Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KIL_KISNIJ_ANALIZ_2011 (6).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
948.74 Кб
Скачать

Самостійна позааудиторна робота

1.Які можуть бути помилки в методі перманганатометричного титрування? Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

2.Основи оксидаційно-відновного титрування, титранти, які використовуються. Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

3.Як розрахувати моль-еквівалент речовин, які визначаються методом оксидаційно-відновного титрування?

4.Які існують способи вираження концентрації розчинів?

5.Криві оксидаційно-відновного титрування. Розрахунок точок і принцип побудови кривих титрування.

6.В чому суть методу перманганатометрії? Вибір основного рівняння і можливості методу. Розрахунок молярної маси еквіваленту в оксидаційно-відновних реакціях.

7.Чому для приготування титрованого розчину калію перманганату беруть більшу кількість речовини, ніж потрібно за розрахунками? Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

8.Чому дорівнює оксидаційно-відновний потенціал калію перманганату в кислому і лужному середовищі?

9.Молярна концентрація еквіваленту калію перманганату в кислому середовищі дорівнює 0,02200 моль/дм3. Чому рівний титр цього розчину по: а) H2C2O4; б) Fe; в) H2O2.

10.Який об’єм 0,1 моль/дм3 розчину калію перманганату необхідно взяти для приготування 100 см3 розчину з молярною концентрацією еквівалента 0,05 моль/дм3.

11.Розрахувати відсотковий вміст заліза, якщо на титрування0,1117 г препарату феруму (II) витратили 15,00 см3 0,05 М розчину калію перманганату.

12.Наважка вапняку масою 0,1000 г була розчинена в хлоридній кислоті, потім кальцій був осаджений у вигляді кальцію оксалату. Промитий осад кальцію оксалату розчинили у розведеній сульфатній кислоті, відтитрували 20,00 см3 0,05М розчину калію перманганату. Визначити процентний вміст кальцію в зразку вапняку.

Контрольні питання

1.Переваги натрію оксалату перед оксалатною кислотою та амонію оксалатом для приготування титрованого розчину. Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

2.Чому титрування натрію оксалату розчином калію перманганату необхідно проводити при нагріванні, а перші порції титрованого розчину вносять по одній краплі при збовтуванні?

3.Яку кислоту використовують для підкислення при перманганатометричному титруванні?

4.Робочі розчини в перманганатометрії, особливості їх приготування.

5.Як залежить величина оксидаційно-відновного потенціалу від концентрації оксидника і відновника?

6.Оксидаційні властивості перманганат-йонів в залежності від рН середовища. Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

7.Умови проведення перманганатометричних визначень. Встановлення кінцевої точки титрування.

8.Які вимоги до реакцій, що можуть використовуватися в оксидаційно-відновному титруванні? Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

9.Використання перманганатометрії в аналізі лікарських речовин.

10.Визначте наважку натрію оксалату для приготування 100 см3 стандартного розчину з молярною концентрацією еквівалента 0,05 моль/дм3, який використовується для стандартизації розчину калію перманганату. Визначте титр розчину натрій оксалату і титр цього ж розчину по калію перманганату.

11.Яка масова частка заліза в препараті, якщо після розчинення його наважки масою 0,1400 г в сульфатній кислоті без доступу повітря на титрування отриманого розчину витрачено 5,95 см3 розчину калію перманганату з молярною концентрацією еквівалента 0,1000 моль/дм3?

12.Для перманганатометричного визначення магнію пероксиду MgO2 приготували 10 см3 розчину, в якому була розчинена наважка аналізованого зразка масою 0,2045 г. На титрування виготовленого розчину витратили 19,75 см3 стандартного розчину калію перманганату з титром по магнію пероксиду 0,002816 г/см3. Розрахувати масу і масову частку магнію пероксиду в досліджуваному препараті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]