Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Правове положення банків з іноземним капіталом в Україні.

Банк з іноземним капіталом - банк, у якому частка капіталу, що належить хоча б одному іноземному інвестору, становить не менше 10 % (ст. 2 ЗУ "Про банки і банківську діяльність").

Правове положення банків з іноземним капіталом в Україні регулюється ЗУ "Про банки і банківську діяльність", Положенням НБУ про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень, іншими НПА НБУ.

Для створення і отримання статусу банку з іноземним капіталом його засновники (правління (рада директорів)) зобов'язані отримати попередній дозвіл НБУ. Для отримання попереднього дозволу до НБУ необхідно подати такі документи:

1) клопотання про надання попереднього дозволу;

2) інформацію про склад засновників, їх ділову репутацію та наявність необхідних коштів для заснування банку;

3) дозвіл іноземного контролюючого органу на участь у створенні банку в Україні або письмове запевнення іноземного засновника про відсутність у законодавстві країни його походження вимог щодо отримання такого дозволу;

4) інформацію про андерайтера та його ділову репутацію, угоду з андерайтером, якщо банком прийнято рішення про продаж акцій банку на міжнародних ринках шляхом андерайтингу. Клопотання розглядається НБУ протягом 1 місяця з дня його отримання.

Відмова НБУ у наданні дозволу має надаватися у письмовій формі із зазначенням відповідних мотивів.

При будь-якому набутті банком статусу банку з іноземним капіталом, за умови, що іноземний інвестор набуває істотної участі, для державної реєстрації банку з іноземним капіталом додатково до документів, передбачених для реєстрації банку, іноземний інвестор або за його дорученням банк-емітент акцій, андерайтер чи будь-яка інша ЮО або ФО, що має доручення від іноземного інвестора, подає легалізовані документи за визначеним переліком:

1) нотаріально засвідчену за місцем видачі копію рішення уповноваженого органу управління іноземного інвестора про участь у банку в Україні ;

2) письмову згоду на участь іноземного інвестора у банку в Україні,

3) нотаріально засвідчений за місцем видачі витяг з торгового (банківського) реєстру;

4) нотаріально засвідчену за місцем видачі копію висновку іноземної аудиторської організації про фінансовий стан іноземного інвестора на кінець останнього повного календарного року).

Законодавством передбачено перелік документів для іноземного інвестора – ФО, серед яких:

  • анкету, яка повинна містити, зокрема, інформацію про відсутність судимості, )

  • письмову згоду на участь іноземного інвестора у банку в Україні, легалізована в консульській установі.

Мінімальний розмір статутного капіталу на момент реєстрації банку з іноземним капіталом не може бути менше 10 мільйонів євро. Перерахування розміру статутного капіталу у гривні здійснюється за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим НБУ на день укладення установчого договору.

Органами управління банку з іноземним капіталом є загальні збори учасників, спостережна рада, правління (рада директорів) банку. Органом контролю банку є ревізійна комісія та внутрішній аудит банку

Банк з іноземним капіталом має право здійснювати банківську діяльність тільки після отримання банківської ліцензії, яка видається НБУ за встановленим НБУ порядком та за переліком операцій, які визначені у відповідній ліцензії.

Діяльність банків з іноземним капіталом та оподаткування здійснюється у відповідності з чинним законодавством України та статутними документами такого банку.

Банки з іноземним капіталом самостійно встановлюють процентні ставки та комісійну винагороду по своїх операціях.

Банкам з іноземним капіталом, як і українським банкам, забороняється діяльність у сфері матеріального виробництва, торгівлі (за винятком реалізації пам'ятних, ювілейних і інвестиційних монет) та страхування, крім виконання функцій страхового посередника. Спеціалізованим банкам з іноземним капіталом забороняється залучати вклади (депозити) від ФО в обсягах, що перевищують 5 % капіталу банку. Банк може мати у власності нерухоме майно загальною вартістю не більше 25 % капіталу банку. Це обмеження не поширюється на:

1) приміщення, яке забезпечує технологічне здійснення банківських функцій;

2) майно, яке перейшло банку у власність на підставі реалізації прав заставодержателя відповідно до умов договору застави;

3) майно, набуте банком з метою запобігання збиткам, за умови, що таке майно має бути відчужено банком протягом одного року з моменту набуття права власності на нього.

Державне регулювання банківської діяльності банків з іноземним капіталом здійснює НБУ шляхом адміністративного та індикативного регулювання.

Банк з іноземним капіталом може бути ліквідований:

1) з ініціативи власників банку;

2) з ініціативи НБУ (у тому числі за заявою кредиторів) в порядку, передбаченому законодавством України про господарські товариства, з урахуванням особливостей, передбачених ЗУ "Про банки і банківську діяльність" та за згодою НБУ.

Банки з іноземним капіталом мають право створювати і входити в банківські об'єднання таких типів: банківська корпорація, банківська холдингова група, фінансова холдингова група. Такі банки також можуть бути учасниками промислово-фінансових груп з дотриманням вимог антимонопольного законодавства України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]