Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
2.86 Mб
Скачать

12. Використання гірничо-геометричних графіків при поточному та перспективному плануванні гірничих робіт

Гіпсометричні плани покрівлі (підошви) покладу є вихідним матеріалом для складання проекту відпрацювання покладу та його дорозвідки. За гіпсометричним планом намічають напрямок головних відкотних виробок.

За гіпсометричними планами вирішуються питання задання напрямку гірничим і розвідувальним виробкам до покладу корисних копалин та розробки покладу під різними об'єктами і спорудами, що розташовані на поверхні.

Підрахунок запасів, розподіл їх за категоріями вивченості і розвіданості, встановлення форми ціликів і запасів корисних копалин у них, визначення обсягів робіт при поточному та пер­спективному плануванні гірничих робіт проводять за гіпсометрич­ними планами з урахуванням інших показників покладу.

При перспективному та поточному плануванні видобутку кориснгих копалин з надр із заданим вмістом корисного компоненту користуються планами ізопотужностей та ізовмісту. Послідовність виконання цієї задачі використані при виконанні лабораторної роботи №3.

Гірничо-геометричні графіки використовують також для визначення оптимального місці закладання стволів шахт.

  1. Закономірності розташування корисних копалин у надрах та використання цих закономірностей у методах прогнозування корисних копалин на недостатньо вивчених ділянках родовищ

При вивченні родовищ корисних копалин здійснюють побудову різноманітних гірничо-геометричних графіків: гіпсометричні плани, плани ізопотужності, плани ізоглибин, графіки ізовмісту та продуктивності покладу тощо. При цьому по даним графікам визначають закономірності розміщенні того чи іншого показника на вивчених ділянках родовища і поширюють отриманні закономірності на ті доляянки, що вивчені недостатньо вивчені.

Серед основних методів прогнозування виділяють прогнозно динамічний метод виявлення функції розміщенні показників, аналітичного та цифрового моделювання функції розміщенні показників на ЕОМ, багатомірного математичного моделювання на принципах евристтичної самоорганізації, в тому числі метода групового обліку аргументів.

  1. Принцип вимірювання горизонтальних та вертикальних кутів.

В маркшейдерській практиці горизонтальні кути вимірювання горизонтальних кутів здійснюється наступними способами:

1. Спосіб повторень.

2. Спосіб прийомів (рідше за перший спосіб)

3. Спосіб кругових прийомів.

При кожному із цих способів вимірювання кутів воно обов’язково виконується двічі (при крузі право та крузі ліво), що дозволяє контролювати точність вимірювання кутів, так як інструкцією регламентується відхилення між контрольнім таа остаточним значенням кутів.

Вертикальні кути також вимірюються як мінімім двічі при різних положеннях вертикального кругу (КП та КЛ), Тобто також виконується з обов’язковим контролем.

  1. Класифікація теодолітів

Основними приладами, які використовуються при виконанні куто­мірних зйомок, є теодоліти. Згідно з ДЕСТ 10529-79 заводами Росії випускаються теодоліти типів Т1, Т2, Т5, Т15, Т30 та Т60 і їх модифікації, які за точністю вимірювання розподіляються на три типи:

– високоточні, в яких середня квадратична помилка (СКП) вимі­рювання кутів не перевищує 1"» ;

– точні – із СКП не більше 10"» ;

– технічні, СКП в яких перевищує 10"».

Відповідно до ДЕСТ всі сучасні теодоліти познача­ються великою літерою Т. Цифра, що стоїть у шифрі приладу після неї, означає СКП вимірювання кутів одним повним прийомом у лабораторних умовах, а попереду – порядковий номер моделі. У кінці шифру теодо­літа можуть стояти літери М, К, А та П, які відповідно означають, що теодоліт виготовлено: у маркшейдерському виконанні; він має компенсатор кута нахилу замість рівня при вертикальному крузі; теодоліт виготовлено з автоколімаційним окуляром та прямим зображенням труби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]