Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_F_nansovomu_pravc___Bank_golovna.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Виконання місцевих бюджетів.

Забезпечення виконання місцевих бюджетів покладається відповідно на РМ АРК, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад або міських, селищних чи сільських голів (в разі, якщо відповідні виконавчі органи не створені).

Учасниками бюджетного процесу є органи та посадові особи, які наділені бюджетними повноваженнями, тобто відповідними правами і обов'язками в галузі бюджетної діяльності.

Виконання місцевих бюджетів здійснюється за аналогією із виконанням Державного бюджету України - виділяють виконання бюджету за доходами та за видатками. Тобто у процесі виконання будь-якого бюджету задіяні як представницькі органи (наприклад, коли виникає необхідність внесення змін до акта про бюджет), так і органи державної влади, зокрема, державної виконавчої влади на місцях, органи державної податкової служби та інші органи стягнення (оскільки ці органи контролюють доходну частину бюджетів), розпорядники та отримувачі бюджетних коштів.

В Україні застосовується казначейська форма обслуговування всіх бюджетів. У процесі казначейського обслуговування місцевих бюджетів органи Державного казначейства України здійснюють такі функції:

1) обслуговують місцеві бюджети за доходами, видатками та фінансуванням;

2) установлюють порядок відкриття та відкривають рахунки в управліннях Державного казначейства України для зарахування податків, зборів (обов'язкових платежів) у розрізі видів платежів, що зараховуються до місцевих бюджетів усіх рівнів;

4) здійснюють розподіл платежів між рівнями місцевих бюджетів, розподіл інших платежів, що зараховуються до місцевих бюджетів згідно з вимогами БКУ, закону України про Державний бюджет України на відповідний рік та рішенням місцевої ради про бюджет у розмірах, визначених законодавством, та перераховують розподілені кошти за належністю;

5) готують платіжні документи і проводять повернення надміру та/або помилково сплачених до місцевих бюджетів платежів;

6) здійснюють розрахунки за міжбюджетними трансфертами;

8) здійснюють операції на рахунках,;

9) надають фінансовим органам виписки з рахунків для обліку руху коштів відповідних місцевих бюджетів;

10) установлюють порядок відображення у бухгалтерському обліку операцій щодо виконання місцевих бюджетів;

11) ведуть бухгалтерський облік усіх операцій щодо виконання місцевих бюджетів;

13) здійснюють операції щодо виконання платіжних доручень розпорядників та одержувачів бюджетних коштів;

15) здійснюють кредитування місцевих бюджетів для покриття тимчасових касових розривів;

16) установлюють порядок складання та складають фінансову звітність про виконання місцевих бюджетів, крім звіту про виконання плану по штатах і контингентах;

17) здійснюють інші функції.

Прийнятий місцевий бюджет виконується за розписом, який затверджується керівником місцевого фінансового органу, в якому встановлюється розподіл доходів та фінансування бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів по певних періодах року відповідно до бюджетної класифікації (п. 12 ст. 2 БКУ). Фінансові органи складають лімітні довідки про бюджетні асигнування - містить затверджені бюджетні призначення (встановлені бюджетні асигнування) та їх помісячний розподіл, а також інші показники, що згідно із законодавством повинні бути визначені на основі нормативів, для уточнення проектів кошторисів і складання проектів планів асигнувань загального фонду бюджету, планів надання кредитів із загального фонду бюджету, планів спеціального фонду, планів використання бюджетних коштів (крім планів використання бюджетних коштів одержувачів), помісячних планів використання бюджетних коштів за встановленою формою.

Бюджет виконується за доходами та за видатками. Виконання доходної частини будь-якого бюджету передбачає своєчасне і максимально повне забезпечення надходжень до бюджету. Органи стягнення забезпечують своєчасне та в повному обсязі надходження до місцевих бюджетів податків і зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів відповідно до законодавства. Платники податків сплачують платежі до місцевих бюджетів через установи банків, у яких вони обслуговуються. Банк платника перераховує кошти через Систему електронних платежів НБУ на рахунки, відкриті на балансі управлінь Державного казначейства в АРК, областях, містах Києві та Севастополі у розрізі місцевих бюджетів та кодів бюджетної класифікації доходів. Місцевий фінансовий орган здійснює прогнозування та аналіз доходів відповідного бюджету.

Питання виконання місцевих бюджетів за видатками регулюється статтями 51, 78 БКУ, а також розділом 4 Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів.

Стадіями виконання бюджету за видатками визнаються:

1) встановлення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів на основі затвердженого бюджетного розпису;

2) затвердження кошторисів розпорядникам бюджетних коштів;

3) взяття бюджетних зобов'язань;

4) отримання товарів, робіт і послуг;

5) здійснення платежів;

6) використання товарів, робіт і послуг на виконання бюджетних програм. З метою забезпечення контролю за цільовим спрямуванням бюджетних коштів органи Державного казначейства України в частині виконання місцевих бюджетів за видатками здійснюють: - попередній контроль - на етапі реєстрації зобов'язань розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, у тому числі фінансових; - поточний контроль - у процесі оплати рахунків розпорядників та одержувачів бюджетних коштів.

При виконанні місцевого бюджету за розписом до цього бюджету, а, відповідно, і до розпису можуть бути внесені зміни у разі перевиконання чи недовиконання доходної частини. При цьому місцевий фінансовий орган обов'язково подає до відповідного місцевого органу висновок про обсяг вільного залишку бюджетних коштів, перевиконання чи недовиконання доходної частини загального фонду відповідного бюджету. Рішення про внесення змін до рішення про місцевий бюджет можуть бути також ухвалені відповідною радою у випадках виникнення відхилення оцінки прогнозу макропоказників економічного і соціального розвитку України та надходжень до бюджету від прогнозу, врахованого при затвердженні бюджету на відповідний бюджетний період, а також зміни структури видатків державного бюджету та в інших випадках, передбачених БКУ.

Протягом всього періоду виконання місцевого бюджету ведеться бухгалтерський облік виконання місцевих бюджетів. Після закінчення бюджетного періоду відбувається закриття рахунків місцевих бюджетів. Не пізніше 31 грудня або на останній день іншого бюджетного періоду Державне казначейство України закриває всі рахунки, відкриті у поточному бюджетному періоді. За виняткових обставин Міністр фінансів України може визначити інший термін закриття рахунків, який повинен настати не пізніш як через п'ять робочих днів після закінчення бюджетного періоду. Усі надходження і витрати записуються в тому бюджетному періоді, в якому вони були здійснені.

Після введення в дію закону про Державний бюджет України органам державної влади та їх посадовим особам забороняється приймати рішення, що призводять до виникнення нових бюджетних зобов'язань місцевих бюджетів (тобто будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладення договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, згідно з якими необхідно здійснити платежі протягом цього ж періоду або у майбутньому), які не забезпечені бюджетними асигнуваннями, без визначення джерел коштів, виділених державою для виконання цих зобов'язань.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]