Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОММ шпори.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
177.3 Кб
Скачать

22. Аналіз розв’язків лінійних екон-матем моделей. Оцінка рентабельності прод-ції. Доцільність введення нової продукції

Якщо собів-ь продукції=ціні продукції, то така продукція наз. рентабельною. В противному випадку, якщо собів-ь>ціни продукції, то така продукція є нерентаб-ю. Ліві частини двоїстої задачі екон-о означ-ь собів-ь відповідних видів продукції, а праві частини обмеж-ь є ціни відп видів продукції. Існують 3 способи дослідж-я рентаб-ті і нерент-ті продукції: 1.Якщо при підстановці оптим плану двоїстої задачі в обмеж-я двоїстої задачі ми одерж-о строгу нерівність, то екон-о це означ, що собів-ь даного виду продукції>даного виду продукції, отже продукція є нерентаб-ою. В противному випадку, якщо маємо рівність, то продукція є рентаб-ою. 2.Додаткові змінні в оптим плані двоїстої задачі екон-о означ-ь збитки по відповідних видах продукції. Якщо додаткова змінна в оптим плані двоїстої задачі>0, то відповідна продукція буде нерентаб-ою або збитковою. Якщо додаткова змінна=0, тобто не маємо збитків, то продукція буде рентаб-ою. 3.Якщо в оптим плані прямої задачі продукція=0, це знач, що вона збиткова (нерент).

23.Аналіз обмежень дефіцитних і недефіцитних р есурсів

Ресурси, що використовуються для вир-ва продукції, можна умовно поділити на дефіцит та недефіцит залежно від того, повне чи часткове їх використання передбачене оптим планом прямої задачі. Існує 3 способи дослідження статусу ресурсів: 1. Якщо при підстановці оптим плану в обмеження прямої задачі ми одержуємо рівність, це означає, що ресурс повністю використаний, то в цьому випадку ресурс буде неповністю використан, і тому він буде недефіцитним. 2. Додаткові змінні в оптим плані прямої задачі економічно означають залишки відповідних ресурсів і тому, якщо додаткова змінна в оптим плані прямої задачі = 0, то такий ресурс є дефіцитним. 3. Двоїста змінна характеризує відповідний ресурс. Якщо в оптим плані двоїстої задачі двоїста змінна ≠ 0, то відповідний ресурс буде дефіцитним.

24.Аналіз коефіцієнтів цільової ф-ції задач лінійного програм-ня

Під впливом різних обставин ціна одиниці продукції на підп-ві може змінюв-я. І тому завжди потрібно знати в межах яких змін ціни продукції кожного виду структура оптим плану вир-ва залиш-я постійною. Перетвор-я симплекс таблиці при зміні коефіцієнтів цільової ф-ції стосуються лише елементів оцінкового рядка. Симплекс-таблиця,яка відповідає оптим плану,зберігає свій вигляд за винятком елементів стовчика Сбаз. Що своєю чергою впливає на знач-я всіх ненульових оцінок. Зміна коефіцієнта цільової функції небазисної змінної впливає на оцінку лише цієї змінної. Допустимо, що це коефіцієнт Ск зміниться на величину ∆Ск. Тоді для задачі з цільовою ф-цією Z=(C1+∆C1)*X1 +(C2+∆C2)*X2+ …+(Cn+∆Cn)*Xn→max в останній симплексній таблиці змін-я лише одна оцінка, що відповід небазисній змінній Xki=Ci+∆Ci. Для коефіцієнтів цільової ф-ції при небазисних змінних існує лише верхня межа зміни діапазону ∆Ск.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]