Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. ПОВОДЗИНСЬКИЙ-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ФАРМАЦЕВ....doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Фармакологічна дія лікарського засобу

В цьому розділі наводиться фармакологічна дія лікарського засобу яку вказують відповідно до інструкції для медичного застосування. Фармакологічна дія визначає характер взаємодії речовин (субстанцій) з живими системами за допомогою хімічних механізмів, шляхом зв’язування з регуляторними молекулами та активацією або інгибуванням процесів, що відбуваються в організмі. Це можуть бути речовини, які вводять для корекції патологічного процесу у пацієнта або з метою токсичної дії на збудника захворювання.

Взаємодія між ліками та організмом умовно ділять на два типа. Дію ліків на організм називають фармакодинамікою. Фармакодинамічні властивості визначають групу до якої відносяться ліки – наприклад класифікація АТС

Вплив організму на ліки називають фармакокінетикою і ці процеси визначають абсорбцію , розподіл та елімінацію ліків в організмі вони мають визначне значення при виборі та використанні конкретного лікарського засобу у визначеного пацієнта.

2.2.2.6. Інструкція про застосування мібп.

Містить максимально повні відомості щодо МІБП:

1. Назва МІБП, що супроводжується вказівкою на міжнародну пепатентовану назву, присвоєну ВООЗ (якщо існує), якщо назва МІБП запропонована виробником і якщо МІБП містить тільки одну активну речовину; якщо МІБП може застосовуватися у декількох лікарських формах і/або мати різну активність, то в назві МІБП необхідно зазначити готову лікарську форму і/або активність.

2. Загальна характеристика:

- міжнародна непатентована назва: латинською (англійською) мовою (якщо існує);

- основні властивості лікарської форми: стислий опис характеристики МІБП, включаючи імунологічні та фізико-хімічні властивості.

3. Склад:

- діючі речовини - міжнародна непатентована назва і її кількісний вміст у одній дозі чи упаковці, вказаний у міжнародних одиницях, грамах чи міліграмах;

- допоміжні речовини - міжнародна непатентована назва (згідно з Державною Фармакопеєю або зарубіжними Фармакопеями країн-виробників), їх перелік, а в окремих випадках кількісний вміст, викладений у грамах, міліграмах або відсотках.

4. Лікарська форма. Готова лікарська форма за міжнародною класифікацією. Наявність в комплекті розчинника, розведеної сироватки тощо, за необхідністю.

5. Код анатомічно-терапевтично-хімічної класифікації "Anatomical Therapeutic Chemical classification system /who" (atc).

Належність МІБП до конкретної групи згідно з АТС та його позначення.

6. Імунологічні і біологічні властивості. Стисло викладають властивості МІБП, що визначають його профілактичну і (або) терапевтичну дію: здатність викликати розвиток специфічного імунітету, нейтралізувати токсин (мікроорганізм) антитілами, специфічно лізувати бактерії, викликати антимікробну дію за рахунок антагоністичної активності або інших властивостей тощо з вказівкою проявлення і тривалості ефекту, що досягається, а також можлива побічна дія. Наводяться основні симптоми, спричинені застосуванням МІБП, та інші особливості його впливу на організм.

7. Показання для застосування. Вказують призначення МІБП: профілактика або лікування відповідної інфекційної хвороби, діагностика або специфічна імунна терапія алергічного стану, вакцинації донорів з метою отримання специфічного імуноглобуліну (плазми) тощо.