Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pechat_Yek_pr.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
724.99 Кб
Скачать

8. Трудовий потенціал.

Трудовий потенціал — це сукупність кількісних і якісних характеристик, здібностей і можливостей трудоактив-ного населення, які реалізуються в межах і під впливом існуючої системи відносин. Природною основою цих характеристик тру­дового потенціалу є населення, яке оцінюється залежно від демографічного відтворення, життєвого потенціалу, здоров'я різних категорій і вікових груп, міграційних переміщень. У загальному вигляді трудовий потенціал характеризує певні можливості, які можуть бути використані для досягнення конкре­тної цілі.У процесі формування ринку праці та існування безробіття зростає величина нереалізованого трудового потенціалу суспіль­ства. Трудовий потенціал працівника — це його можлива трудова дієздатність, його ресурсні можливості у сфері праці. Якісна характеристика передбачає оцінювання:

* фізичного і психологічного потенціалу працівників (здат­ність і схильність працівника до праці, стан здоров'я, фізичного розвитку тощо);

* обсягу загальних і спеціальних знань, трудових навичок і вмінь, що обумовлюють здатність до праці певної якості (освіт­ній, кваліфікаційний рівні тощо);

* якість членів колективу як суб'єктів господарської діяльно­сті (відповідальність, співпричетність до економічної діяльності підприємства тощо).

тр. потенц. на рівні держави, підприємства та індивідуму.

7. Відтворення населення і ресурсів для праці

Відтворення населення і його хар-ки. Демографічними факторами формування трудових ресурсів регіону є інтенсивність відтворення населення, що залежить від рівня народжуваності, оскільки чим вищий цей рівень, тим шви­дше зростають трудові ресурси, а також від міграційних проце­сів, тобто залежно від співвідношення кількості приїжджаючих і від'їжджаючих збільшуються або зменшуються трудові ресурси. Розрізняють екстенсивний та інтенсивний типи відтворення робочої сили.

Екстенсивне відтворення означає збільшення чисельності трудових ресурсів в окремих регіонах та в країні загалом без змі­ни їхніх якісних характеристик.

Інтенсивне відтворення трудових ресурсів пов"язане зі змі­ною їхньої якості. Це — зростання освітнього рівня працівників, їхньої кваліфікації, фізичних і розумових здібностей тощо. Екс­тенсивний та інтенсивний типи відтворення взаємно доповнюють один одного.

Режими відтворення розширене — перевищен­ня кількості народжень над числом смертей на 1000 осіб насе­лення; просте відтворення кількість народжених дорівняє числу смертей на 1000 осіб населення; звужене відтворення — абсолютне зменшення приросту — депопуляція Види: прир, соц, ек,міграц.

Процес відтворення трудових ресурсів поділ. на окремі фази, а саме:.

Фаза формування характеризується:

— природним відтворенням, тобто народженням людей, та досягненням ними працездатного віку;

— відновленням здатності до праці в існуючих працівників. тя цього їм необхідні продукти харчування, одяг, житло, а та-Іж вся інфраструктура сучасного існування людини (транспорт, 'язок тощо);

— одержання людьми освіти, спеціальності й певної трудової Іаліфікації.

Фаза розподілу й перерозподілу трудових ресурсів характери-гється розподілом їх за видами робіт, родом діяльності, а також ) організаціях, підприємствах, районах, регіонах країни. Розпо-л трудових ресурсів здійснюється також відповідно до статі, ві-І, рівня освіти і здоров'я. Перерозподіл робочої сили здійснюється у вигляді її руху від-звідно до попиту і пропозиції на ринку праці. Фаза використання полягає у використанні економічно акти-ного населення на підприємствах, в організаціях і в економіці Ігалом. На цій фазі основна проблема полягає в забезпеченні за-нятості населення і в ефективному використанні працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]