Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПСИХОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
214.53 Кб
Скачать

3.3. Проблеми норми і відхилень у розвитку особистості та суспільства

  1. соціальне божевілля;

  2. профілактика недисциплінованої поведінки учнів;

  3. психологічні проблеми "важких підлітків";

  4. корекція дезадаптивної поведінки підлітків з акцентуаціями характеру;

  5. психологічна залежність від алкоголю і наркотичних речовин та її профілактика і корекція;

  6. сучасні проблеми дитячої патопсихології;

*7) основи терапевтичного самоаналізу.

Основні поняття і вміння:

соціальне божевілля, норма і патологія у соціальному світі, фактори тривожності (статеві, вікові, освітні, ринкові, екстремальних життєвих ситуацій, пов'язані зі здоров'ям та його самооцінкою), життєва задоволеність та її залежність від різних факторів (вік, тривожність, життєва перспектива, доходи, здоров'я, рівень життя), радіофобія, аномія та її прояви (соціальна незалежність, деморалізованість, цинізм, екстермізм, традиціоналізм і авторитаризм), ізоляціонізм, національна толерантність- нетолерантність, соціопатична культура спілкування, вивчена соціальна безпорадність, екстернальність, типи амбівалентності (конформна нігілістична, мозаїчна), соціопатичні стереотипи (боротьби як творення, безуспішності, рівності в споживанні, деактуалізації цінностей), важковиховуваний підліток, психологічні особливості відхилень важкого підлітка (спрямованості особистості, відповідальності, дисциплінованості, виконавських якостей, довірливої взаємодії з педагогами, самокритичності), психологічні причини закріплення відхилень та шляхи їх подолання (фізичний стан, стосунки з учителем, ставлення до навчального процесу, стосунки з однокласниками, емоційне самопочуття, особисті інтереси, сімейні обставини), кримінальні типи, контактна взаємодія для підвищення довіри та її стадії (накопичення згод, пошук співпадаючих інтересів, взаємне прийняття для обговорення особистісних якостей і принципів, вияв загрозливих для взаємодії якостей, індивідуальний вплив та взаємна адаптація партнерів, узгоджена взаємодія), образи сп'яніння та їх поведінкові прояви у наркозалежних осіб (феномени маски, тотемічного мислення, збоченого розуміння), внутрішня картина наркотичного захворювання, психологічні аспекти профілактики алкоголізму і наркоманії підлітків (відповідність віку, дозоване залякування, помірна демонстрація згубного впливу на здоров'я, не зловживання медичного термінологією, апеляція до ідеалів та цінностей, залучення видів виховання окрім усної пропаганди), дитяча патопсихологія, оптимізація навчально-виховного процесу дітей з порушеннями розвитку, спеціальні форми навчання і виховання дітей з відхиленнями у розвитку та поведінці, участь практичного психолога в роботі психолого-медико-педагогічної консультації (вивчення матеріалів історії життя дитини, проведення експериментально-психологічного обстеження, спостереження за поведінкою дитини), теорія і техніки терапевтичного психоаналізу (структурування відносин, завершення терапії, перенос, опір і захисти).

- вміти аналізувати і локалізувати джерела соціального божевілля та їх вплив на особистість, відбирати і застосовувати засоби діагностики і корекції проблем важких підлітків, своєчасно виявляти і вживати профілактичних заходів щодо психологічної залежності від алкоголю, наркотиків, орієнтуватись у сучасних проблемах дитячої патопсихології та засобах їх психолого-педагогічного розв'язання, володіти основами терапевтичного психоаналізу.

Література:

Головаха, Панина, с. 22-46; Гребенюк, с. 86-90, 138-144; Калина, с. 34-76;Максимова, с. 18-131; *Максимова та ін., с. 23-29, 375-387; Проколієнко,Татенко (ред.), с. 238-251; Татенко (ред.), с. 150-162; *Худік, с. 78-86; Подмазін,Сибіль, с. 58-71; Моргун, Седьіх, с. 82-92.