Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-45.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
47.76 Кб
Скачать

11. Принципи та методи планування персоналу.

Планування персоналу підкоряється стратегічним та тактичним завданням організації, залежить від стану справ на ринку робочої сили, планування має враховувати джерело поповнення персоналу (перенавчання, кар’єра), зовнішнє джерело поповнення кадрів. (чи самі ми звертаємося до центру зайнятості, об’яви, чи запрошуємо консалтингову фірму чи спеціальну організацію по найму для поновлення штату). Планування персоналу вимагає чіткого плану – стратегічного, оперативного, тактичного, план повинен бути гнучким, який би доповнювався робочими планами на місяць, на тиждень. Треба чітко знати скільки працівників, якої кваліфікації, і на якій ділянці необхідні. Знати ситуацію на ринку праці.

Методи планування:

Якісне планування – основою цього методу є визначення та класифікація структури зайнятості на початок планування, прогнозування змін протягом обраного періоду, і визначення бажаного стану і структури кадрового складу організації в майбутньому. Предметом його є наявна і майбутня структура зайнятості щодо освіти, кваліфікації, статі та ін..

Кількісне – полягає у визначенні кількості працівників за категоріями на початок і прогнозування його на кінець планового періоду. Передбачає аналіз кадрового забезпечення з урахуванням звільнень, передбачуваного прийняття на роботу та ін.

Надходження персоналу в організацію можливе з двох джерел припливу: внутрішнього та зовнішнього. Спочатку аналізують внутрішній ринок праці, тобто чисельність та структуру наявних працівників, далі прогнозують та оцінюють зовнішній ринок.

Екстраполяції – досвід минулого переносимо в майбутнє

Моделювання.

  1. Психологічні аспекти управління персоналом – значення, сутність та проблеми застосування.

Знання з психології управління людьми – найскладніший аспект управління персоналом, але він є найефективнішим фактором успіху.

Управлінська психологія – міждисциплінарна наука (управління+психологія), яка займається аналізом і рекомендаціями відносно впливу на персонал психологічними методами.

Кожній людині притаманний свій інтелект, характер , темперамент, властиві певні схильності. Все це в сукупності визначає її індивіда та особистість.

  1. Управлінська психологія: поняття, зміст, значення.

Знання з психології управління людьми – найскладніший аспект управління персоналом, але він є найефективнішим фактором успіху.

Управлінська психологія – міждисциплінарна наука (управління+психологія), яка займається аналізом і рекомендаціями відносно впливу на персонал психологічними методами.

Кожній людині притаманний свій інтелект, характер , темперамент, властиві певні схильності. Все це в сукупності визначає її індивіда та особистість.

17Особа як суб‘єкт і об‘єкт управління.

Суб’єкт – той хто управляє – фахівці, керівники всіх рівнів, які виконують функцію керування стосовно підлеглих – керуюча особа.

Об’єкт – той над ким здійснюють управління – персонал або 1-н працівник – керована особа

19.Формування злагодженої команди співробітників: значення, методи.

Злагоджена команда завжди працює ефективніше. Керівник повинен набрати у виробничі колективи ділянок, змін, підрозділів працівників не тільки за фахом, за сумісністю, а й так, щоб вони своїми якостями доповнювали один одного і створювали ефект синергії.

Метод Мередита Бельбина - Ефективною є та команда, серед членів якої є: неформальний лідер, аналітик, координатор, винахідник, «роботяга», педант, розвідувач, постачальник і «душа компанії».

В проблемі створення єдиної команди важливими є 3 особливості:

  1. Знати і відслідковувати етапи формування колективу

  2. Знати всі процеси, що відбуваються у групі та управляти ними

  3. Знати і вміло працювати з неформальними лідерами мікрогруп

  4. Згуртованість в команді( колективі) – формується поступово на протязі життєвого циклу організації, головним виявом ступеню згуртованості є емоційно-психологічний настрій (психологічний клімат), він формується за рахунок 3-х чинників: психологічний клімат с-ства, мікросередовище_умови життя, настрої: психологічний клімат в групах та мікрогрупах.

Стадії згуртованості:

  1. Утворення

  2. Початкова стадія утворення

  3. Стадія стабільності

  4. Зрілості

  5. Руйнування

  6. Реорганізації чи ліквідації.

На кожній стадії менеджер має визначати свої дії і знати на якій стадії перебуває його команда.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]