Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Тригонометричне нівелювання в шахті

46. Передача висотних позначок з поверхні на горизонт гірничих робіт через штольню, похилий та вертикальний шахтний ствол

Передача висотної відмітки в шахту при сполученні її з поверхнею через штольню або похилий шахтний ствол виконується шляхом прокладання по цих виробках нівелірного ходу. Якщо шах­та сполучена з поверхнею через вертикальний ствол, то переда­ча позначки в цьому випадку здійснюється за допомогою шахтної стрічки, мірного дроту або автоматичного довжиноміра ДА-2.

Висотні позначки в шахту передають від пунктів державної висотної геодезичної мережі або висотних мереж місцевого зна­чення, розташованих на поверхні, на репери або центри постій­них маркшейдерських знаків.

Передача висотної позначки шахтною стрічкою. При цьому способі використовують спеціальну шахтну стрічку довжиною від 100 до 1000 м, яка виготовлена з високоякісної сталі і намота­на на лебідку, встановлену на спеціальному помості і надійно закріплену.

Поблизу устя шахтного ствола закріпляють підхідний репер RП, а у приствольному дворі – репер RШ. На поверхні і в шахті встановлюють нівеліри, а на реперах – рейки. Стрічку опускають у ствол з легким вантажем. На гори­зонті його замінюють на робочий, маса якого дорівнює масі вантажу при компаруванні стрічки. При виконанні вимірів одночасно беруть відліки за допомогою нівелірів по стрічці NП і NШ та по нівелірних рейках аП і аШ . Крім цього, вимірюють темпе­ратуру на поверхні поблизу устя ствола tП і у приствольному дворі tШ.

Висотну відмітку шахтного репера визначають за формулою:

,

де – висотна відмітка репера на поверхні; – пере­вищення між реперами, розташованими на поверхні і в шахті, Обчислене перевищення вводять наступні поправки: за подовження стрічки від власної маси; за подовження стрічки від маси вантажу; за компарування; за температуру.

Передача висотної відмітки в шахту за допомогою шахтної стрічки: 1 – нівелірна рейка; 2 – вантаж; 3 – поміст; 4 – лебідка; 5 – візирний промінь нівеліра; 6 – нівелір; 7 – шахтна стрічка

Передачу відмітки виконують двічі, змінюючи при цьому по­ложення стрічки в стволі і висоту інструментів. Різниця між двома значеннями висотної відмітки репера не повинна перевищу­вати величини , мм, де відліки NП та NШ беруть у метрах.

Передача висотної відмітки в шахту довжиноміром ДА-2.

Довжиномір встановлюють на поверхні і надійно закріпляють його лелебідку. Пропустивши дріт через блочок, до його кінця під­вішують вантаж-рейку, вище якої на 1-2 м закріпляють контроль­ну рейку.

На поверхні і в шахті поблизу ствола встановлюють нівелі­ри таким чином, щоб в їх поле зору могли потрапити дріт довжиноміра та нівелірні рейки, встановлені на реперах RП і RШ. Розмотуючи дріт з барабана лебідки, опускають вантаж-рейку до рівня візирного променя нівеліра, встановленого на поверхні. Зафіксувавши барабан довжиноміра, беруть такі відліки:

NП – за лічильником та позначками мірного диска; nn – за вантаж-рейкою на поверхні на рівні візирного променя нівеліра;

aП – за нівелірною рейкою, встановленою на репері RП..

Після цього продовжують опускати вантаж-рейку, поки в по­лі зору нівеліра, встановленого на поверхні, не з'явиться кон­трольна рейка. Зафіксувавши положення вантаж-рейки, беруть аналогічні відліки. Дріт з обома рейками знову опускають у шахту до тих пір, поки вантаж рейка не досягне рівня нівеліра, встановленого у приствольному дво­рі шахти. Зафіксувавши лебідку, знову беруть відліки: NШ –за лічильником і позначками мірного диска; nШ – за вантаж-рейкою; аШ – за нівелірною рейкою, встановленою на репері RШ. Аналогічні відліки повторюють, опустивши контрольну рейку до рівня нівеліра.

Змінивши висоти приладів і положення мірного дроту в ство­лі, виконують аналогічні виміри при підйомі вантажів.

На початку та в кінці вимірів визначають температуру по­вітря у стволі, на поверхні і в шахті, а також температуру мір­ного диска.

В обчисленні перевищення вводять такі поправки:

– на діаметр дроту;

– на температуру дроту;

– на температуру мірного диска;

– на компарування мірного диска.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]