Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетынг.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
43.39 Кб
Скачать

Еволюція концепцій маркетингу

Роки

Концепція

Провідна ідея

Основний інструментарій

Головна мета

1860-1920

Виробнича

Проваджу те, що можу

Собівартість, продуктивність

Удосконалювання проведення, ріст продажів, максимізація прибутку

1920-1930

Товарна

Проведення якісних товарів

Товарна політика

Удосконалювання споживчих властивостей товару

1930-1950

Збутова

Розвиток збутової мережі, каналів збуту

Збутова політика

Інтенсифікація збуту товарів за рахунок маркетингових зусиль по просуванню й продажу товарів

1960-1980

Традиційного маркетингу

Проваджу те, що потрібно споживачеві

Комплекс маркетингу, дослідження споживача

Задоволення потреб цільових ринків

1980-1995

Соціально-етичного маркетингу

Проваджу те, що потрібно споживачеві, з урахуванням вимог суспільства

Комплекс маркетингу, дослідження соціальних і екологічних наслідків від проведення й споживання вироблених товарів і послуг

Задоволення потреб цільових ринків за умови заощадження людських, матеріальних, енергетичних і інших ресурсів, охорони навколишнього середовища

З 1995 р. по теперішній час

Маркетингу взаємодії

Проваджу те, що задовольняє споживачів і партнерів по бізнесу

Методи координації, інтеграції й мережного аналізу, комплекс маркетингу

Розглянувши попередній матеріал можна детальніше ознайомитися з концепціями еволюції маркетингу.

Отже:

Виробнича концепція маркетингу – ставить за мету збільшення об’ємів виробництва існуючого асортименту товарів. Вона виходить з того, що попит перевищує пропозиція. При вдосконаленні виробництва з’являється можливість збільшити випуск товарів і понизити їх собівартість, а значить і ціну для споживача, що у свою чергу призведе до збільшення попиту.

Головною метою, на яку орієнтується менеджер, керівник підприєм- ством, є вдосконалення виробництва, що сприяє збільшенню випуску про- дукції і практично «автоматично» веде до зростання продажів, а, отже, до збільшення прибутку.

Товарна концепція маркетингу – в основі такої концепції лежить припущення про те, що споживач завжди доброзичливо віднесеться до товару, якщо він має хорошу якість і продається за помірною ціною. В даній концепції акцент робиться на розробку нових моделей товарів, і модернізацію тих, що існують, з метою поліпшення якісних характеристик продукції. При цьому передбачається, що споживач зацікавлений в таких товарах, знає про наявність виробів-аналогів і здійснює свій вибір шляхом порівняння якості і цін на аналогічні товари інших виробників.

Збутова концепція маркетингу – ця концепція припускає, що споживач купуватиме будь-які товари, якщо компанія активно їх просуває. Просування зводиться до використання агресивних методів збуту, активної рекламної політики і до використання комплексу методів по стимулюванню збуту (знижки, зниження ціни, виставки, лотереї і т.п.). Велику роль грає упаковка, яка використовується виробником для додання своїй продукції відмітних ознак від продукції конкурентів.

При використанні такої концепції акцент робиться на активну збутову політику компанії. Концепція припускає, що споживача можна примусити купувати товари за допомогою різних методів продажу. При цьому передбачається, що споживач має можливість купити товар, але «не хоче» це робити.

Концепція традиційного маркетингу – ця концепція орієнтує компанію на покупців. Для задоволення потреб, що існують у покупця, компанія використовує засоби оперативного маркетингу – комплекс 4P Product Price Place Promotion, доповнюючи їх міжфункціональною координацією.

Традиційний маркетинг акцентує увагу на комплексну маркетингову діяльність, направлену на задоволення потреб цільового ринку.

Діяльність компанії, відповідно до концепції традиційного маркетингу, починається з виявлення реальних і потенційних покупців і їх потреб. Концепція припускає, що вивчаючи споживача можна виявити його існуючі незадоволені потреби і, використовуючи комплекс оперативного маркетингу, розробити і запропонувати йому такий продукт, який якнайкращим способом задовольняє наявні потреби.

Концепція соціально-етичного маркетингу – ця концепція орієнтує виробників і продавців товарів і послуг на глибоке проникнення в природу людських потреб і способів їх задоволення, виявлення ринкового попиту, прагнення забезпечити задоволення потреб шляхом ринкових продажів краще, повніше, ефективніше, ніж це роблять конкуренти. Характерна особливість концепції соціально-етичного маркетингу полягає в тому, що фірма виходить не тільки з інтересів отримання миттєвого прибутку за допомогою ринкових продажів найбільш потрібних споживачеві товарів і послуг, але одночасно виявляє турботу про загальне благо людей, уникаючи застосування виробничих технологій, виробництва та продажу товарів, здатних завдати шкоди людині, суспільству, природі.

Концепція маркетингу взаємодії – ця концепція була запропонована шведськими вченими. В її основу покладено ідею про те, що об'єктом маркетингового управління є не сукупне рішення, а взаємовідносини (комунікації) з покупцями та іншими учасниками процесу купівлі-продажу. Взаємовідносини, як результат ефективної взаємодії, стають продуктом, у якому інтегрований інтелектуальний і інформаційний ресурси — головні чинники безперервності ринкових відносин.