Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-45.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
47.76 Кб
Скачать

5 Сучасні тенденції розвитку організацій і персоналу.

В умовах швидкого розвитку НТП персонал став головним стратегічним ресурсом будь-якої організації і головним фактором конкурентних переваг, успішна діяльність сучасних організацій не можлива без використання підходів до відбору, розстановки і використання персоналу. Персонал почали вважали ресурсом, який є невичерпним і здатен самооновлюватись. Також в сучасних умовах персонал повинен не лише оволодівати новими знаннями, а має й сам створювати нові знання у своїй галузі, тобто само розвиватися, така тенденція призвела до розвитку самоосвітніх організацій, які сприяють розвитку персоналу, його творчому навчанню, і самонавчанню. Такі організації є конкурентоспроможними на ринку. Характерною є тенденція нового, інноваційного, системного мислення – розуміння кожним членом колективу оточуючого середовища, організації та її діяльності, а також ідентифікація себе в системі.

Ще однією тенденцією розвитку персоналу та організації є корпоративна культура – система формальних і не формальних ідей, цінностей, принципів, норм, звичаїв, притаманних даній організації. Це своєрідний кодекс честі даного трудового колективу, корпорації, підприємства, компанії. Він поєднує законодавчі вимоги, уявлення власників і керівників компанії про її місію та завдання, а також усі цінності які з’являються у трудовому колективі.

Ефективною є та команда, серед членів якої є: неформальний лідер, аналітик, координатор, винахідник, «роботяга», педант, розвідувач, постачальник і «душа компанії».

Тенденцією розвитку організацій є організація служби людських ресурсів в компанії – вона має виконувати всі функції пов’язані з персоналом.

  1. Наукові основи управління персоналом.

Наука управління персоналом з’явилась лише в кінці 19 на початку 20 століття, це було пов’язано з рядом причин: були надбання попередніх шкіл, стала жорсткою конкуренція (персоналу почали більше приділяти увагу), НТП, розумова праця відбувається не примусово.

В управлінні персоналом застосовують одночасно всі підходи: процес ний, системний та ситуаційний.

Управління людьми – найскладніше завдання так як кожна людина унікальна, і їй характерно змінюватися, до кожної людини треба свій підхід.

Отже уп є особливою складовою менеджменту і належить до соціальних наук. Як окрема наука вона має свій об’єкт, предмет, проблеми.

Об’єкт – соціальна підсистема будь-якої організації, яка функціонує у сфері виробництва товарів і (або) послуг.

Отже управління персоналом – це цілеспрямована система заходів з метою розвитку і повного використання потенціалу персоналу в інтересах суспільства, а також місії та цілей організації.

Це не тільки наука а й мистецтво.

  1. Найновіші концепції управління персоналом. Школа людських ресурсів.

Останніми роками докорінно змінилися погляди на персонал та управління ним. Це пов’язано з розвитком НТП, глобалізацією та ін. факторами які спричинили стрімкий розвиток людства, персонал став головним стратегічним ресурсом будь-якої організації і головним фактором її конкурентної переваги. Було встановлено що людина – ресурс, який є невичерпним і здатен до самооновлення. Все це спричинило виникнення в менеджменті новітньої школи – «школи управління людськими ресурсами» - людьми не треба управляти, їх треба-направляти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]