Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ист редактированій.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
332.29 Кб
Скачать

25.8.Проан процес примусової колективізації в Укр та голодомору 1932-33 рр

Колективізація – система держ заходів, спрямованих на об’єднання дрібних приватних селянських господарств у великі виробничі колективні господарства через кооперацію. Вищою формою кооперації вважалися колгоспи.

У 1927 р. XV з'їзд ВКП(б) прийняв рішення про об'єднання й перетворення дрібних індивідуальних господарств на великі колективні. У лист 1929 Пленум ЦК ВКП(б) прийняв рішення про примусову колективізацію в Укр.5 січ 1930 р. вийшла постанова ЦК ВКП(б) "Про темпи колективізації і заходи допомоги держави колгоспному будівництву". Відповідно до постанови колективізацію в Укр мали завершити до весни 1932 р. З цього часу інші форми сільськогосподарської кооперації втратили своє значення і фактично перестали існувати. Почалося здійснення суцільної, насильницької колективізації. Селян, які не вступали до колгоспу, вважали ворогами радянської влади, злочинцями. Їх могли застрілити, ув’язнити або вислати у віддалені райони СРСР. Особливо нещадним був наступ проти заможних селян–"куркулів". Почалася кампанія"ліквідації куркульства як класу".

Основними завданнями колективізації були:- прискорення процесу індустріалізації за рахунок пограбування села; , - забезпечення промислов дешевою роб силою;- вирішення хлібної проблеми в країні;- повне одержавлення сільського господарства.

Основними заходами колективізації стали:- насильницьке створення колгоспів;- «розкуркулення»- обмеження з боку влади процесу переселення селян до міст(запровадження паспортів, які видавалися лише жителям міст та ін.).

Соціально-економічні наслідки колективізації:- встановлення повного контролю комуністичного режиму над сіль госп;- держ закріпачення селян;- підпорядкув сіль госп командно-адміністративній системі управління;- Голодомор 1932-1933 pp.- порушений баланс у розв промисловості й сільс госп;- постійне відставання сільськогосп виробництва;- фізичне знищення найбільш кваліфікованих і працьовитих господарів;- руйнування продуктивних сил на селі.

Голодомор 1932-33 років знищив від 7 до 10 мільйонів українців.

26.8.Розкр проблему тоталітаризму як політ режиму в Укр, його сутність та механізм реалізації. 8 розкрийте проблему політичних репресій кінця 20-30рр хх століття в Україні.

1929 р став переможним для Й. Сталіна у б-бі за владу. Укр стала частиною імперії, де суворий централізм і одноосібна влада становили основу тоталітарного режиму.Сталін і його оточення створили власну теорію побудови соціалізму, в якій не було місця незгодним. У аграрній країні встановлювати диктатуру пролетаріату було нелегко. Тому сталінський терор в Укр набрав великого розмаху.Першого удару було завдано по старій інтелігенції, особливо тих, хто співпрацював раніше з українськими урядами. Розпочались судові процеси із викриттям неіснуючих таємних організацій. На поч 1929 р. прокотилися арешти діячів укр науки, культури. Через рік у Харкові над ними пройшов судовий процес. До різних термінів ув'язнення було засуджено 45 осіб.Наступ проти укр інтелігенц продовжувався розгромом наукових шкіл. Представники історичної науки, мовознавства, філософії зазнавали гонінь і фізично винищувались. Уся освіта спрямовувалась на виправдання існуючого режиму і насаджування російс культури.

Тяжких переслідувань зазнала церква. Укр автокефальну православну церкву змусили саморозпуститися. Митрополита М. Борецького та сотні священиків заслали до таборів.Чи не найбільшою в іст укр народу є трагедія голодомору 1932—1933 рр. Загнані в колгоспи, селяни змушені були безплатно працювати, і обсяг хлібозаготівель зменшився. Тоді в Укр прибула надзвичайна комісія на чолі з В. Молотовим, яка взялася за вилучення всіх запасів зерна.Хвиля репресій спрямовувалась проти членів партії. Виключення з партії за "ідеологічні помилки" означало розстріл або заслання. Найбільших переслідувань зазнали укр комуністи, які проводили політику українізац.Але репресій не уникли і учасники б-би за радянську владу. Більшість керівників КП(б)У і Ради народних комісарів зазнали репресій. Напрям сталінського терору був перенесений на військових. Загинули або потрапили у концтабори сотні інших військових командирів, що підірвало боєздатність Червоної Армії.Напередодні 2світової війни "велика чистка" охопила весь Рад Союз. Судові і позасудові органи ("трійки") виносили смертні вироки, які одразу ж виконувалися, а рідні репресованих одержували тавро "члена сім'ї ворога народу".В 1929-1930 рр. сфабриковано справу СВУ. В 1931 році заарешт М. Грушевського. Пізніше вченого було вбито за завданням ДПУ.У січ 1933 р. другим секретарем ЦК КП(б) У було призначено Павла Постишева. ДПУ республіки очолював Всеволод Балицький. Вони організували масовий терор. 7 липня, після засідання Попітбюро, скінчив життя самогубством старий більшовик Микола Скрипник.В 1937-1938 рр. терор став всеохоплюючим і масовим. Саме в цей період нищівного удару зазнали військові кадри: були репресовані близько 40 тис. офіцерів Червоної Армії. Було ліквідовано майже всю верхівку ЦК КП(б) У і уряд УРСР.Після вигнання німецьких окупантів. З Криму в тр 1944 р. було виселено всіх кримських татар, а також греків, вірменів і болгар.