Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gipoxiya

.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
53.76 Кб
Скачать

Тема : Гіпоксія

1. При гіпоксії спостерігається зміщення кривої дисоціації оксигемоглобіну. Що відображає дана крива ?

А. * Залежність між напругою кисню в артеріальній крові і насиченням гемоглобіну О2

2. Хворий перебуває у лікарні з приводу хронічної недостатності серця. Об'єктивно: шкіра і сли­зові ціанотичні, тахікардія, тахіпноє. Який вид гіпоксії у хворо­го?

A. *Циркуляторна

3. Хворий звернувся до стоматолога з приводу довготривалих кровотеч з ясен, хитання зубів. Діагностовано пародонтоз. Який вид гіпоксії розвинувся у хворого?

A. *Гемічна

4. Утворення в крові карбоксигемоглобіну відбувається під впливом:

A. *Чадного газу

5. Після масивної крововтрати у потерпілого в автокатастрофі виник гіповолемічний шок з ознаками глибокої гіпоксії. Най­тяжчих розладів діяльності в цих умовах можна очікувати з боку

A. *Серця

6. У людини спостерігається гіпоксія. В яких органелах клітини і в яких розмірах наявна «критична» напруга кисню ?

А. *Мітохондрії <0,1-1мм.рт.ст. (ст. 173, Атаман)

7. У хворого внаслідок отруєння ціанідами має місце блокада ферменту цитохромоксидази. Який вид гіпоксії розвивається при цьому?

A. *Тканинна

8. При дослідженні картини крові у групи альпіністів, які брали участь у сходженні на гірську вершину, відмічається еритроцитоз і збільшення кількості гемоглобіну. Яка гіпоксія призвела до стимуляції еритропоезу в кістковому мозку?

A. *Гіпоксична

9. Газовий ацидоз та зменшення парціального тиску кисню в артеріальній крові характерно для гіпоксії:

A. *Дихальнoї

10. Потерпілого доставили в лікарню з гаража, де він перебував у непритомному стані при працюючому моторі автомобіля. Попередній діагноз – отруєння чадним газом. Розвиток гіпоксії у потерпілого пов'язаний з нагромадженням у крові:

A. *Карбоксигемоглобіну

11. У хворого внаслідок отруєння ці­анідами виникла блокада дихальних ферментів (цитохромів). Який вид гіпоксії спостерігається?

А. *Тканинна

12. Що спричиняє зміщення кривої дисоціації оксигемоглобіну вліво ?

А. *Алкалоз (ст.168, Атаман)

13. Хворому 47 років, поступив в клініку в стані больового шоку який розвився унаслідок травми руки. Об'єктивно: стан важкий, свідомість спутана, шкірні покриви вологі, бліді з акроцианозом. Відмічається тахіпноє, тахікардія, зниження АТ. Який вид гіпоксії переважає у хворого?

A*Циркуляторна

14. У людини з гіпоксією спостерігається зменшення кисневої ємності крові. Для якого виду гіпоксії характерна така зміна газового стану крові ?

А. *Кров’яна (ст.171, Атаман)

15. Хворий поступив у лікарню з приводу запалення легень. Який тип гіпоксії у хворого?

A.*Дихальна

16. При проведенні досліду дорослого щура і новонароджене щуреня піддали барокамері дії розрідженого повітря, внаслідок чого щур загинув. Чим зумовлена така стійкість щуреняти ?

А. *Нищий рівень розвитку ЦНС (ст.362, Зайко), запас фетального гемоглобіну

17. У одного з альпиністів, що здійснював підйом в гори, з’явилися ознаки гірської хвороби. Який з компенсаторних механізмів може обумовити погіршення його стану?

A*Гіпервентиляція легень

18.У хворого під час нападу брон­хіальної астми спостерігалися експіраторна задишка, ціаноз. Яка гіпоксія розвивається в да­ному стані?

A.*3мішана

19. У людини з гіпоксією спостерігається зменшення рO2 і рСО2 артеріальної крові. Для якого виду гіпоксії характерна така зміна газового стану крові ?

А. *Гіпоксична (ст. 170, Атаман)

20. Після курсу лікування сульфаніламідами у хворого з'явились симптоми гіпоксії. Що лежить в основі розвитку цього виду гіпоксій

А. *Утворення метгемоглобіну

21. Внаслідок сходження групи альпіністів на вершину гори Ельбрус (вище 5000 м) у них розвинувся патологічний процес, який характеризувався енергетичним дефіцитом в організмі. Як він називається?

A. *Гіпоксія

22. Чоловік 40 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, кашель з виділенням мокротиння, задишку. Після клінічного огляду й обстеження поставлений діагноз: вогнищева пневмонія. Який тип гіпоксії має місце в хворого?

A. *Дихальна (респіраторна)

23. При введенні жабі підшкірно 1 мл 1% розчину ціаніду калію розвинулась гіпоксія. Який вид гіпоксії спостерігається?

A. *Гістотексична (тканинна)

24. Туристи піднімалися в гори. На рівні 2200м одноиу із них стало погано: у нього спостерігались усі прояви гірської хвороби. Що є основним у патогенезі цієї хвороби

А. *Зменшення парціального тиску кисню у вдихуваному повітрі (ст. 169, Атаман)

25. В результаті розриву селезінки у хворої виникла масивна внутрі­шня кровотеча з ознаками тяж­кої гіпоксії. Яка з перелічених структур найбільш чутлива до гіпоксії?

A. *Кора мозку

26 У пацієнта з гострим інфарктом міокарда з'явилися ознаки гіпо­ксії - тахікардія, задишка, ціаноз шкіри і видимих слизових. До якого з перерахованих нижче видів належить гіпоксія у даного хворого?

A. *Циркуляторна

27. У результаті несправності газової колонки жінка отруїлася чадним газом. У скільки раз спорідненість гемоглобіну з СО вища, ніж з О2 ?

А. *300 (ст. 353, Зайко)

28. При підготовці до олімпіади спортсмен дуже багато часу і сил приділяв фізичній підготовці. Через деякий час у нього спостерігалися симптоми гіпоксії. Який це вид гіпоксії ?

А. *Гіпоксія навантаження (ст. 354, Зайко)

29. Хворий поступив у клініку з отруєнням чадним газом. Об'єктивно ознаки важкої гіпо­ксії: виражена задишка, ціаноз, тахікардія. Які зміни гемоглобі­ну мають місце при отруєнні чадним газом?

A. *Утворення карбоксигемоглобіну

30. Хворий поступив у клініку в результаті обвалу у шахті. Зага­льний стан тяжкий. На першому плані ознаки гіпоксії: мерехтін­ня перед очима, задишка, тахі­кардія, ціанотичний відтінок шкіри і слизових. Який вид гі­поксії у хворого?

A. *Гіпоксична

31. У хворої залізодефіцитна анемія. Який тип гіпоксії у хворої?

A. *Гемічна

32. У хворого перенесений грип ускладнився запаленням серце­вого м'язу - міокардитом. Об'єктивно: задишка, тахікардія, ціаноз - свідчать про розвиток гіпоксії. Визначте тип гіпоксії:

A. *Циркуляторна

33. Внаслідок отруєння барбітуратами у чоловіка спостерігалася гіпоксія. Порушення якої системи організму є першими ознаками гіпоксії ?

А. ЦНС (ст. 160, Зайко)

34. Чоловік 40 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підви­щення температури тіла, кашель з виді­ленням мокротиння, задишку. Після клі­нічного огляду та обстеження поставле­но діагноз: вогнищева пневмонія. Який тип гіпоксії має місце в хворого?

A. *Дихальна (респіраторна)

35. При підніманні в гори у студента погіршилось самопочуття. Спостерігалися всі симпоми гірської хвороби. Яка це гіпоксія за темпами розвитку і тривалістю ?

А. *Підгостра і хронічна (ст. 169, Атаман)

36. Що покладено в основу класифікації кисневого голодування ?

А. *Причини і механізми його розвитку (ст. 352, Зайко)

37. Який орган вважають «критичним органом» при гострій гіпоксії ?

А. *Головний мозок (ст. 174, Атаман)

38. У результаті отруєння ціанідами у людини спостерігаються всі симптоми гіпоксії. Який вид гіпоксії при цьому спостерігається ?

А. *Тканинна (ст. 354, Зайко)

39. У результаті отруєння нітратами у людини спостерігаються всі ознаки гемічної гіпоксії. Який гемоглобін при цьому утворюється ?

А. *Метгемоглобін (ст.353, Зайко)

39.Причиною якої із гіпоксій є зниження парціального тиску О2 у вдихуваному повітрі?

A.*Гіпоксичної

40.У хворого внаслідок отруєння ціаніда­ми має місце блокада тканинних фермен­тів (цитохромів). Який вид гіпоксії спо­стерігається?

A *Тканинна

41. У людини з гіпоксією спостерігається збільшення артеріовенозної різниці за киснем . Для якого виду гіпоксії характерна така зміна газового стану крові ?

А. *Серцево-судинна ст. 170, Атаман)

42. У людини з гіпоксією спостерігається зменшення рO2 і збільшення рСО2 артеріальної крові. Для якого виду гіпоксії характерна така зміна газового стану крові ?

А. *Дихальна (ст.170, Атаман)

43. При проведенні досліду дорослого щура і новонароджене щуреня піддали барокамері дії розрідженого повітря, внаслідок чого щур загинув. Чим зумолена така стійкість щуреняти ?

А. *Нищий рівень розвитку ЦНС (ст.362, Зайко)

44. У одного з альпиністів, що здійснював підйом в гори, з’явилися ознаки гірської хвороби. Який з компенсаторних механізмів може обумовити погіршення його стану?

A*Гіпервентиляція легень

45.У хворого під час нападу брон­хіальної астми спостерігалися експіраторна задишка, ціаноз. Яка гіпоксія розвивається в да­ному стані?

A.*3мішана

46. При підготовці до олімпіади спортсмендуже багато часу і сил приділяв фізичній підготовці. Через деякий час у нього спостерігалися симптоми гіпоксії. Який це вид гіпоксії ?

А. *Гіпоксія навантаження (ст. 354, Зайко)

47. Хворий поступив у клініку з отруєнням чадним газом. Об'єктивно ознаки важкої гіпо­ксії: виражена задишка, ціаноз, тахікардія. Які зміни гемоглобі­ну мають місце при отруєнні чадним газом?

A. *Утворення карбоксигемоглобіну

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]