Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПСИХОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
214.53 Кб
Скачать
    1. Змістовні спрямованості особистості. Психологія праці

  1. профконсультативний тренінг у системі профорієнтації;

  2. соціальна психологія організацій;

  3. психологія менеджменту;

*4)соціальна психологія менеджменту;

* 5) психологія міжособистісного спілкування в управлінні;

6) психологія менеджменту в освіті.

Основні поняття і вміння:

  • концепція вікової профорієнтації, система профорієнтації як формування і сформованість якостей професіонала (опосередкована орієнтація профготовність, безпосередня профорієнтація — професійне самовиз начення, спеціалізація професійна пригодність і майстерність), профконсультативний тренінг (самопізнання, пізнання професії, професійного вибору), профорієнтація на педагогічну професію, характеристика-рекомендація абітурієнта, методика співбесіди з абітурієнтом, соціально-психологічний простір, інформаційний і діловий обмін в організації, мотивація поведінки і спонукання організаційних досягнень, психологія менеджменту, професійне самовизначення молоді, профнавчання і планування кар'єри молоді, оцінка і підбір управлінського персоналу, стратегія і тактика менеджменту, управлінський потенціал керівника (визначення, обмеження, сильні й слабкі сторони керівника, інтелект і креативність,, агресивність керівника, схильність до конфліктної поведінки, експресія як показник характеру і станів керівника, графологічна експертиза керівника, рівень суб'єктивного контролю, спрямованість особистості, психогеометрична діагностика особистості керівника, обізнаність у феноменах колективної взаємодії, психологічне консультування в управлінській діяльності, профіль менеджера, психологічний вплив в управлінському спілкуванні (особистісна сприйнятливість до психологічного впливу, ситуативна сприйнятливість), методи психологічного впливу (переконання, навіювання, види навіювання, психологічні аспекти механізму навіювання), соціально-психологічні основи підготовки та підвищення кваліфікації менеджерів освіти (мета і завдання, психологічний зміст, форми та методи навчання, психологічна ефективність підготовки та підвищення кваліфікації) профілактика і подолання конфліктів у закладах освіти;

  • вміти здійснювати профконсультативний тренінг з оптантом (людиною, яка обирає професію) та абітурієнтом (людиною, яка обирає професійну освіту); давати соціально-психологічний аналіз організацій; відбирати, консультувати, навчати менеджерів; застосовувати правила і прийоми міжособистісного спілкування в управлінні; аналізувати стан менеджерської підготовки в освіті та застосовувати методику її підсилення.

Література:

Колінько, с. 8-86; Пазюченко, с. 99-102; Моргун, 1998, с. 64-85; 1995, с. 105-122; 1997, с. 4-16; Казмиренко, с. 77-102; Щокін, с. 5-70; *Головченко, Шпалинський, с. 75-230; *Потеряхин, с. 266-373; Коломінський, с. 85-259; Карамушка, с. 4-53.

3.7. Психологія спілкування

    1. психологія суспільних відносин;

    2. психологія спілкування;

    3. психологія міжкультурної взаємодії;

*4) психологія масової політичної свідомості та поведінки;

5) психологія політичної ментальності;

*6) психологія конфлікту;

7) розв'язання конфліктів у педагогічній взаємодії;

8) психологія виборчої боротьби.

Основні поняття і вміння:

  • види груп. Якості груп, розвиток групи, колектив, соціально-психологічні явища в малих групах, прикладні проблеми психології групи, техніка спілкування, особливості психологічного спілкування, типи спілкування в різних культурах, психологічна адаптація до нової культури, етноцентризм як перешкода взаємодії, транскультурні проблеми на виробництві, "культурний асимілятор", політична свідомість і поведінка, стан і зміст політичної свідомості в Україні, соціально-психологічна напруженість у громадсько-політичному житті, соціально-політичні аспекти функціонування партійної системи, народ як маса, народ як етнос, влада у відображенні масової свідомості. Історія політичної психології, її предмет ізавдання на сучному етапі політичного розвитку, ментальність як предмет семисоциологічного аналізу, аспекти ментальності (культурологічний, психосеміотичний, етнополітичний), природа та діагностика конфліктів, внутрішньоособистісні конфлікти, міжособистісні конфлікти, вирішення конфліктів, прогнозування та запобігання конфліктів, інтеракційні методики в педагогічному процесі, аналітика конфлікту, динаміка конфлікту, техніка управління конфліктом,організація і проведення рекламної кампанії кандидата на виборах (зв'язки з громадскістю, прес-служба, політична комунікація, телевізійна режисура, друкована реклама);

  • вміти аналізувати соціально-психологічні явища в групі та суспільстві; реалізувати комунікацію, профілактувати і долати конфлікти; враховувати масову політичну свідомість і корегувати її; толерантно взаємодіяти з представниками інших культур; розв'язувати педагогічні конфлікти; організовувати виборчу кампанію та її соціально-психологічне забезпечення.

Література:

Семиченко, 1999, с. 20-23; 1997, с. 29-39; Устименко, с. 21-31; *Васютинський (ред.), с. 6-41; Каліна, Чорний, Шоркін, с. 8-21; Слюсаревський, с. 212-215; *Пірен, с. 138-163; Моргун, Пазюченко, с. 443-448; Ложкін, Коць, Петровська, Зубкова, с. 86-139; Бебик, 1993, с. 43-66; 2001, с. 17- 137.