Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_econom.a.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
543.74 Кб
Скачать

40. Аналіз оборотних активів підприємства.

На оборотні кошти і в цілому на весь фінансовий стан підприємства впливають виробничі відносини між підприємствами акціонерної форми власності і власними підприємствами.

Ефективність використання оборотних активів вимірюється швидкістю їх обороту. Чим швидше оборотні активи проходять усі стадії кругообороту (постачання, виробництво, реалізація), тим більше можна одержати продукції на кожну функціонуючу гривню, тим більшим може бути обсяг виробництва за рахунок ефективнішого використання оборотних засобів.

Показники оборотних активів можуть розраховуватися за таблициєю: 1) Виручка від реалізації, 2) Середній залишок оборотних активів, 3) Тривалість обороту (дні), 3) Одноденний оборот. Беруться дані за минулий та звітний рік і знаходиться відхилення (+, -).

За даними ф1, ф2 «Баланс», «Звіт про фінансові результати і їх використання» визначаються і аналізуються такі показники оборотності обігових коштів:

2. Коефіцієнт оборотності (Ко) — це число оборотів, що їх роблять обігові кошти за період, який аналізується. Цей коефіцієнт характеризує розмір обсягу виручки від реалізації в розрахунку на одну гривню обігових коштів.

Він визначається за формулою: К = Р / СО, де: Ко — коефіцієнт оборотності; Р — виручка від реалізації; СО — середній залишок обігових коштів за період, що аналізується.

3. Тривалість одного обороту в днях (По) визначається за формулою: По=Д / Од, де: По — тривалість одного обороту в днях;

Д — число днів періоду, що аналізується (90,360); Од — оборотність обігових коштів.

4. Коефіцієнт завантаження коштів в обороті (Кз). Він показує суму обігових коштів, що авансуються на 1 грн. виручки від реалізації і визначається за формулою: Кз = СО / Р  100, де: Кз — коефіцієнт завантаження коштів в обороті;

СО — середній залишок обігових коштів, грн.; Р — виручка від реалізації продукції, грн.; 100 — переведення грн. в коп.

Методика аналізу оборотності обігових коштів полягає в порівнянні показників оборотності обігових коштів підприємства за поточний рік з аналогічними показниками за минулий рік. Таким чином, виявляються тенденції поліпшення або погіршення. Ця інфор­мація корисна для акціонерів, можливих інвесторів, потенційних покупців, постачальників і т. інш.

41. Аналіз складу і стр-ри оф.

Основні фонди підприємства поділяють на виробничі основні засоби і невиробничі основні засоби. Перші включають основні засоби основного виду діяльності (промисловості та інших галу­зей народного господарства). Основні засоби основної діяльності складаються з будівель і споруд, устаткування, інструменту та інших основних фондів. Аналізуючи склад основних виробничих фондів, необхідно поділити їх на активні та пасивні, визначивши питому вагу кож­ної групи. Треба ретельно вивчити, як змінюється співвідношен­ня цих груп упродовж останніх років. При цьому невпинне збільшення частки активних фондів у вигляді робочих і силових машин — мета кожного підприємства. У сучасних ринкових умовах дуже важливо звернути увагу на те, яка частка основних фондів здана або взята в оренду, яку земельну площу підприємство займає і наскільки доцільно використовує її. Аналізуючи стан основних фондів, насамперед на підставі даних першого розділу активу бухгалтерського балансу, розраховують коефіцієнт спрацювання (зносу) основних фондів і вивчають його динаміку за ряд років:

Кзн= Для розрах-в

Коефіцієнт вибуття основних засобів: всіх коеф-в

Квиб= викор-ся

Коефіцієнт оновлення основних засобів: лише основні

Конвл= виробничі

Коефіцієнт приросту основних засобів: фонди.

Кприр=

Коефіцієнт придатності основних засобів:

Кприд=

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]