Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕ~1.DOC
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

1.13 Вплив роботи пристроїв підвищення надійності на енергозбереження

Для підвищення надійності електропостачання в мережах широко використовуються засоби автоматизації – АЧР (автоматичне частотне розвантаження), АПВ (автоматичне повторне включення), АВР (автоматичне включення резерву), РПН (регулювання під напругою) (ПБЗ) (перемикачі без збудження). Вплив роботи цих пристроїв на енергетичні показники електроспоживачів неоднозначні. Навіть нетривале відключення напруги (від частки секунди до декількох секунд), пов'язані з роботою мережевої автоматики можуть привести до розладу технологічних процесів, Наприклад, запуск технологічних ліній ЗАВ, АВМ, ОПК, комбікормових заводів тощо можливий тільки після повного очищення робочих машин від залишків сировини, на що витрачається декілька годин.

Будь-яке відключення напруги майже завжди приводить до поломки працюючого інструмента металообробних станків.

2 Системи оплати електричної енергії. Нормування електроспоживання. Заходи щодо економії

Система оплати електроенергії. Аналіз системи тарифів. Нормування і контроль електроспоживання. Акумулятори енергії.

2.1 Система оплати електроенергії

Для фінансових розрахунків між постачальниками і споживачами електроенергії повинні бути встановлені якісь системи ставок - тарифи, по яких здійснюється оплата отриманої електроенергії.

Тарифи повинні відображати всі види витрат, пов'язані з виробництвом, передачею і розподілом енергії, а також відрахування, що плануються і накопичення; сприяти зниженню народногосподарських витрат, пов'язаних з виробництвом і використанням енергії; враховувати якість електроенергії і надійність електропостачання; по можливості забезпечувати простоту обліку енергії і розрахунків з споживачем.

У кожний момент часу електроенергії виробляється рівно стільки, скільки її споживається. У зв'язку з нерівномірним споживанням електроенергії, виробництво її також нерівномірне. Як правило, є ранковий і вечірній піки в добовому графіку електронавантаження (рис. ). У ці години вартість електроенергії найбільш висока.

Енергосистема зацікавлена, щоб електроспоживання протягом доби було рівномірним, тому всіляко стимулює споживачів вирівнювати добовий графік навантаження. Для стимулювання електроспоживачів до вирівнювання добового графіка навантаження в розвинених країнах, а з 2004 року і в Україні, вводиться диференційований тариф на електроенергію (в Україні трьохзонний або двохзонний тариф – на вибір). Нічна електроенергія в 6 разі дешевше пікової).

Розглянемо основні види системи тарифів електроенергії.

2.1.1 Одноставочний тариф (по лічильнику електроенергії)

передбачає плату тільки за електроенергію в кіловат-годинах, враховану лічильником. Цей вид тарифу широко використовується при розрахунках з населенням і іншими не промисловими споживачами.

П=С0W, (2.1)

де С0 - вартість 1 кВт.год (тариф);

W - кількість спожитої електроенергії по лічильнику.

Однак відсутність диференціації вартості електроенергії за часом доби не стимулює споживача знижувати навантаження в години максимуму і підвищувати в часи нічного провалу, тобто не сприяє вирівнюванню графіка навантаження ЕС, а отже, і зниженню витрат на виробництво електроенергії.