Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетынг.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
43.39 Кб
Скачать

План

Вступ

  1. Сутність та роль маркетингових концепцій

  2. Вплив еволюції людства на формування концепції маркетингу

  3. Вплив маркетингових концепцій та реклами на соціально-економічне життя суспільства.

Висновок.

Список використаних джерел.

Вступ.

Протягом багатьох тисячоліть відбувався розвиток людства – еволю- ція, в ході якої людина розвивалася як особа, індивідуум, який вдоскона- лював свої вміння та навички здобуті в процесі свого існування. Звісно не так довго як людина, але все ж маючи досить багату історію проходив свою ево- люцію і маркетинг, точніше його концепції, за допомогою яких і відбувався його фізичний прояв.

Концепція маркетингу виникла у США наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.

Взагалі концепції маркетингу – це орієнтована на споживача цільова філософія фірми, організації чи людини.

У якості концепції управління (філософії бізнесу) маркетинг вимагає, щоб компанія розглядала споживання як «демократичний» процес, при якому споживачі мають право «голосувати» за потрібний їм продукт своїми грішми. Це визначає успіх компанії й дозволяє  оптимально  задовольнити  потреби споживача. Тому ця тема актуальна й вимагає особливого вивчення й уваги.

Першим типом ринку, який сформувався у розвинутих країнах світу був так  званий ринок продавця. 

Ринок продавця – це такий ринок, на якому продавці мають більше влади і де найактивнішими «Діячами ринку» змушені бути покупці.   Поступово, у міру зростання пропозиції порівняно з попитом, сформувався інший тип ринку – ринок покупця.

Ринок покупця – це такий ринок, на якому більше влади мають покупці й найактивнішими “ діячами ринку ” змушені бути продавці. 

Ринок покупця є впровадженням у практику провідної ідеї концепції маркетингу: надійною гарантією ринкового успіху підприємства є визна- чення незадоволених потреб та бажань певної групи споживачів і задово- лення цих потреб ефективнішими ніж у конкурентів методами.

1.Сутність та роль маркетингових концепцій.

Розвиток сучасних ринкових відносин просто не мислимий без участі маркетингових підходів, методів тощо. Тому маркетингові концепції досить широко використовуються, адже завдяки ним можна більш ретельніше та ефективніше розробляти стратегію впливу на споживачів, обходити конкурентів, впливати на інші сфери діяльності.

Концепція маркетингу – це орієнтація на нестатки і запити спожи- вачів, досягнення мети більш ефективним, ніж у конкурента способом. Концепції маркетингу виникли як реакції на негативні прояви бурхливого розвитку «Дикого» ринку: надмірну стихійність, непередбачуваність розвитку, неупорядковану конкуренцію з тягою до вседозволеності, тенденціями до росту монополізації і т.п.

Отже сутність концепцій маркетингу і полягала саме в тому, щоб упорядкувати такі безлади в ринковій системі та в сфері торгівлі. Щоб зруйнувати таке поняття, як «Дикий» ринок, та стимулювати нормальний розвиток торгівлі, а головне «Цивілізувати» торгівлю.

Однак, унаслідок бурхливого еволюціонування маркетингу до дійсного моменту в цій області нагромадилася велика кількість визначень, термінів, концепцій і т.д. Це привело до мішанини, коли поряд із сучасними положеннями існують і пропагуються вже застарілі.

Взагалі маркетинг є однієї з найважливіших функцій керування підприємством, поряд з такими, як фінанси, облік господарських операцій, підбор і розміщення кадрів (керування персоналом). Саме тому способи зробити з маркетингу економічну теорію є неправильними. Адже маркетингу як категорії властиве місце застосування, більш практичного, а не теоретичного. Але не зважаючи на ці аспекти, на сьогоднішній день маркетинг має досить багато теоретичних визначень, які ввесь час доповнюються новими твердженнями, та удосконалюються.

Одним із визначень про маркетингову діяльність є таке:

Маркетинг – це діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів.

Виходячи з вище наведеного матеріалу, можна сказати, що роль маркетингу заключається в тому, щоб отримувати високі результати за реалізовані товари і послуги. Важливе місце маркетинг посідає саме у сфері виробничого і торговельного бізнесу, оскільки саме в них стоїть питання про реалізацію цих благ.

2.Вплив еволюції людства на формування концепцій маркетингу.

Еволюція людства, досить широко вплинула на формування такого поняття як маркетинг, розвиток його концепцій, та як наслідок формування маркетингу як науки в цілому.

Як уже згадувалося раніше, концепція маркетингу виникла на прикінці ХІХ – на початку ХХ сторіччя. Першим, хто вказав на те, що маркетинг має стати центральною функцією підприємства, а створення цільової групи споживачів — специфічною роботою менеджера, був Мак-Кормік (1809 — 1884 рр.) з Міжнародної компанії прибиральних машин. За освітою механік, він запровадив у практику діяльності компанії маркетингові дослідження, концепцію створення цільового ринку підприємства, цінову політику, сервісне обслуговування.

Однак перше визначення маркетингу належить американцям Р. Батлеру та А. Шоу. У книзі «Купівля, продаж та методи торгівлі» (Нью-Йорк, 1911 р.) вони визначили маркетинг як комбінацію чинників, котрі необхідно враховувати за організації робіт, що мають характер продажу, як діяльність, що сприяє продажу.

Треба сказати, що окремі елементи маркетингу були відомі людству ще з давніх-давен. Але саме в США внаслідок поширення конкуренції, підви- щення поінформованості і досвідченості споживачів, зростання виробничих можливостей і потреб, становлення ринку споживачів (тобто ситуації, коли попит менший за пропонування товарів) окремі елементи маркетингу було об’єднано в систему, опробовано відповідні маркетингові концепції та організаційні структури.

Взагалі концепції маркетингу постійно змінювалися, на зміну застарілим приходили нові більш сучасніші та ефективніші концепції, які орієнтувалися на споживачів відповідних періодів. Дані про те як змінювалися ці концепції наведені в таблиці №1.

Таблиця №1