Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
2.86 Mб
Скачать

51. Маркшейдерське забезпечення рекультивації порушених земель

При розробці родовищ корисних копалин відкритим способом виникає необхідність у виконанні робіт по відновленню порушених земель. При виконанні цих робіт маркшейдерська служба виконує наступні роботи: створює опорну маркшейдерську мережу для виконання цих робіт; виконує топографічну зйомку поверхні відвалів; контролює правильність зняття чорнозему з території майбутніх розробок та відвалів; визначає об’єми робіт; спостерігає за ущільненням відвалу; спостерігає за стійкістю бортів відвалів та погашений кар’єрів з метою забезпечення безпечних умов на прилеглих територіях; контролює планування відроблених просторів та відвалів; приймає участь в покритті підготовлений територій шаром чорнозему тощо.

52. Охорона споруд і навколишнього середовища від шкідливого впливу гірничих розробок покладів корисних копалин відкритим і підземним способами

Питання охорони споруд, будівель і навколишнього середовища від шкідливого впливу підземних гірничих робіт має дуже важливе значення. Найкращі результати дає спосіб визначення безпечних умов підробки будівель і споруд та вибір заходів охорони по зрівнянню розрахункових деформацій земної поверхні з допустимими і граничними для них деформаціями.

Допустимою деформацією земної поверхні вважають деформації будівель і споруд, що призводять до порушень, піддаються ремонту. Під граничними деформаціями земної поверхні розуміють такі деформації, перевищення яких призведе до аварійного стану споруди з загрозою життя для людей.

В якості заходів охорони об’єктів використовують наступні.

1. Гірничі заходи, які полягають в

а) охороні споруд за допомогою закладки виробленого простору;

б) охороні шляхом використання різноманітних режимів виймання корисних копалин.

2. Конструктивні заходи, що знижують напругу та деформації, які виникають в будівлях та підсилення несучої здатності конструкцій. Серед них основними є:

а) осадочні шви;

б) податливі фундаменти;

в) фундаментні плити.

3. Тимчасова зміна характеру експлуатації споруди.

4. Охорона споруди запобіжними ціликами.

При відкритому способі розробки корисних копалин основні заходи попередження шкідливого впливу гірничих робіт на споруди та будівлі полягають в виборі способів попередження оповзнів (виположування кута відкосу, зняття навантаження з призми активного тиску, відвантаження очата оповзня, штучне укріплення масиву гірських порід тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]