Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Правові засади професійної діяльності банків на ринку цінних паперів.

Професійний учасник ринку цінних паперів, - ЮО, що здійснює певні види (вид) професійної діяльності на ринку цінних паперів на підставі отриманої ліцензії.

Правові засади професійної діяльності банків на ринку цінних паперів визначаються відповідно до ЗУ "Про цінні папери і фондову біржу", ст. 3, 7, 8 ЗУ "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", ЗУ "Про банки і банківську діяльність", інших НПА. Практичне регулювання здійснюється на підставі Положення щодо організації діяльності банків та їх відокремлених структурних підрозділів при здійсненні ними професійної діяльності на ринку цінних паперів та визнання таким, що втратило чинність, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 18.05.99 N 104, затверджене постановою НБУ (2006).

Це Положення регулює питання організації діяльності банків та їх відокремлених структурних підрозділів при здійсненні ними професійної діяльності на ринку цінних паперів: діяльності по випуску та обігу цінних паперів; депозитарної діяльності зберігача цінних паперів; діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів; діяльності з управління цінними паперами.

Банк, його філії повинні організувати свою професійну діяльність на ринку цінних паперів у складі спеціалізованих структурних підрозділів, які організаційно відокремлені від інших підрозділів банку, що здійснюють інші види діяльності.

Спеціалізований структурний підрозділ банку - це підрозділ, що здійснює окремий вид професійної діяльності на ринку цінних паперів на підставі Внутрішнього положення про відповідний підрозділ за умови дотримання ним установлених законодавством вимог щодо здійснення такої діяльності, яке повинно містити загальні вимоги щодо:

а) мети та предмета діяльності спеціалізованого структурного підрозділу, які повинні передбачати здійснення таким підрозділом певного виду професійної діяльності на ринку цінних паперів, з урахуванням установлених обмежень;

б) наявності мінімальної кількості керівних посадових осіб та фахівців підрозділу, які сертифіковані в установленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку порядку;

в) наявності комп'ютерної техніки та відповідного програмного забезпечення;

г) наявності окремого приміщення;

ґ) обмежень на обмін інформацією з іншими підрозділами банку, які не здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів;

д) обмежень на обмін інформацією з іншими підрозділами банку, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, у разі суміщення окремих видів цієї діяльності;

е) переліку інформації, яка не підлягає передачі до інших підрозділів банку;

є) окремого технічного та технологічного забезпечення підрозділу;

ж) системи захисту від несанкціонованого доступу до інформації спеціалізованого структурного підрозділу; з) системи обмеження доступу працівників банку, які безпосередньо не займаються здійсненням певних видів професійної діяльності на ринку цінних паперів, до окремих приміщень спеціалізованих структурних підрозділів банку.

Забороняється суміщення роботи керівника цього підрозділу та спеціалістів банку, які здійснюють діяльність з випуску та обігу цінних паперів або діяльність з управління цінними паперами, з проведенням інших видів професійної діяльності - депозитарної діяльності зберігача цінних паперів; діяльності щодо ведення реєстрів власників іменних цінних паперів; з роботою в спеціалізованих підрозділах банку (його філій), які здійснюють окремі види професійної діяльності на ринку цінних паперів. Додаткові вимоги щодо організації роботи спеціалізованого структурного підрозділу банку (його філій), що здійснює певний вид професійної діяльності на ринку цінних паперів, можуть бути встановлені Ліцензійними умовами та відповідними внутрішніми документами банку.

У процесі здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів особи, які здійснюють таку діяльність, зобов'язані додержувати встановлених відповідно до ЗУ "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та інших актів законодавства України обов'язкових нормативів достатності власних коштів та інших показників та вимог, що обмежують ризики по операціях з цінними паперами.

Ліцензію банки, як професійні учасники на ринку цінних паперів, отримують в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку у спеціально встановленому порядку - Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії, затвердженому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (2006). Цей Порядок розроблений відповідно до ЦКУ, ГКУ, ст. 3, 4, 7, 8 ЗУ "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", ст. 16, 17, 19, 20 - 27 ЗУ "Про цінні папери та фондовий ринок", ЗУ "Про господарські товариства", "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом", "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", "Про банки і банківську діяльність", з урахуванням ст. 13, 19 ЗУ "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", інших НПА, та визначає кваліфікаційні, організаційні та технічні вимоги, необхідні для отримання ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, її переоформлення, видачі дубліката ліцензії та копії ліцензії. Цей Порядок встановлює процедуру та умови видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку (крім діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)), її переоформлення, видачі дубліката та копії ліцензії, перелік документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії, її переоформлення, видачу дубліката та копії ліцензії, підстави відмови у її видачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]