Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FDSG.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
972.29 Кб
Скачать

Тема 4. Внутрішні джерела фінансування підприємства

Методи фінансування фінансово-господарської діяльності в умовах ринку. Фінансовий механізм формування прибутку, як основного джерела внутрішніх фінансових ресурсів.

Зміст, значення, завдання стратегії формування та використання прибутку у відповідності з цілями та напрямками фінансово-господарської діяльності суб’єкта господарювання. Визначення пріоритетних напрямків фінансування діяльності за рахунок використання прибутку суб’єктом господарювання

Амортизаційна політика суб’єкта господарювання. Фактори, що впливають на формування амортизаційної політики суб’єкта господарювання. Методичні підходи нарахування амортизації та порядок використання амортизаційних відрахувань у фінансуванні фінансово-господарської діяльності підприємства.

Література: 1-3, 6, 9,11, 13, 15, 17, 24,26

Тема 5. Дивідендна політика та самофінансування підприємства

Зміст операційної фінансової діяльності. Cash-Flow (чистий грошовий потік) як основне джерело самофінансування підприємств.

Зміст, значення та основні завдання дивідендної політики. Фактори дивідендної політики. Етапи формування дивідендної політики. Теорії в галузі дивідендної політики. Дивідендна політика і структура капіталу. Взаємозв’язок дивідендної політики і самофінансування підприємства.

Типи дивідендної політики. Порядок нарахування дивідендів. Джерела та форми виплати дивідендів. Методи нарахування дивідендів. Залишковий метод. Метод стабільних дивідендів. Метод постійного коефіцієнта виплат. Метод стійкого приросту дивідендів. Метод постійної та змінної частини. Стратегія припинення дивідендних виплат.

Форми та порядок виплати дивідендів.

Оподаткування дивідендів. Оподаткування розподіленого та нерозподіленого прибутку як фактор дивідендної політики.

Література: 1-3, 6, 9,11, 13,19, 23,24, 27.

Змістовний модуль іі Використання зовнішніх джерел фінансування для здійснення фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання

Тема 6. Фінансування підприємств за рахунок запозичених ресурсів

Позиковий капітал підприємства, його складові частини та порядок формування. Визначення потреби в позикових коштах. Порівняльна характеристика фінансування підприємств за рахунок власного та позикового капіталу.

Практична діяльність підприємства щодо отримання банківської позики. Визначення кредитоспроможності підприємства та оцінка кредитного забезпечення. Показники оцінки кредитоспроможності підприємства. Порівняльна характеристика різних видів кредитного забезпечення.

Порівняльна оцінка доцільності фінансування придбання основних фондів по лізингу та на основі використання кредитних ресурсів.

Порядок залучення резидентами кредитів в іноземній валюті від іноземних кредиторів. Кредитування підприємств за рахунок коштів міжнародних фінансово-кредитних інститутів.

Спеціальні форми кредитування. Комерційний кредит. Вексель як інструмент короткострокового кредитування. Операції підприємства з векселями.

Особливості державного кредитування підприємств та одержання державних гарантій. Кредиторська заборгованість як джерело формування фінансових ресурсів.

Література: 1-4, 9, 10-12, 13, 19, 20, 22, 26.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]