Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг 1-122.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать

46. Взаємозв’язок між конкурентоспроможністю продукції, ціною реалізації та вартістю споживання товару

Споживач завжди намагається отримати максимальний споживчий ефект у розрахунку на одиницю його витрат. Тому концептуальною умовою конкурентоспроможності товару (К) є максимізація питомого споживчого ефекту. У свою чергу, ціна споживання складається із відпускної ціни товару і вартості його споживання (усіх витрат, які несе споживач під час використання товару).

47. Етапи оцінки конкурентоспроможності продукції

Загальна схема оцінки конкурентоспроможності товарів та послуг

48. Одиничний параметричний індекс конкурентоспроможності товару: ек сутність та методика розрахунку

де рі — і-й параметр товару; р100 — аналогічний параметр гіпотетичного виробу (такого, що повністю на цей час задовольняє конкретну групу споживачів).

Ек. зміст одиничного індексу конкур-сті в тому, що він показує, на ск-ки даний показник товару відстає від оптимального значення.

49. Економічна сутність інтегрального індексу конкурентоспр та особливості його розрахунку

де — групові параметричні індекси, розраховані відповідно за групами технічних і економічних показників. Інтегральний індекс конкур-сті визначається по товару в цілому шляхом ділення групового індексу за показниками якості (технічної) на груповий індекс за показниками ціни. Ек. сутність інтегрального індексу конкур-сті в тому, що він є узагальнюючою хар-кою конкур-сті товару. Чим вищий інтегральний індекс, тим більше конкур-сть товару.

50. Груповий індекс конкурентоспр товару: ек сутність та методика розрах

, де Qi -одиничний параметричний індекс конкурентоспроможності товару; ai — вага (значення) і-го параметра.

51. Сутність та структура життєвого циклу товару

Життєвий цикл товару-концепція,яка характеризує розвиток обсягів збуту і прибуток від реалізації товару,пропонує заходи зі стратегії і тактики маркетингу з моменту надходження товару на ринок аж до його усунення з ринку.

1) дослідження та розроблення товару.Товару на ринку як такого практично нема. Ведеться тільки його розробка, дослідження ринку, апробація ідеї товару. Ані збуту, ані прибутку нема, підприємство здебільшого інвестує значні кошти в розроблення товару. 2)товар запроваджується на ринок, починається його реалізація.Заходи з пробного маркетингу,розгортається вир-во і комерційна реалізація товару. Обсяги продажу зростають, збитки зменшуються, високі витрати на рекламу і збут,і відносно високі-на виробництво.Мета підприємства-привернути увагу споживачів.

3)розширення ринку збуту за рахунок збільшення обсягів виробництва товару, прискорення процесів його розповсюдження, посилення рекламної діяльності. Обсяги збуту і прибутки мають сталу тенденцію до зростання. 4)використання переваг.Обсяги продажу і прибуток набувають певної інерції за рахунок заходів, реалізованих на попередніх етапах. Товар стає відомим на ринку, привертає до себе все нові групи споживачів,рівень прибутку наближається до максимуму, хоч обсяги збуту продовжують зростати. 5)зрілість товару.Обсяг продажу товару досягає найбільшого значення, але стають усе помітнішими тенденції до його гальмування. Обсяги прибутку зменшуються, але привабливість товару для підприємства зберігається. 6)стан насичення.Спадний рівень обсягів продажу і прибутку. Причини:насичення ринку збуту та загострення конкуренції через наявність великої кількості конкурентів. 7)витискування товару з ринку.Обсяг продажу спадає до нуля. Головне завдання підприємства на даному етапі — своєчасно, у максимально короткі строки зняти товар з виробництва, мінімізуючи можливі збитки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]