Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетынг.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
43.39 Кб
Скачать

3.Вплив маркетингових концепцій та реклами на соціально-економічне життя суспільства.

В останні роки свого розвитку, реклама в Україні досягла якіс­но нового рівня. Досвід українських фахівців дається в знаки. Стратегічно вивірені рекламно-комунікативні кампанії з високим рівнем креативу стали не тільки помітні на тлі вулиць, але й у зміні стилю життя громадян.

Креативність нас оточує всюди: креативне читання лекцій, креативне проведення конференцій. У рекламі креативністю називають пошук принци­пово нових ідей, рішень, спрямованих на досягнення комерційного успіху.

 Справа у тому, що поведінка лю­дини зумовлена передусім емоціями та нераціональними рішеннями. Лю­ди бажають, щоб їх розважали, підво­дили до чогось, а не насаджували нав'язливу рекламу. У комуніка­тивній діяль- ності в першу чергу потрібно прислухатися не до мозку людини, а до її серця. Потрібно бути дуже емоційним, щоб примусити людину що-небудь зробити. Тепер емоції виступа­ють на перший план. І основними з них є базові: острах, подив, радість, гнів. Існують різні інструменти впливу на споживачів, до них відносять: використання різних стильових форм для більш вдалого впливу на визначену групу споживачів; використання різних соціально-комунікативних технологій; вдосконалення рекламних роликів з використанням художніх стилів.

Все це значно впливає на соціально-економічне життя суспільства, адже під впливом такого типу «маніпуляції», по-перше, люди роблять не обмірковані вчинки, (купують те що їм диктує реклама). По-друге психоло-гічне уявлення такого суспільства про побут змінюється, (з’являються нові бажання, та перебірливість в речах, які це суспільство купує) відповідно зростає конкуренція на ринку, що і стимулює розвиток маркетингу, як однієї з важливих галузей підприємницької діяльності. Це таке замкнуте коло, яке з кожним днем стає все ширшим.

Однак не всі маркетологи сповідують концепцію маркетингу. Більш того, деякі підприємства, фірми і компанії використовують вельми сумнівні методи маркетингу, а деякі маркетингові акції, які на перший погляд виглядають абсолютно безпечними, справляють на суспільство неймовірний вплив. Наприклад, продаж цигарок. Звісно, компанії мають право вільно продавати цигарки, а ті, що палять, — мають право купувати їх. Але реалізація цих прав суперечить громадським інтересам. По-перше, курці шкодять своєму здоров’ю. По-друге, паління обертається додатковими фінансовими витратами для сімей курців та суспільства в цілому. По-третє, ті, хто є навкруги курців, відчувають дискомфорт і шкодять своєму здоров’ю через те, що стають „пасивними курцями”. А засоби просування цигарок на ринок негативно впливають на молодь.

До критики маркетингу вдаються майже всі. Інколи ця критика обґрунтована, але найчастіше — звичайно ні. Сьогодні споживачі усього світу дуже стурбовані тим, як система маркетингу задовольняє їхні інтереси. Вони звинувачують маркетинг в тому, що зазнають шкоди через завищення цін, введення в оману, нав’язування покупок, продаж товарів низької якості та шкідливих для здоров’я, погане обслуговування малозабезпечених споживачів тощо.