Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции Патопсихология.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Чому поняття свідомості в психіатрії не збігається з його філософським і психологічним утриманням?

  2. Які критерії характеризують потьмарену свідомість?

  3. При яких захворюваннях частіше усього зустрічається синдром приголомшеної свідомості?

  4. Чим деліріозне потьмарення свідомості відрізняється від приголомшеного?

  5. Охарактеризуйте онейроїдний стан свідомості.

  6. Чим делірій відрізняється від онейроїда?

  7. Охарактеризуйте сутінковий стан свідомості.

  8. Коли може виникнути псевдодеменція?

  9. Чим характеризується деперсоналізація?

Література до теми

  1. Белозерцева В. И. Значение школы В. М. Бехтерева в становлении патопсихологии // “Невропатология и психиатрия им. С. С. Корсакова”. – 1973. - № 12.

  2. Зейгарник Б. В. Патопсихология. – М.: Апрель Пресс, изд-во ЭКСМО-Пресс, 2000. – 576 с.

  3. Леонтьев А. Н. Деятельность, сознание, личность. – М.: Политиздат, 1975. – 304 с.

  4. Меграбян А. А. Личность и сознание. – М.: Медицина, 1978. – 175 с.

  5. Рубинштейн С. Я. Принципы и пути развития психологии. – М., 1959.

  6. Снежневский А. В. Общая психопатология: Курс лекций. Валдай: Б. и., 1970. – 190 с.

  7. Сидоров П. И. Введение в клиническую психологию. – М.: Академический Проект, Екатеринбург: Деловая книга, 2000. – 416 с.

  8. Ясперс К. Общая психопатология. – М.: Практика, 1997. – 1056 с.

Тема 3 Порушення свідомості

Ціль заняття: роздивитися поняття свідомості у філософії, п сихіатрії і психології. Розкрити психологічну характеристику окремих видів порушеної свідомості: приголомшеного, деліріозного, онейроїдного (сновидного), сутінкового і його різновид - псевдодеменцію. Роздивитися форму порушення самосприйняття - деперсонзалізацію.

План

  1. Поняття свідомості у філософії, психіатрії і психології.

  2. Психологічна характеристика окремих видів порушеної свідомості: приголомшеного, деліріозного, онейроїдного, сутінкового.

  3. Порушення самосприйняття. Деперсоналізація.

 

Свідомість може розглядатися в різних аспектах. У філософії воно має широке значення, використовуючись у плані протиставлення ідеального матеріальному, із погляду походження, із погляду відбитка.

У більш вузькому значенні свідомість - це людський відбиток буття, відбиток у соціально вироблених формах ідеального.

Поняття свідомості в психіатрії не збігається з його філософським і психологічним утриманням. Воно є скоріше “робочим”. Головний сучасний психіатр Снежневський А. В. говорить, що “якщо підходити до свідомості у філософському змісті, то ми природно повинні сказати, що при всякому психічному захворюванні вища форма відбитка світу в нашому мозку порушується”. Тому клініцисти користуються умовним терміном порушення свідомості, маючи у виді особливі форми його розлади.

Одним із найбільше поширених синдромів порушення свідомості є синдром оглушення, що характеризується різким підвищенням порога для всіх зовнішніх подразників, утрудненням утворення асоціацій.

Деліріозне потьмарення свідомості різко відрізняється від приголомшеного. Орієнтування в оточуючому при ньому теж порушена, проте вона полягає не в ослабленні, а в напливах яскравих уявлень, що безупинно виникають шматках спогадів. Виникає не просто дезорієнтировка, а помилкове орієнтування в часу і просторі.

Онейроїдний стан свідомості характеризується вигадливою сумішшю відбитка реального світу й спливаючих у свідомості яскравих почуттєвих уявлень фантастичного характеру. Хворі чинять міжпланетні подорожі, надаються серед “жителів Марса” і ін.

Якщо при делірії відбувається відтворення деяких елементів, окремих фрагментів реальних подій, то при онейроїді хворі нічого не пам'ятають із того, що відбувалося в реальній ситуації, вони згадують іноді лише утримання своїх мрій.

Синдром сутінкового стана свідомості характеризується раптовим настанням, нетривалістю і настільки ж раптовим припиненням, унаслідок чого його називають транзиторним, тобто минущим.

Приступ сутінкового стана свідомості кінчається критичним, нерідко з наступним глибоким соном. Характерною рисою сутінкового стана свідомості є наступна амнезія.

Різновидом сутінкового стана свідомості є псевдодеменція. Вона може виникнути при важких деструктивних змінах у центральній нервовій системі і при реактивних станах і характеризується гостро наступаючими розладами судження, інтелектуально-мнестичними розладами.

Поряд із різноманітними формами порушення свідомості як відбитка навколишньої дійсності в клініці зустрічається своєрідна форма порушення самопізнання - деперсоналізація.

Деперсоналізація характеризується почуттям відчуженості власних думок, афектів, дій, свого “Я”, що сприймаються як би з боку. Частим проявом деперсоналізації є порушення “схеми тіла” - порушення відбитка в нашій свідомості основних якостей і засобів функціонування власного тіла, його окремих частин і органів.