Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_econom.a.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
543.74 Кб
Скачать

76. Основні категорії економічного аналізу.

Основними категоріями економ. аналізу є: ресурси, фактори, причини, резерви виробництва.

Обов'язковою умовою будь-якого матеріального виробництва є забезпеченість його відповідними ресурсами. Ощадливе їх ви­користання — повсякденна турбота й обов'язок кожного підпри­ємства. Існує чимало видів ресурсів. Серед них — природні, виробни- | чі, інтелектуальні, фінансові, валютні тощо. Для виробництва придатна така класифікація ресурсів: трудові ресурси, основні за- і соби і предмети праці. Важливими виробничими ресурсами є простір (земельна площа) і час. Ресурси можуть бути вихідні, природні та похідні, штучні. До останніх належать товарні, ін- \ формаційні, фінансові, наукові та ін.

Фактори господарської діяльності – це рушійнй сили процесів і явищ господарської діяльності, які класифікуються:

За ознаками – фактори ресурсів і фактори використання ресурсів.

За характером участі в процесі виробництва – трудові, засобів праці, предметів праці.

За змістом – соціально-економічні, техніко-виробничі, фізіологічні, біологічні, інші.

За характером впливу на результати господарської діяльності – основні – другорядні, постійні – змінні, внутрішні – зовнішні, об”єктивні – суб”єжктивні, екстенсивні – інтенсивні, загальні – специфічні.

Резерви виробництва – це невикористані можливості господарської діяльності, які структуризуються:

За видами ресурсів – резерви засобів праці, предметів праці, трудові.

За мотивацією – планові, непланові.

За часом – поточні, перспективні.

За місцем – зовнішні, внутрішні.

77. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції

Обсяг виробництва і реалізації промислової продукції може виражатися в натуральних, умовно-натуральних, трудових і вартісних вимірювачах. Показники обсягу, що узагальнюють обсяг виробництва продукції одержують за допомогою вартісної оцінки. Основними показниками обсягу виробництва служать товарна і валова продукція. Валова продукція - це вартість усієї зробленої продукції і виконаних робіт, включаючи незавершене в-во. Виражається в порівняних і чинних цінах.

Товарна продукція відрізняється від валової тим, що до неї не включають залишки незавершеного виробництва і внутрішньогосподарський обіг, валова продукція може збігаися з товарною, якщо немає внутрішньогосподарського обігу і незавершеного виробництва. Від того, як продається продукція, який попит на її на ринку, залежить обсяг її виробництва.

Важливе значення для оцінки виконання виробничої програми мають натуральні показники обсягів в-ва і реалізації продукції (штуки, метри, тонни і т.д.). Їх використовують при аналізі обсягів виробництва і реалізації продукції по окремих видах і групам однорідної продукції.

Умовно-натуральні показники, як і вартісні, застосовуються для узагальненої характеристики обсягів виробництва продукції, наприклад, на консервних заводах використовується такий показник, як тисяча умовних банок, на ремонтних підприємствах - кількість умовних ремонтів, у взуттєвій промисловості - умовні пари взуття, обчислені на основі коефіцієнтів їхньої трудомісткості і т.д. Нормативні трудовитраты використовуються також для узагальненої оцінки обсягів випуску продукції в тих випадках, коли в умовах багатоменклатурного виробництва не можливе використання натуральних або умовно-натуральних показників.

Аналіз починається з вивчення динаміки випуску і реалізації продукції, розрахунку базисних і ланцюгових темпів росту і приросту.

Середньорічний темп росту (приросту) випуску і реалізації продукції можна розрахувати за середньогеометричній або середньоарифметичній зваженій.

Для більшої наочності динаміку виробництва і реалізації продукції можна зобразити графічно. Оцінка виконання плану по виробництву і реалізації продукції за звітний період (місяць, квартал, рік) провадиться за обсягом в-ва та реалізації продукції (план, факт, відхил, % до плану) Оперативний аналіз в-ва і відвантаження пр-ції здійснюється на основі розрахунку, в якому відображені планові та фактичні відомості про випуск та відвантаження пр-ції за обсягом, асортиментом, якістю, а також відхилення від плану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]