Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. ПОВОДЗИНСЬКИЙ-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ФАРМАЦЕВ....doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

4.6.2. Швидкість однонаправленого потоку повітря

Швидкість є важливим параметром однонаправленого потоку. При недостатній швидкості потік нестійкий, особливо досягаючи робочої зони. Надмірно велика швидкість викликає непотрібні витрати, може бути шкідлива як з технологічної, так і з ергономічної точок зору, може створювати дискомфорт персоналу. Раніше згадані стандарти і правила встановлюють значення швидкості однонаправленого потоку для різних сфер застосування.

Наприклад стандарт ISO 14644-4. Чисті приміщення і зв’язані з ними контрольовані навколишні середовища - Частина 4: Проектування, будівництво і введення в експлуатацію чистих приміщень. 1998. Для асептичного виробництва медичної продукції: мінімальна середня швидкість потоку повітря 0,2 м/с (для вертикального потоку) в чистих приміщеннях і зонах класу (А/В), 5 (100). У конкретних випадках вимоги до швидкості однонаправленого потоку залежать від специфічних факторів використання чистого приміщення, таких як температура, конфігурація контрольованого простору і виду об’єктів які захищаються та ін.

Наприклад стандарт CEN ENV 1631. Техніка чистих приміщень. Проектування, будівництво і експлуатація чистих приміщень і установок чистого повітря. 1996. Вимоги залежать від конкретних умов. Мінімальне середнє значення швидкості повинне бути 0,3 м/с ± 20%. Особливу увагу потрібно зосередити на обліку фізичних перешкод усередині чистої зони і до впливу руху персоналу й інших чинників.

Правила GМР Європейського співтовариства (GМР ЄС)стосовно швидкості вентиляційного повітря. Найближчими на національних вимог є правила GМР ЄС. У виробництві стерильних лікарських препаратів системи ламінарного потоку повітря повинні забезпечувати однорідну швидкість потоку 0,45 м/с ± 20% у зоні класу А в робочому стані прикладом таких зон є – локальні зони для операцій з високим ступенем ризику контамінації, наприклад, зони наповнення, укупорювання, вскриття ампул, здійснення з’єднань в асептичних умовах.

Як видно, GМР ЄС і відповідно гармонізовані з ними НВП пред’являють найбільше конкретні і визначені вимоги до швидкості потоку повітря. Вона підлягає контролю як при атестації чистого приміщення під час введення його в експлуатацію, так і поточному контролю при експлуатації. Контроль швидкості потоку повітря здійснюється за допомогою анемометрів різних конструкцій.

4.6.3. Баланс повітрообміну.

Як правило, системи підготовки повітря для чистих приміщень (системи вентиляції і кондиціонування) проектуються з використанням рециркуляції повітря, тобто повітря, що надходить у приміщення складається з зовнішнього повітря, що пройшло необхідну підготовку, і рециркулюючого повітря, узятого з чистого приміщення і яке пройшло вторинне очищення.

Одним з найважливіших принципів проектування та експлуатації чистих приміщень є дотримання балансу повітрообміну, тобто частка зовнішнього повітря, що надходить у чисте приміщення, повинна бути достатньою, щоб компенсувати втрати повітря через конструкції, що огороджують, втрати повітря з інших причин, забезпечити необхідний рівень статичного тиску в чистому приміщенні і виконання гігієнічних норм. У іншому випадку неможливо підтримувати стабільну роботу чистого приміщення через можливу інфільтрацію повітря в чисте приміщення з навколишнього середовища.