Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг 1-122.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать

120. Контроль маркетингової діяльності підприємства: сутність, принципи, показники.

Контроль - це процес визначення, оцінки та інфор­мування про співвідношення фактичних показників (результатів реалізації планових рішень) і їх планових значень. Основними складовими контролю є:

- констатація дійсних (фактичних) значень параметрів;

- порівняння дійсних значень із плановими;

- визначення величини та причин відхилень (аналіз відхилень);

- визначення заходів для виправлення відхилень;

- формування висновків та звіту.

Процес контролю включає визначення його концепції, мети (правильності, регулярності, ефективності чи раціональності дій), об'єктів (методи, результати, показники, потенціали тощо), контрольованих норм, контролерів (внутрішніх чи зовнішніх), методів, обсягів (повний чи вибірковий), точок контролю, ваго­мості рішень, прийнятності допусків та похибок, ідентифікації причин відхилень, способів їх оцінки, формулювання пропози­цій тощо.

Контроль маркетингової діяльності підприємства - це дослі­дження сукупності маркетингових дій, умов, зв'язків і резуль­татів з метою з'ясування міри ефективності діяльності підпри­ємства для досягнення маркетингових цілей. Він має сприяти такому:

-досягненню успіху і підвищенню продуктивності (контроль якості продукції, процесів реклами, розподілу, збуту тощо);

-дотриманню умовних обмежень (контроль річного балансу, бюджетів на рекламу, розподіл тощо).

Контроль маркетингової діяльності підприємства поширюєть­ся на виконання річних планів збуту, прибутковості та ефектив­ності маркетингових заходів.

121. Сучасні тенденції розвитку маркетингу на підприємствах України.

Формування ринкової економіки в Україні зумовлює не­обхідність нового підходу до управління виробництвом і збу­том товарів споживчого призначення. Підходу, який забезпечує досконаліші способи виробничої і комерційної діяльності, здійснення їх на якісно новому рівні. Саме такий підхід забез­печує використання зарубіжного досвіду маркетингу, його адап­тацію до конкретних умов регіону всієї України.

Маркетинг слід розглядати як методологію ринкової діяль­ності, що визначає стратегію і тактику підприємств в умовах кон­куренції. Ключовим завданням підприємств торгівлі на сучас­ному етапі стає орієнтація на споживача. Однак у сучасних умо­вах глибокої кризи економіки України, гіперінфляції, колосаль­ного дефіциту бюджету впровадження маркетингу у виробничих і на торговельних підприємствах стикається з проблемами.

На сучасному етапі розвитку маркетинг розгляда­ють як шлях підвищення ефективності системи, якою управля­ють. Крім того, використання маркетингу забезпечує орієнта­цію підприємств на максимальне задоволення потреб, переорієн­тацію від потреб виробництва до потреб ринку.

Комерціалізація і приватизація призвела до реорганізації структури апарату управління, до значного його скорочення. У цих умовах дуже важко створити служби маркетингу.

Одне з першорядних значень при орієнтації на маркетинг в умовах ринку має інформаційне забезпечення. Це зумовлено тим, що функціонування підприємств в умовах ринкової економіки потребує, щоб будь-яке управлінське рішення базувалося на аналізі ринкової ситуації.

Нині майже немає науково-методичного забезпечення. До того ж, є проблема кадрового забезпечення. Працівники виробничих і торговельних підприємств не мають достатньої підготовки в галузі теорії і практичного використання маркетингу. Дисцип­ліну "Маркетинг" почали викладати у вищих навчальних закла­дах і в університетах України, на курсах підвищення кваліфі­кації лише з 1992 року.

Розв'язанню названих проблем будуть сприяти: • поетапне становлення організаційної структури служб мар­кетингу на підприємствах; • розробка науково-методичного забезпечення практичного ви­користання маркетингу; • підготовка та перепідготовка висококваліфікованих керів­ників і фахівців нового типу, що володіють сучасною методо­логією ринкової діяльності; • забезпечення підготовки фахівців-маркетологів; • підсилення комп'ютерної підготовки фахівців; • розробка та видання навчально-методичних матеріалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]