Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History_Repack_by_Nazar.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
418.82 Кб
Скачать

3. Символіка Української держави.

З найдавніших часів жовто-блакитні кольори символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Після прийняття християнства ці кольори освячувалися образом животворного Хреста. За часів нашестя татарских орд Батия ця символізація зникла, але згодом відродилася в церковних оздобах, на гербах українських міст. Майже всі герби міст Київщини й України загалом обрамлялися жовто-блакитними кольорами.

З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорізького все частіше виготовлялися з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносили хрест, зорі, зброю, постаті святих. Державний герб УНР (тризуб на синьому тлі) був ухвалений 12 лютого 1918 року Малою Радою в Коростені. 22 березня 1918 тризуб та жовто-блакитний прапор були затверджені Центральною Радою. За гетьманського уряду П. Скоропадського порядок кольорів у прапорі було змінено на синьо-жовтий.

У 1917-1920 рр. "Ще не вмерла Україна" (музика М. Вербицького, текст П.Чубинського) як єдиний державний гімн у законодавчому порядку не був затверджений, використовувалися й інші гімни. Процес розробки зовнішньої атрибутики сучасної Української держави також ще не завершений. 15 січня 1992 музична редакція Державного гімну була затверджена Верховною Радою України. 28 січня 1992 постановою ВР державним прапором України затверджено синьо-жовтий стяг, а 19 лютого 1992 ВР затвердила тризуб як малий герб України та головний елемент великого Державного герба.

Білет №20

1. Соціально-економічне і політичне становище України в другій половині XVII ст.»Руїна»

Після смерті Б. Хмельницького становище України ускладнилося. Прагнучи заснувати спадковий гетьманат як форму правління, Б. Хмельницький хотів передати булаву своєму синові Юрію.

Хмельницький Юрій (бл. 1641 — після 1681) — гетьман України в 1657р. та в 1659—1663 рр. Син гетьмана Б. Хмельницького. Отри ■ мав добру домашню освіту, навчався в Києво-Могилянській колегії. На посаді гетьмана прагнув продовжити справу, започатковану батьком, шукаючи союзника, який гарантував би цілісність і незалежність України. 27 жовтня 1659 р. він пішов на укладення нового Переяславського договору з Росією, який істотно обмежував суверенітет Української держави. 17 жовтня 1660 р, під тиском старшини підписав з Польщею Чуднівський договір. Не маючи видатних здібностей і реальних можливостей реалізувати свою програму, в 1663 р. відмовився від гетьманства і на деякий час постригся в ченці. Під час боротьби за булаву на Правобережжі Юрій Хмельницький спочатку підтримував гетьмана П. Дорошенка, а влітку 1669 р. взяв бік його супротивників П. Суховія та М. Ханенка. У жовтні 1669 р. потрапив до рук татар і був відісланий до Стамбула. На початку 1677 р. призначається Портою володарем «Руського князівства" зі столицею в Немирові. Робив невдалі спроби об'єднати Україну. Після укладення Бахчисарайського договору 1681 р. був відкликаний до Стамбула.

2. Україна і створення Союзу Радянських Соціалістичних Республік

Основними віхами на шляху входження УСРР до складу СРСР були: проголошення в грудні 1917 р. підконтрольної українським більшовикам частини України федеративною частиною Радянської Росії; воєнно-політичний союз радянських республік; договір про воєнний та господарський союз між РСФРР і УСРР (грудень 1920 р.).. Концептуальні засади об'єднання радянських республік на принципах федерації знайшли відображення в Союзному договорі, який був винесений на І Всесоюзний з'їзд Рад(грудень 1922р.).. 26 січня 1924 р, II з'їзд Рад СРСР затвердив першу Конституцію СРСР. У травні 1925 р. IX Всеукраїнський з'їзд Рад затвердив новий текст Конституції УСРР, який закріпив входження радянської України до складу СРСР. оже, жорсткою і всеосяжною централізацією всіх сфер суспільного життя, адміністративно - бюрократичною системою управління були зведені нанівець навіть ті рештки державного суверенітету, які залишалися у республіки після її входження до Союзу РСР. Чіткого визначення набула тенденція перетворення республіки з суб'єкта федерації в національний регіон унітарної по суті держави з обмеженою автономією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]