Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Бюджетний процес та його учасники.

Бюджетний процес - це регламентована нормами права діяльність, пов'язану зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що становлять бюджетну систему України (п. 11 ст. 2 БКУ).

Процес у сфері бюджету є необхідним порядком реалізації матеріально-правових бюджетних норм.

Широке розуміння бюджетного процесу полягає в тому, що вся діяльність, яка базується на владних повноваженнях тих чи інших органів, має бути підпорядкована суворим процедурним формам, що забезпечують законність, доцільність та обґрунтованість цієї діяльності.

Бюджетний процес слід розглядати як нерозривний цілісний процес, що являє взаємопов'язану і взаємообумовлену сукупність трьох складових, через які реалізують його стадії:

1) період формування проекту бюджету та затвердження акта про бюджет - "до початку бюджетного року";

2) самого "бюджетного року", тобто бюджетного періоду, коли виконується затверджений акт про бюджет;

3) період після закінчення "бюджетного року", коли складається, розглядається і затверджується звітність про виконання бюджету.

Суть бюджетного процесу зосереджується на безпосередньому виконанні затвердженого акта про бюджет, яке повинно постійно контролюватися з боку органів державної влади для досягнення відповідності між запланованими і реальними показниками.

Нормам бюджетного процесу притаманний ряд характерних саме йому рис: визначення складу учасників; закріплення їх повноважень у чіткій послідовності дій; визначення організаційно-правової форми кожної дії; визначення обов'язкового порядку прийняття рішень у сфері реалізації бюджетних повноважень.

Усі стадії бюджетного процесу засновані на єдиних принципах організації бюджетної діяльності:

1) - розподілу повноважень представницьких та виконавчих органів державної влади, органів місцевого самоврядування;

2) - реальності включення показників доходів і видатків;

3) - гласності;

4) - наочності;

5) - порівняльності;

6) - повноти обсягу в бюджеті;

7) - застосування балансового методу.

БКУ виділяє чотири стадії бюджетного процесу:

1) складання проектів бюджетів (гл. 6 БКУ щодо державного бюджету та ст. 75 - 76 щодо місцевих бюджетів);

2) розгляд та прийняття ЗУ про державний бюджет України, рішень про місцеві бюджети (гл. 7 БКУ щодо державного бюджету та ст. 77 щодо місцевих бюджетів);

3) виконання бюджету, у тому числі у разі необхідності внесення змін до ЗУ про державний бюджет України, рішення про місцеві бюджети (гл. 8, гл. 9 щодо державного бюджету та ст. 78 - 79 щодо місцевих бюджетів);

4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього (гл. 10 БКУ щодо державного бюджету та ст. 80 щодо місцевих бюджетів).

Кожна стадія починається після закінчення попередньої, має також по кілька послідовних етапів, є циклічною в рамках повторюваності процесу, має свій період початку (квітень року, що передує "бюджетному року") та період закінчення (травень року, наступного за "бюджетним роком"). Різні стадії можуть накладатися в певні періоди часу, але відносяться вони до циклу різних бюджетних років.

Учасниками бюджетного процесу є органи та їх посадові особи, що наділені бюджетними повноваженнями, тобто правами і обов'язками щодо відповідних бюджетів як на будь-якій окремій стадії бюджетного процесу, так в усьому процесі в цілому (ст. 20 БКУ).

Фізичні особи за чинним законодавством не можуть бути суб'єктами бюджетних відносин, і, відповідно, не є учасниками бюджетного процесу (можуть бути лише одержувачами бюджетних коштів, але отримують їх не напряму, а через учасників бюджетного процесу, зокрема - розпорядників бюджетних коштів (ч. 2 ст. 21 БК).

На основі БКУ, за функціональним поділом умовно (бо можуть бути у декількох категоріях одночасно) всіх учасників бюджетного процесу можна розподілити на три категорії: органи та посадові особи, які беруть участь у:

1) розробці та затвердженні відповідного бюджету;

2) виконанні відповідного бюджету;

3) здійсненні фінансового контролю на усіх стадіях бюджетного процесу.

В залежності від обсягу повноважень учасники бюджетного процесу також розподіляються на:

1) органи представницької влади (затверджують і цього, крім них, не здійснює більше ніхто);

2) органи виконавчої влади (підготовка, організація виконання ..);

3) розпорядники бюджетних коштів - бюджетні установи в особі їх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов'язань та здійснення видатків з бюджету;

4) одержувачі бюджетних коштів - фізичні особи та юридичні особи, що не мають статусу бюджетної установи, але одержують кошти бюджету лише через розпорядника бюджетних коштів;

5) органи державного фінансового контролю (щодо коштів Державного бюджету – Рахункова палата України, органи Державної контрольно-ревізійної служби тощо).

До учасників бюджетного процесу відносяться наступні органи та їх посадові особи: ВРУ, Комітет ВРУ з питань бюджету; Президент України; КМУ; Рахункова палата України; Міністерство фінансів України; Державне казначейство України; НБУ; Органи Державної контрольно-ревізійної служби; ВР АРК; РМ АРК; Місцеві державні адміністрації; Місцеві ради; Виконавчі комітети місцевих рад; Головні розпорядники бюджетних коштів; Відповідальні виконавці бюджетних програм.

Перед учасниками бюджетного процесу стоїть ряд завдань, зокрема: максимальне виявлення всіх матеріальних і фінансових резервів з метою створення збалансованого ринку; визначення доходів бюджету за окремими податками та обов'язковими платежами; здійснення бюджетного регулювання з метою збалансування бюджетів різного рівня шляхом перерозподілу джерел доходів держави між ними та сферою господарства, економічними регіонами; скорочення та ліквідація бюджетного дефіциту за рахунок економічно виправданих джерел; посилення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб; тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]