Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
2.86 Mб
Скачать
  1. Закріплення і нумерація пунктів

Вершини кутів полігонометричних ходів в опорних мережах у шахті закріпляють постійними та тимчасовими маркшейдерськими знаками. Постійні пункти повинні зберігати­ся протягом всього терміну експлуатації горизонту. Вони закладаються в покрівлі та в підошві виробки групами по три пункти у суміжних вершинах полігонометричного ходу, що дозволяє контролю­вати незмінність їх положення шляхом повторного вимірювання ут­вореного ними кута.

Відстань між групами постійних знаків не повинна перевищу­вати 300-500 м. Вони закладаються у приствольному дворі та в головних відкаточних виробках, їх слід передбачати в місцях сполучення виробок. У підошві виробок постійні знаки закріпляють лише в тому випадку, коли покрівля нестійка.

Всі пункти полігонометричних ходів, які не закріплені по­стійними знаками, закріпляють тимчасовими знаками.

Пункти полігонометричних ходів нумеруються згідно з прий­нятою на шахті системою. Порядковий номер знака виписується на стінці виробки або спеціальній марці.

Пункти знімальної мережі закріпляють тимчасовими маркшейдер­ськими знаками.

  1. Центрування інструментів.

Центруванням називається встановлення теодоліта або сигнала в таке положення, щоб продовження їх вертикальної осі обертаня (в прямовисному положенні) проходило через центр маркшейдерського знаку, який позначає вершину полігону.

В маркшейдерській практиці користуються трьома способами центрування: виском, оптичне та автоматичне.

При центруванні виском теодоліт встановлюється під точкою, його вертикальна вісь обертання приводиться в прямовисне положенні, а труба – в горизонтальне положення. При цьому голка виска повинна співпадати з верхнім центром на трубі.

Оптичне центрування здійснюється за допомогою оптичного виска, який представляю собою найпростішу систему із окуляра, заломлюючої призми та об’єктива, розташованого такми чином, що преломлений промінь промінь співпадає з вертикальною віссю теодоліта.

Автоматичне центрування теодоліта та сигналів здійснюється за трьохштативною системою, яка передбачає центрування приладів одним із раніше розглянутих способів. При цьому в ході подальших вимірів трегерні підставки залишаються на штативах, а теодоліт і сигнали змінюють між собою свої місця і встановлюються в відцентровані трегерні підставки.

За результатами досліджень встановлено, що центрування приладів за допомогою висків здійснюється з похобкою 1,2 – 1,5 мм, оптичне центрування – 0,8 -1,0 мм, автоматичне центрування 0,5 – 0,8 мм.

  1. Техніка безпеки при виконанні вимірювань в підземних маркшейдерських мережах

При виконанні маркшейдерських зйомок в підземних виробках виконують наступні заходи безпеки.

1. В віддалених виробках, а таком виробках з високим ступенем небезпеки зйомки повинні виконуватися під керівництвом дільничого (головного) маркшейдера шахти. При цьому керівник робіт повинен мати при собі газоаналізатор для визначення складу повітря.

2. В глухих (тупікових) вибоях зйомка повинна виконуватися тільки при працюючому вентиляторі місцевого провітрювання та нормальному стані повітряного ставу.

3. В виробках, обладнаних кіінцевою відкаткою, а також на приймально-відправних майданчиках зйомка дозволяється лише під керівництвом маркшейдера після повної зупинки транспортних операцій. Підйомна машина та лебідки повинні бути відключеними та заблокованими. Про роботу в будь який підземних виробках необхідно ставити до відома гірничих робітників та керівництво дільниці, на якій виконуються маркшейдерські роботи.

4.Під час виконання зйомок в конвейєрних виробках встановлення інструментів здійснюється по стороні для пересування людей.

5. Маркшейдерські пункти слід закріплять в безпечних місцях. Перед закріплення точок необхідно здійснювати контроль стану покрівлі виробки.

6. Перед встановленням інструменту необхідно здійснювати контроль стану покрівлі виробки. Сам інструмент необхідно встановлювати в стороні від рейкових шляхів.

7. В високих виробках підвішування висків здійснювать з використанням драбин.

8. Замірники на маркшейдерських роботах повинні слідкувати за транспортом, що наближається. При неможливості припинення вимірів вони повинні своєчасно зупинити транспорт.

9. При вимірюванні довжин ліній слід не допускати дотику стальної рулетки до тролейного дроту.

10.Вимірювання довжин дїліній стальною рулеткою недопустимо виконувати через працюючи механізми, машини тощо.

11. Забороняється виконувати будь-які маркшейдерські виміри в зоні дії працюючих машин та механізмів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]