Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. ПОВОДЗИНСЬКИЙ-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ФАРМАЦЕВ....doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

3.5. Чисті приміщення у виробництві нестерильних лікарських засобів

Правила GМР ЄС не встановлюють конкретних кількісних вимог до чистоти приміщень для виробництва нестерильних продуктів. У той же час на них поширюється загальне положення забезпечення "мінімального ризику забруднення матеріалів і продукції". Поверхні виробничих приміщень "повинні бути гладкими, без тріщин і відкритих стиків", і повинна бути забезпечена "ефективна система вентиляції, обладнана пристроями контролю повітря". Багато підприємств, щоб виконати ці вимоги, використовують для нестерильного виробництва чисті приміщення, хоча в нормативних документах цієї вимоги немає Ця незвична для нас постановка справи: прямих норм на чистоту немає, контролю за виконанням цих вимог немає, а заводи добровільно вкладають кошти в забезпечення чистоти і повсякчас прагнуть забезпечити чистоту при виробництві нестерильних лікарських засобів.

Навіщо це потрібно? Це потрібно для забезпечення стабільності препарату, забезпечення його тривалого терміну придатності, щоб він не псувався під впливом мікроорганізмів. Чисте приміщення служить для захисту продукту від мікроорганізмів. У виробництві твердих форм використовуються чисті зони D або класу Р 8 (100000), при виробництві рідких нестерильних засобів - чисті приміщення класів Р 7 (10 000) - Р 8 (100 000). Для рідких препаратів потрібна більше високий ступінь чистоти, оскільки вода є сприятливим середовищем для розмноження мікроорганізмів. Завдяки чистоті повітря термін придатності препарату досягає 3-5 років.

З метою забезпечення належної якості лікарських засобів та відповідно до додатка 4 Комплексної програми розвитку медичної промисловості на 1997-2003 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1996 року № 1538, прийнята низка законів стосовно організації виробництва нестерильних лікарських засобів. У вигляді “Методичних рекомендацій щодо виконання санітарно-гігієнічних вимог та проведення мікробіологічного контролю у виробництві нестерильних лікарських засобів”.

Складовою частиною методичних рекомендацій є “Методичних рекомендацій щодо класифікації виробничих приміщень нестерильних лікарських засобів за допустимим вмістом мікроорганізмів та часток у повітрі”.

В цих методичних рекомендаціях наведена класифікація приміщень для виробництва нестерильних лікарських засобів в залежності від вмісту в повітрі аерозольних часток та мікроорганізмів. Клас чистоти приміщення визначають за вмістом часток розміром 0.5 мкм і більше та життєздатних мікроорганізмів в 1 м3 повітря.

Приміщення необхідно класифікувати в залежності від виду лікарської форми, що виробляється, стадії виробничого процесу і вимог до конкретних лікарських засобів.

Виробник самостійно визначає рівень чистоти повітряного середовища виробничих приміщень (робочих зон) при валідації технологічного процесу. При будівництві нових або реконструкції існуючих виробництв класи чистоти необхідно передбачати на перших стадіях розробки проектної документації.

Вимоги до рівня чистоти повітряного середовища залежать від того в якому стані перебуває виробниче приміщення: "оснащеному" чи "функціонуючому".