Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕ~1.DOC
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

1.8 Енергетичні баланси

Енергетичний баланс (ЕБ) відображає повну кількісну відповідність між потребою і приходом енергії підприємства або галузі на даний момент часу. ЕБ є основою для розробки напрямів реконструкції енергогосподарства і енергозбереження.

При складанні ЕБ всі види енергоресурсів приводяться в єдиному кількісному вимірюванні:

а) згідно з I законом термодинаміки, тобто по фізичному еквіваленту енергії (т.у.т., кВт.год, Гкал, МДж).

б) згідно з ІІ законом термодинаміки, тобто по відносній працездатності ексергії.

Класифікація енергобалансів. Еб підприємств можуть бути класифіковані таким чином:

  1. За призначенням - на звітні і планові;

  2. За видами енергоносіїв - на часткові (за окремими видами палива і енергії) і загальні;

  3. За об'єктами вивчення - на баланси окремих видів технічного обладнання, цехів і підприємства загалом;

  4. За принципами складання: аналітичні, синтетичні, нормалізовані і оптимальні;

  5. За принципами оцінки використання палива і енергії на ентропійні і ексергетичні.

Звітні баланси відображають фактичні показники виробництва і споживання енергії і палива в минулому періоді і рівень їх використання. На основі цих балансів можна контролювати енергоспоживання підприємства і виконання відповідних планових показників, а в масштабах держави отримувати згруповану по галузях, регіонах і країні інформацію про структуру виробництва енергоресурсів (ЕР), ефективності їх використання, витратах ЕР на виробництво найважливіших продуктів народного господарства, а також про міжрегіональні перетоки палива і енергії.

Звітний баланс в синтетичному вигляді показує розподіл підведених і вироблених енергоносіїв між різними споживачами підприємства. Це найбільш проста форма балансів. Вони є документованим підтвердженням того, що на підприємство поступила певна кількість ЕР і було ним витрачене на свої потреби.

Планові баланси є основною формою планування енергоспоживання на підприємстві. Вони є обгрунтуванням для раціоналізації способів покриття потреб підприємства внаслідок використання побічних ЕР і виробництво електроенергії на власних генеруючих пристроях. У залежності від організації технологічного процесу частина теплових втрат в деяких випадках може розглядатися як побічний ЕР (наприклад, теплота ЛР при освітленні в теплиці).

Планові баланси розробляють на основі аналізу звітних балансів окремих процесів, цехів і підприємства загалом.

Аналітичні баланси відображають глибину і характер використання підведених ЕР. Різниця між кількістю підведеної і корисної енергії, отриманої від установки, складають енергетичні втрати. Більшість статей енергетичних втрат визначають розрахунком, тому аналітичні баланси певною мірою умовні.

Нормалізовані баланси - це планові баланси складені з урахуванням аналітичних балансів. При складанні нормалізованих балансів виходять з прогресивних нормативів корисного споживання і втрат енергії. На основі цих балансів складають плани організаційно-технічних заходів щодо економії енергоресурсів.

Оптимальні баланси. Основна задача цього балансу полягає у визначенні такого варіанту енергопостачання, при якому план випуску продукції виконується з мінімальними грошовими витратами.