Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Поняття і особливості фінансово-правової відповідальності.

Фінансово-правова відповідальність – самостійний вид юридичної відповідальності, який полягає у застосуванні до особи, яка скоїла фінансове правопорушення, заходів державного примусу, які виражаються у формі обмежень майнового характеру (фінансових санкцій) і здійснюються в особливій процесуальній формі відповідно до законодавства.

Особливості фінансово-правової відповідальності:

1) наступає за фінансове правопорушення;

2) встановлюється державою у фінансових нормах, які є охоронними і містять у своїй структурі фінансово-правові санкції;

3) викликає для правопорушника негативні наслідки майнового характеру;

4) здійснюється в особливій процесуальній формі;

5) рішення про накладення фінансових санкцій може бути прийняте як державним органом так і правопорушником у визначених законодавством випадках;

6) санкції, які застосовуються на підставі фінансово-правових норм, як правило не знаходять застосування в інших галузях права (крім штрафу та пені) – обмеження кредитування, припинення бюджетних асигнувань тощо.

Фінансово-правова відповідальність є важливим інститутом фінансового права України й одним з дискусійних питань теорії та практики вітчизняного права.

Цьому питанню присвячене окреме Рішення Конституційного Суду України від 30.05.2005 року № 7-рп/2001 "У справі за конституційним зверненням відкритого акціонерного товариства "Всеукраїнський Акціонерний Банк" щодо офіційного тлумачення положень пункту 22 частини першої статті 92 Конституції України, частин першої, третьої статті 2, частини першої статті 38 КпАПУ (справа про відповідальність юридичних осіб)" – фінансово-правова відповідальність може існувати як така, що встановлюється підзаконними актами.

Визначення фінансового правопорушення в законодавстві відсутнє.

Фінансово-правова відповідальність установлюється державою й пов’язана із застосуванням санкцій правових норм до правопорушників уповноваженими особами в охоронних фінансово-правових нормах і містить у своїй структурі фінансово-правові санкції.

Є в БКУ (глава 18): Бюджетним правопорушенням визнається недотримання учасником бюджетного процесу встановленого цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами порядку складання, розгляду, затвердження, внесення змін, виконання бюджету чи звіту про виконання бюджету.

Є в Митному кодексі, ЗУ "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами", ін.

Фінансово-правову відповідальність застосовують Державні податкові органи, Державне казначейство, Міністерство фінансів, Митний комітет, суди, господарські суди.

Фінансово-правова відповідальність має на меті завдати правопорушнику негативних наслідків майнового характеру. Це зумовлене специфікою фінансово-правових санкцій, необхідністю для держави отримати відшкодування й покарати правопоруш­ника в специфічній, характерній для фінансового права майновій формі.

Види фінансових санкцій:

- штраф - це фінансова санкція у вигляді стягнення, що застосовується до порушника фінансового законодавства, у порядку та розмірах, визначених законом (штрафи за порушення податкового законодавства; штрафи за порушення норм валютного законодавства; штрафи за порушення норм з регулювання обігу готівки; штрафи за порушення банківського законодавства).

- пеня - це плата у вигляді відсотків, нарахована на суму боргу. Стягується за порушення термінів внесення платежів до бюджету, за затримку подання документів фінансової звітності і застосовується Державною податковою адміністрацією України, іншими органами фінансового контролю у встановлених законом випадках.

- примусове стягнення - це примусове списання коштів, що здійснюється стягувачем без згоди платника, на підставі встановлених законом виконавчих документів у випадках, передбачених законом.

- недоїмка - це сума коштів, несплачених у розмірах та строках, визначених законом, тому вона розглядається як борг платника податків, а також як санкція, що застосовується при погашенні боргу, і включає штраф та пеню, що нараховуються на суму боргу.

Бюджетний кодекс України поряд з вказаними фінансовими санкціями за бюджетні правопорушення встановлює також санкції у вигляді: - зупинення операцій з бюджетними коштами; - призупинення операцій з бюджетними коштами; - повернення субвенцій, які використовуються не за цільовим призначенням; - призупинення дії рішення про відповідний місцевий бюджет, що спричиняє призупинення бюджетного фінансування .

При притягненні до фінансової відповідальності у банківські сфері до юридичних та фізичних осіб застосовуються такі санкції: - підвищення норм обов’язкових резервів; - відкликання ліцензії на здійснення окремих і/або всіх банківських операцій.

Види фінансових санкцій як засіб притягнення до фінансової відповідальності залежить від характеру порушення норм фінансового законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]