Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
2.86 Mб
Скачать
  1. Структура маркшейдерської служби в гірничій промисловості

Маркшейдерську службу гірничого підприємства (комбінату) очолює головний маркшейдер, у відділі якого є маркшейдер, який відповідає за виконання зйомок на земіый поверхні, маркшейдера, які виконують поточні маркшейдерські роботи при здійсненні ремонтних робіт, маркшейдер по обліку запасів корисних копалин, їх втрат та засмічення, картограф, замірники на маркшейдерських роботах.

На кар’єрах (шахтах) маркшейдерську службу очолює головний маркшейдер шахти ( маркшейдер кар’єра). До штату маркшейдерського відділу входять: дільничі маркшейдери, замірники на маркшейдерських роботах, картограф.

На ряді підприємств, що здійснюють проведення відкритих робіт в зонах впливу підземних до складу маркшейдерської служби входить структурний підрозділ, який виконує спостереження за зсувом земної поверхні та стійкістю бортів кар’єрів та відвалів. Крім того на підприємствах з відкритим способом розробки, на яких здійснюється збагачення корисних копалин (ГЗК) для забеспечення беспечної експлуатації хвостосховищ створені слежби геотехконтролю.

При мінпромполітики, яка здійснює контроль за гірничодобувними підприємтсвами в департаменті гірничих робіт є посада головного маркшейдера.

  1. Загальні відомості про маркшейдерські креслення

Гірничі підприємства повинні мати обов’язковий комплект доку­ментів, який складається з первинної, обчислювальної та графічної документації. Під терміном "маркшейдерська графічна документація" розуміють креслення, які складаються за результатами топографічних, маркшейдер­ських та геологічних зйомок, а також маркшейдерських вимірювань і геологічних замальовок.

Маркшейдерські графічні документи повинні задовольняти наступні основні вимоги:

1. Бути точними.

2. Давати повне зображення елементів ситуації і рельєфу земної поверхні, гірничих виробок, форми та елементів залягання корисних копалин на момент їх складання та систематично поповнюватися по мірі проведення гірничих виробок.

3. Бути наочними і зручними для вимірювання.

4. Виготовлятися на високоякісних матеріалах і основі, що за­безпечує тривале їх існування, а також бути красиво та акуратно оформ­леними.

5. Складатися з дотриманням прийнятих умовних позначень.

Маркшейдерська графічна документація складається із таких основних видів креслень: плани, вертикальні проекції, розрізи та профілі.

6. Класифікація та призначення маркшейдерських креслень.

Види маркшейдерських креслень та їх зміст на діючих гірничих підприємствах залежать від типу родовища, геологічної будови та способу його розробки.

Маркшейдерська графічна документація складається із таких основних видів креслень Плани - проекції об'єктів земної поверхні і гірничих виробок, які складаються в ортогональній проекції на горизонтальну площину із зазначенням на них числових відміток (координат Z) окремих точок чи горизонталей зображеної поверхні.

Вертикальні проекції - креслення, які побудовані в ортогональ­ній проекції на вертикальну площину.

Розрізи представляють собою зображення деталей об'єктів, які розташовані в деякій січній площині.

Масштаби розрізів, як і планів, беруться однаковими в горизонтальному і вертикальному напрямках.

Профілі представляють собою креслення, які дають зображення на даній вертикальній січній площині тільки потрібних ліній контура об’єкта, що розглядається. Для більш наочного і різкого зображення положення зміни точок по висоті вертикальний масштаб профілю, як правило, беруть у 10 разів крупніше, ніж горизонтальний.

Маркшейдерську графічну документацію (креслення) за характером побудови підрозділяють на вихідну і похідну.

До вихідної належать плани земної поверхні і креслення гір­ничих виробок, які за точністю і повнотою об’єктів зйомки відповідають вимогам маркшейдерської інструкції.

До похідної документації належать копії і репродукції з ви­хідних креслень, які доповнені за необхідністю спеціальним змістом і призначені для розв'язування поточних завдань підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]