайнятого і незайнятого населення , використання мало конкурентних груп населення , особливостей пенсійного законодавства , а також кадрової політики на кожному підприємстві.

Пропозиція робочої сили характеризується чисельністю працездатних людей з урахуванням їх статі , освіти , професії і кваліфікації.

Співвідношення між попитом на робочу силу та її пропозицією характеризується навантаженням на одне робоче місце.

Характеристика кон’юнктури ринку праці

Кон’юнктура ринку – це співвідношення попиту і пропозиції праці на даний період , яке визначає ставки заробітної плати на конкретні види праці та рівень зайнятості населення. Виділяють три типи кон’єктури:

1 Трудодефіцитна, коли на ринку праці спостерігається нестача пропозиції праці

2 Трудонадлишковість , коли на ринку праці існує велика кількість безробітних і відповідно надлишок пропозиції праці

3 Рівноважна, коли попит на працю відповідає її пропозиції

Кожен тип ринкової кон’юнктури , властивий тому чи іншому регіонові або сфері прикладання праці, утворює в сукупності загальний ринок праці в країні. На практиці загальна і структурна рівновага попиту і пропозиції робочої сили практично є недосяжними. Кон’юнктура ринку праці безпосередньо впливає на ціну робочої сили.

14. Особливості праці як товару. Особливості ринкової пропозиції праці.

Праця — це доцільна, свідома, організована діяльність людей, спрямована на ство­рення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення суспільних і особистих потреб людей. Процес праці містить три основні моменти: доцільну діяльність людини, тобто власне працю; пред­мет праці, на який спрямована праця; засоби праці, з допомогою яких людина впливає на предмет праці.

Розрізняють конкретну й абстрактну працю. Конкретна праця — це доцільно спрямована діяльність людини, результатом якої є створення певної споживної вартості. Абстрактна праця — це витрати людської енергії, частка затрат суспільної праці безвідносно до тієї конкретної форми, в якій вона здійснюється.

Подвійність поняття «праця» зумовлює і подвійність п змісту. Змістом конкретної праці є кількісний і якісний склад трудових функцій (відмінність у професіях, рівнях кваліфікації працівників), їх співвідношення і взаємозв'язок у конкретному процесі праці. Отже, конк­ретна праця виражає й технологічний аспект. Загальні ознаки праці визначаються передусім формою власності і відображають відношення працівників до засобів виробництва, до продукту своєї праці. З урахуванням цих ознак праця може бути відчуженою і невідчуженою від процесу виробни­цтва і його результатів, безпосередньо і опосередковано суспіль­ною, вільною і вимушеною.

Часткові ознаки характеризують специфічні особливості фун­кціонування робочої сили. За цими ознаками розрізняють такі види праці залежно від: способу здійснення — розумова й фізична; кінцевого результату праці — продуктивна й непродук­тивна; рівня складності праці — складна й проста; рівня творчості — творча й нетворча. Зміст і характер праці тісно взаємозв'язані. Робоча сила є об’єктом купівлі - продажу. Купівля товару (робоча сила) називається наймання на роботу .При цьому робоча сила називається найманою робочою силою , а працівник – найманим працівником. Працівник продає свою робочу силу підприємцю на певний період , залишаючись власником цього товару.

Найманий працівник і підприємець юридично рівноправні і користуються правами людини й громадянина однаковою мірою. Відносини між найманим працівником та роботодавцем оформлюються трудовим договором (контрактом).У цьому документі вказуються взаємні права і обов’язки обох сторін щодо виконання умов купівлі – продажу робочої сили . Згідно з трудовим договором найманий працівник повинен працювати в організації підприємця за певною професією , кваліфікацією , мати певне робоче місце й дотримуватись режиму праці в організації. Підприємець зобов’язаний виплачувати найманому працівникові заробітну плату відповідно до його кваліфікації і виконаної роботи , забезпечувати умови праці , які передбачені законодавством про працю та зайнятість , колективним договором і трудовим договором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]