Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-45.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
47.76 Кб
Скачать

21. Значення та наукові основи профорієнтації та профдіагностики.

Профорієнтація – це робота в рамках науки професіології, яка вивчає задатки, спрямованість і бажання людей відносно тих чи інших професій і орієнтує людей на оволодіння цими професіями.

Професійна орієнтація – заходи, спрямовані на ознайомлення людини з її здібностями й можливостями для того, щоб запропонувати їй вибрати одну з найбільш підходящих для неї професій з врахуванням потреб виробництва. Професійна орієнтація - це наукова дисципліна, яка допомагає людині обрати свою майбутню професію з урахуванням всіх її здібностей, потреб і бажань. Також професійна орієнтація містить технологію розвитку у людини позитивного ставлення до праці

процесі профорієнтації

Перший етап - інформаційний. Перш ніж обрати професію, абітурієнти мають отримати максимум інформації про професії, їх зміст, статус на ринку праці, рівні освіти, перспективи працевлаштування, можливості продовження навчання.

Другий етап - діагностика. Для того, щоб обрати якусь конкретну професію, абітурієнт має визначити які у нього схильності, інтереси, чи усвідомлює він до кінця свій вибір.

Третій етап - консультування. Передбачається, що протягом консультацій кожен абітурієнт отримає індивідуальну консультативну допомогу у виборі професії з використанням професіограм і психограм. Також проводиться робота зі Схемою аналізу професій. У процесі консультації може здійснюватися (відбуватися) переорієнтація абітурієнтів на іншу професію (спеціальність), якщо обрана ним професіє є неактуальною або не відповідає здібностям абітурієнта, однак кінцевий вибір залишається за ним.

Четвертий етап - трудові спроби. На цьому етапі майстри виробничого навчання або педагоги проводять практику з абітурієнтами, які первинно визначилися з професією (спеціальністю), в лабораторіях і навчально-виробничих майстернях закладів професійного навчання. Під час трудових спроб абітурієнти знайомляться з робочими місцями, їх технічним оснащенням; порівнюють свої очікування з реальними умовами трудової діяльності; оцінюють свої можливості в обраній професії.

П'ятий етап - співбесіда. Адміністрація та роботодавці спілкуються індивідуально з кожним абітурієнтом. Мета співбесіди - визначити, чи готовий працювати абітурієнт, і в разі його готовності запропонувати йому певну вакансію.

Профдіагностика дозволяє побачити не лише сильні і слабкі сторони, а й потенційні можливості співробітників для вирішення стратегічних завдань з управління і розвитку персоналу, а також для планування їх кар'єрного зростання.

Профдіагностика персоналу - це визначення ефективності діяльності співробітників у реалізації завдань, поставлених перед ними організацією, Мета такої діагностики - отримання інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень.

Профдіагностика включає в себе:

 оцінку відповідності кандидата вимогам певної вакансії;

 оцінку потенціалу співробітника і готовності до переходу на нову посаду;

 прогнозування успішності роботи кандидата;

 побудова ідеальних профілів посади;

 визначення професійних здібностей;

 оцінку мікроклімату в колективі;

 діагностику міжособистісних відносин співробітників і сумісності в робочих групах;

 оптимальний розподіл ролей у команді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]