Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг 1-122.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
826.37 Кб
Скачать

96. Сутність та роль та завдання каналів розподілу в системі маркетингу.

Маркетингова політика розподілу - це діяльність підприємства з організації, планування, реалізації та контролю за фізичним переміщенням виробленої продукції від місць її видобу­тку чи виробництва до місць використання чи споживання з метою задоволення потреб споживачів і досягнення власних цілей. Ключовий момент маркетингової політики розподілу - конс­труювання каналів розподілу.

Канали розподілу - це маршрути, за якими продукція пере­міщується від місць виробництва чи видобутку до місць спожи­вання чи використання, зупиняючись у певних пунктах, перехо­дячи від одного власника до іншого, це сукупність фірм або окремих осіб, які беруть на себе обов'язок чи допомагають пере­дати комусь іншому право власності на товари (послуги) на їх­ньому шляху від виробника до споживача.

Функції каналів розподілу можна об'єднати в такі групи:

а) функції, пов'язані з угодами:- закупівля чи отримання продукції для відповідного, пере­продажу або передання її споживачам;- продаж продукції, тобто контактування з потенційними по­купцями, просування продукції, отримання і виконання замовлень;- взяття на себе ділового ризику;

б) логістичні функції:- підбір продукції, тобто створення необхідного асортименту для належного обслуговування споживачів;- збереження отриманої продукції, її якісних характеристик;- сортування, комплектування, поділ великих партій продук­ції відповідно до потреб споживачів;-транспортування продукції.

в) функції обслуговування:-торговельне кредитування покупців;- огляд, перевірка, оцінка продукції, визначення її ґатунку та якості;- проведення маркетингових досліджень;- планування продукції, тобто консультування товаровироб­ників стосовно потреб споживачів, динаміки попиту, місця това­рів на ринку на підставі з умов конкуренції, стадій життєвого ци­клу товарів тощо;- визначення цін, націнок, знижок, інших умов продажу то­варів;- надання інформаційних, виробничих, комерційних та інших послуг.

97. Функції учасників каналу розподілу та їх характеристика.

Канал розподілу-це шлях, по якому товари рухаються від виробників до споживачів. Завдяки йому усуваються тривалі розриви в часі, місці і праві власності, що відокремлюють товари і послуги від тих, хто хотів би ними скористатися.

Члени каналу розподілу виконують ряд дуже важливих функцій:

1.Дослідницька робота-збір інформації, необхідної для планування і полегшення обміну.

2.Стимулювання збуту - створення і розповсюдження комунікацій про товар.

3.Встановлення контактів - налагодження і підтримка зв'язку з потенційними покупцями.

4.Пристосування товару - пристосування товару під вимоги покупців. Це стосується таких видів діяльності, як вир-цтво, сортування, монтаж та упаковка.

5.Проведення переговорів,спроби узгодження цін та інших умов для наступного здійснення акта передачі власності або володіння.

6.Організацію товароруху - транспортування і складування товару.

7.Фінансування - пошук і використання коштів для покриття витрат по функціонуванню каналу.

8.Прийняття ризику - прийняття на себе відповідальності за функціонування каналу.

Виконання перших п'яти функцій сприяє укладенню угод, а решти трьох - завершенню вже укладених угод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]