Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг 1-122.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать

80. Сутність і зміст маркетингової політики просування

Просування - будь-яка форма повідомлень, які підприємство чи організація використовує для інформування, переконування, нагадування про себе, свої товари та/або послуги. Просування в маркетингу має комплексний характер, оскільки об'єднує низку елементів із притаманними їм властивостями: рекламу, паблік рилейшнз (зв'язки з громадськістю), стимулювання збуту, персональний продаж тощо. Відповідно комплекс просування - це набір засобів впливу на цільові сегменти ринку або інші контактні аудиторії з метою формування прихильного ставлення до підприємства, його цілей та завдань, товарів і/або послуг.

81. Структура маркетингової політики просування

Формування комплексу просування визначає структуру та завдання маркетингової політики просування, тобто системи загальних принципів, критеріїв та орієнтирів у сфері взаємовідносин між підприємством чи організацією, з одного боку, та зі споживачами або іншими контактними аудиторіями, з іншого, з метою досягнення маркетингових цілей, цілей підприємства та створення умов для реалізації його місії на ринку.

Планування просування товарів передбачає 7 послідовних етапів: 1)Визначення цілей та об'єктів реклами. Вона має сприяти досягненню маркетингових цілей. 2)Визначення цільової аудиторії. Враховуються соц.-демограф.хар-ки, фактори поведінки споживачів.3) Вибір засобів реклами. Може бути як один засіб реклами так і комбінація.Критеріями прийняття рішень при виборі носіїв реклами є: об'єкти та цілі реклами, охоплення цільової аудиторії, вартість реклами.4) Підготовка рекламного звернення. Включає підготовку тексту, слогану, ілюстрацій тощо.5)Розробка графіків виходу. Передбачає визначення часу та періодичності виходу реклами, тривалість демонстрації плакатів тощо.6) Планування бюджету просування товару (бюджет рівноваги і рентабельності; бюджет виходячи з задачі і цілі комунікації; бюджет орієнтований на обсяги продажі або долі ринку; 7) Попередня оцінка ефективності реклами.Аналізуються такі питання: наскільки ефективно рекламне звернення привертає увагу цільової аудиторії, наскільки повно повідомляється про споживчі хар-ки товару, наскільки чітко визначені аргументи тощо. Ек.ефективність реклами визначаються рекламним доходом та рекламним прибутком .

82. Маркетингова політика просування як складова маркетингової діяльності

Просування-це будь-яка форма повідомлення,використовувана фірмою для інф-ії,переконування чи нагадування спож-м про свої товари,образи,ідеї,громадську д-сть чив плив на сус-во.Головна мета процесу просування-стимулювання попиту.Функції просування:1) ств. образ престижності, низьких цін або інноваційності для компанії, її продукції;2)інформує про параметри товарів;3)сприяє пізнаванню нових товарів;

4) підтримує популярність існуючих;5) може змінити образи чи використання товарів, які втрачають свої позиції;6)пояснює, де можна придбати товари;7) ств. атмосферу ентузіазму серед учасників збуту;8)переконує споживачів переходити до купівлі дорожчих товарів;9)інформує споживачів про розпродаж;10) відповідає на запити споживачів;11) забезпечує обслуговування клієнтів після покупки товару;12) обгрунтовує ціни на товари та послуги;13) завершує угоди.В основі просування - процес комунікативних зв'язків п-ва з ринком.Засобами просування є:

1)реклама;2)персональний продаж;3)стимулювання збуту;4) зв'язки з громадськістю.Просув-ня спрямоване на досягнення необхідної проінформованості потенційних споживачів про вигоди і переваги, які споживачі отримують, купуючи товари п-ва за певною ціною і умовою продажу.Комунікативні зв'язки п-ва з ринком передбачають:з одного боку - направлення товарів п-ва на ринок і інформацію про них,з іншого боку - ринок повертає п-ву гроші за реалізо-вану продукцію і інф-ю про сприйняття товару ринком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]