Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг 1-122.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать

115. Різновиди каналів збуту в залежності від довжини.

Канали розподілу можна охарактеризувати за кількістю складових рівнів. Рівень каналу розподілу - це будь-який посередник, який виконує ту чи іншу роботу по наближенню товару і права власності на нього до кінцевого покупця. Оскільки певну роботу виконують і сам виробник, і кінцевий споживач, вони теж входять до складу будь-якого каналу. Довжина каналу збуту – це кількість рівнів каналу товароруху, тобто к-сть ланцюжків товару від виробника до споживача.

Канал нульового рівня (зустрічається назва також каналом прямого маркетингу) складається з виробника, що продає товар споживачам. Три основних способи прямого продажу - торгівля на рознос, посилкової торгівля і торгівля через що належать виробнику магазини. Комівояжери фірми «Ейвон» продають домогосподаркам косметику методом торгівлі на рознос. Фірма «Франклін Мінт» продає предмети колекціонування методом посилкової торгівлі, а фірма «Зінгер» про ¬ дає свої швейні машини через власні магазини.

Однорівневий канал включає в себе одного посередника. На споживчих ринках цим посередником зазвичай буває роздрібний торговець, а на ринках товарів промислового призначення їм нерідко виявляється агент по збуту або брокер.

Дворівневий канал включає в себе двох посередників. На споживчих ринках такими посередниками звичайно стає оптовий і роздрібний торговці, на ринках товарів промислового призначення це можуть бути промисловий дистриб'ютор і дилери.

Трирівневий канал включав в себе трьох посередників. Наприклад, у м'ясопереробній промисловості між оптовими і роздрібними торговцями звичайно стоїть дрібний оптовик. Дрібні оптовики купують товари у великих оптових торговців і перепродають їх невеликим підприємствам роздрібної торгівлі, які великі оптовики, як правило, не обслуговують.Існують канали і з великою кількістю рівнів, але вони зустрічаються рідше. З точки зору виробників, чим більше рівнів має канал розподілу, тим менше можливостей контролювати його.

116. Корпоративна маркетингова збутова система: сутність та характеристика.

Вертикальні маркетингові системи - Це керовані професіоналамі І чітко програмовані зв'язки Між суб'єктами каналів розподілу, створені для досягнення максімальної економії І маркетингового ефекту в процесах руху товарів від місць також їх виробництва до місць споживання чи використання. Вертікальні маркетингові системи складають з горизонтальних зв'язків, скоординованості з єдіною вертикальної системи Управління.

Домінуючою силою в рамках вертикальної маркетингової системи може бути або виробник, або оптовик, або роздрібний торговець. ВМС виникли як засіб контролю за поведінкою каналу та запобігання конфліктам між його окремими членами, що переслідують власні цілі. ВМС економічне з точки зору своїх розмірів, володіють великою ринковою владою і виключають дублювання зусиль.

КОРПОРАТИВНІ ВМС. У рамках корпоративної ВМС послідовні етапи виробництва і розподілу нахоцятся в одиничному володінні. У корпоративній ВМС всі ланки розподілу є власністю одного її члена. Найчастіше власником є виробник, але ним може лути і торгівелний посередник.

Існують три типи вертикальних маркетингових систем - ад­міністративні, контрактні та корпоративні.

Корпоративні вертикальні маркетингові системи склада­ються із суб'єктів, які є власністю певної фірми чи корпорації (підприємства - товаровиробника, оптовика чи роздрібного то­рговця). Якщо власником системи є підприємство - товарови­робник, то вона називається прямоінтегрованою, якщо оптовик чи роздрібний торговець - обернено інтегрованою. Такі систе­ми забезпечують ефективне конкурування з іншими системами розподілу, швидке пристосування до умов ринку, економію ви­трат на виробництво та збут, швидке залагоджування конфліктів у каналах розподілу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]